18 weetjes over diamanten

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
18 weetjes over diamanten

Na een bezoek aan de Antwerpse diamantwijk zijn we helemaal in de ban van de schitterende stenen. 18 fun facts over onze bijzondere, door de natuur in elkaar geflanste 'best friends'.

WIST JE DAT?

1.    Diamant is pure koolstof en bestaat dus eigenlijk uit hetzelfde materiaal als het potlood waarmee je schrijft. Het verschil tussen een kostbare steen en een stukje grafiet zit hem uiteraard in de hardheid. Probeer maar eens met een diamant op papier te schrijven!

2.    Diamant dankt zijn hardheid aan combinatie van hoge temperaturen (1325 c°) en gigantische druk die hij zon' 150 000 tot 250 000 kilometer onder de grond ervoer. Dat is vergelijkbaar met de druk van de Eiffeltoren op je vinger!

3.   Wanneer de druk uiteindelijk te hoog wordt, worden de diamanten naar boven gestuwd via een vulkanische uitbarstingen. Deze explosie laat een zeer diepe, brede kuil achter waarin de diamanten zich settelen. Andere diamanten worden mee gespoeld door water en erosie en komen terecht in de omgeving van kusten of meren.

4.    Diamanten zijn miljarden jaren oud, sommige stenen hebben zelfs een gezegende leeftijd van 3 miljard jaar. Ze zijn dus wel degelijk 'forever'

5.    De Romeinen en Grieken dachten dat diamanten tranen van hun goden of splinters van gevallen sterren waren. Later geloofden de Romeinen dat het topje van Cupido's pijltje van diamant gemaakt was. Geen wonder dat de liefde soms krassen op je hart achterlaat!

6.    Het woord diamant stamt af van het Griekse 'adamas', wat zoveel als 'onverslaanbaar' betekent.

7.   De Cullinan is de grootste ongeslepen diamant die tot nu toe op aarde is gevonden. De diamanten van de Cullinan werden geslepen in Amsterdam en verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste is de Grote Ster van Afrika (Cullinan I), dit was  de grootste geslepen diamant ter wereld tot in 1985 de Golden Jubilee-diamant gevonden werd.

8.   Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. De edelstenen halen dan ook een 10 op de hardheidsschaal van Mohs (ter vergelijking: talk staat op nummer 1.) Geen enkel ander materiaal is in staat om diamant te krassen. Bewaar diamanten dus steeds in aparte doosjes aangezien de stenen elkaar onderling wel schade kunnen berokkenen.

9.    Het is niet omdat diamanten niet gekrast kunnen worden dat ze niet kunnen breken. Wie de stenen keihard tegen de grond flikkert, loopt het risico dat de stenen door onzichtbare insluitsels of foutjes in de inwendige structuur breken. Bij temperaturen hoger dan 700°c (dat is de gemiddelde temperatuur van een woningbrand) vergaan ze.

1/

10.    In de Verenigde Staten werd het als vulgair werd gezien om voor de middag te veel diamanten te dragen. Een diamanten verlovingsring kon door de beugel, maar een opzichtige broche of een met diamanten bezette tiara was uit den boze. Het grote geschut diende enkel tijdens chique avondfeesten zoals cocktailparty's en trouwerijen bovengehaald te worden. Dan gold; hoe meer bling, hoe belangrijker het feest.

11.    Rihanna heeft het bij het verkeerde eind als ze 'Shine bright like a diamond' zingt. Diamanten glanzen immers niet, ze schitteren. Als een diamant zou glanzen, betekent dat dat de steen het licht voortdurend reflecteert. Dat is niet het geval. Net door hun slijpvorm gaan diamanten het licht maar af en toe reflecteren, waardoor ze schitteren. Een diamant die glanst, is vermoedelijk niet goed geslepen.

12.   De prijs van de diamant wordt bepaald door de 4 C's: cut, color, clarity en carat. Klik hier voor meer info in 'Diamanten voor dummies - deel 1'

13.    Eens in de juiste vorm geslepen en gepolijst worden de diamanten gekookt in zoutzuur en zwavelzuur om stof en olie te verwijderen. Boil like a diamond!

14.   84 % van alle ontgonnen diamanten belanden via het Diamond Office in het diamantkwartier in Antwerpen. 50% van al die diamanten passeren er zelfs twee keer. Het slijpen mag dan wel meer en meer in het buitenland (India) gebeuren, de controle en de verkoop gaat grotendeels via de Koekenstad.

15.    Slechts 15% van alle ontgonnen diamanten hebben 'gem quality' en zijn dus geschikt voor juwelen. Die stenen brengen 90% van de winst op. De overige 40% zijn 'near gem' en kunnen mits bewerking in juwelen gezet worden. Al de rest wordt gebruikt in de industrie. (diamantboren, slijpmachines voor het slijpen van brilglazen, enz)

16.    Hoewel computer gestuurde machines ongelooflijk precies kunnen werken, worden ze maar voor een deel van het slijpwerk gebruikt. Het grootse deel van het slijpwerk gebeurt nog steeds met de hand via nauwgezette technieken die van generatie tot generatie zijn doorgegeven. In België is de gemiddelde leeftijd van een diamantslijper 54 jaar.

17. Rode diamanten zijn de meest exclusieve ter wereld. Per karaat betaal je als snel 1,2 miljard euro. De prijzen van rode diamanten blijven stijgen en zijn dus zeker de investering waard. Voor wie een paar miljoentjes op overschot heeft. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit wat de rode kleur van de diamant precies veroorzaakt. De ene zegt dat de steen zijn kleur te danken heeft aan een zware afwijking in het kristalrooster, anderen beweren dat de steen diep onder de grond gloeide en rood kleurde door de hoge temperatuur. Een plots temperatuurdaling zou ervoor hebben gezorgd dat de rode gloed voorgoed in de steen blijft.

18.    Wetenschappers ontdekten in 2004 een planeet die grotendeels uit koolstof en voor één derde uit pure diamant bestaat! De planeet draait rond een ster in de Melkweg en kreeg de naam 55 Cancri e. Astronomen ontdekten ook een diamant van miljarden karaat. De kosmische edelsteen bestaat uit gekristalliseerd koolstof van zo'n 1500 kilometer doorsnee. e ster is inmiddels 'Lucy' gedoopt, naar het liedje van de The Beatles, 'Lucy in the Sky with Diamonds'. Toepasselijk.