De enige manier om zonder stress uit te kijken naar het einde van de maand: minder uitgeven en slim beleggen! Met deze tips leg je moeiteloos een spaarpotje aan.
Besparen, ja, maar hoe?
De basisregel: schrap alle niet noodzakelijke, geldverslindende uitgaven uit je budget. Als je die drie 'goedkope' T-shirts bij elkaar optelt die je mindless meegrist aan de kassa of de afgeprijsde designstoel die je interieur zoveel meer cachet geeft, kom je al gauw tot de slotsom dat je wekelijks tientallen euro’s spendeert aan overbodige dingen. Een aardig bedrag dat je gemakkelijk zou kunnen beleggen.
Dan maar de vrek uithangen?
Fout, slim spenderen is de boodschap! Dat is toch het advies van Jirka Biebuyck, Personal Advisor bij Deutsche Bank. Naast een krak in haar vak is ze ook een gemiddelde dertiger die haar financiële prioriteiten stelt. “Wanneer ik bijna bezwijk voor het zoveelste paar schoenen, stel ik mezelf altijd twee cruciale vragen. ‘Zal ik het op een dag écht nodig hebben?’ ‘Zal het zijn waarde behouden?’ Het antwoord is in beide gevallen: nee. Daarom beleg ik het bedrag dat ik anders in mijn schoenenkast had gestopt in een fonds. Het geld kun je later nog gebruiken en ondertussen brengt het nog iets op.”
Alle beetjes helpen
We denken al te vaak dat 100 euro peanuts is, dat je met een mini budget niet moet gaan aankloppen bij een financieel expert, laat staan in een beleggingsfonds stappen. Verkeerd gedacht. 100 euro per maand is heel wat! Dat geld laten inslapen op een klassieke spaarrekening met zero rendement is fout. “Er zijn andere en betere alternatieven, zoals regelmatig een som die je niet onmiddellijk nodig hebt beleggen in een fonds.”, besluit Jirka.
Ook voor dummies?
Laat je financiële kennis te wensen over? Niet erg. Ieder zijn job. De meeste klassieke grootbanken zullen enkel hun ‘huisproducten’ voorstellen. Vergelijk dit met de flagshipstore van een modemerk die ook alleen de eigen labels verkoopt. Maar er zijn ook alternatieven. Bij Deutsche Bank, bijvoorbeeld, waan je je eerder in een multimerkenboetiek, waar je uit verschillende designmerken kunt kiezen en waar je een beleggingsplan op maat krijgt, aangepast aan je smaak, je levensstijl, je doelstellingen. Om het helemaal duidelijk te maken: vergelijk je financiële situatie even met je kleerkast. Je draagt toch liever een perfect getailleerd jurkje dat past bij elke gelegenheid in plaats van een vormeloos model waar je al minstens tien vriendinnen mee hebt gezien. Dit geldt ook voor beleggingen.
Snel begonnen, meer gewonnen
De rekening is gemakkelijk gemaakt: als ik vanaf vandaag 100 euro per maand beleg bij Deutsche Bank gedurende 20 jaar, dan komt dat uit op een eindkapitaal van 24.000 euro. Of het equivalent van twaalf designerhandtassen, een nieuwe badkamer of een luxesafari voor twee naar Zanzibar dat je opnieuw kan beleggen voor een finaal rendement van 40.745,78 euro.*
Of ben je het afwachtende type dat liever nog tien jaar wacht om dan ineens 200 euro per maand te beleggen over een looptijd van 10 jaar? Het gespaarde bedrag is in beide gevallen identiek (24 000 euro in totaal) maar het eindkapitaal bedraagt in het tweede scenario ‘slechts’ 30.998,41 euro.*
Conclusie: door maandelijks minder te beleggen, maar te spreiden over een langere termijn, maak je de meeste winst!
Daarna komt het moment dat je jouw zuurverdiende 100 euro moet toevertrouwen aan een expert in de hoop dat hij je kapitaal als een goede huisvader zal beheren. Durf te vragen: kent hij/zij werkelijk de beleggingsfondsen die het best bij mij aansluiten, het risiconiveau, het potentieel rendement, de onnodige bijkomende kosten die ik kan schrappen? Kan ik hem/haar alle vragen stellen die in mijn hoofd opkomen en van hem/haar verwachten dat ik op alles een helder en volledig transparant antwoord krijg? Kan je deze checklist afvinken, dan zit je goed!
*Deze voorbeelden berusten op gesimuleerde, in het verleden behaalde resultaten van twee gemengde fondsen. Het gemiddeld brutorendement van deze fondsen over een periode van 20 jaar bedroeg 5%. Indien rekening zou worden gehouden met provisies, vergoedingen en andere lasten of belastingen, zou dit een negatieve impact hebben op het rendement. Het voorbeeld wordt uitgedrukt in euro. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Beleggingen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.
Dit artikel is gerealiseerd in samenwerking met Deutsche Bank.