De herfst staat voor de deur! Mandarijntjes, peren en bramen zijn dit seizoen onmisbaar in onze fruitschaal. Lekker op zichzelf en nog lekkerder in deze desserten.
1/
1.Herfstige tiramisu met mandarijnen
Ingrediënten
- 1 vanillestokje;
- 3 el witte basterdsuiker;
- 100 g mascarpone (verse kaas);
- 125 g slagroom (stijfgeklopt);
- 6 mandarijnen;
- 8 bitterkoekjes ((zak a 300 g), grof verbrokkeld);
- 4 el sambuca (Italiaanse anijslikeur, slijter);
- 4 tl cacaopoeder.
Bereiding
- Snijd met een scherp mes het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap met de punt van het mes het zwarte merg eruit. Roer het vanillemerg met de suiker door de mascarpone.
- Schep de slagroom er voorzichtig door.
- Snijd met een scherp mes de onder- en bovenkant van de mandarijnen en vervolgens de schil eraf (tot en met het witte vliesje). Snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit en vang het sap op.
- Verdeel de helft van de bitterkoekjes over 4 glazen en druppel over elke koekjesbodem eetlepel sambuca en wat opgevangen mandarijnensap.
- Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en leg daarbovenop enkele stukjes mandarijn. Herhaal dit met de rest van de koekjes, sambuca en het mascarponemengsel.
- Bestrooi de tiramisu met mandarijnen tot slot met cacao en garneer met de rest van de mandarijn.
Bron: Albert Heijn
2/
2. Appel-peer crumble
Ingrediënten
- 2 grote appels;
- 2 peren;
- 50 g rozijnen;
- 1 tl kaneel;
- 1 zakje vanillesuiker;
- 125 g ongezouten boter + extra om in te vetten;
- 100 g witte basterdsuiker;
- 250 g bloem;
- snufje zout;
- 2 el melk.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
- Schil de appels en de peren en snij ze in kleine stukjes.
- Meng ze in een ovenschaal met de rozijnen, kaneel en de vanillesuiker.
- Wrijf in een kom de boter, basterdsuiker, bloem en zout met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt.
- Doe er een eetlepel melk bij en wrijf verder tot de kruimels dik en stevig zijn.
- Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe.
- Bedek de stukjes appels en peren in de ovenschaal met het kruimeldeeg.
- Bak ca. 30 minuten tot de kruimellaag goudbruin is.
- Serveer naar smaak met een bolletje vanille- of speculaasijs.
Bron: Dille & Kamille
3/
3. Cheesecake met cashew noten, citroen en bramen
Ingrediënten
voor het deeg:
- 1/2 kopje gedroogde noten (vb. pecannoten- of amandelnoten);
- 1/2 kopje dadels;
- 2 el kokosnootstukjes;
- 1 el kaneel.
voor de vulling:
- 250 g rauwe cashewnoten (die werden geweekt in water);
- sap van 1/2 citroen;
- 4 el honing;
- 1/2 kopje kokosnootcrème;
- 2 pakjes bramen.
Bereiding
- Mix de noten, dadels, kokosnootstukjes en de kaneel. Leg het deeg op de bodem van taartvorm.
- Mix de geweekte cashewnoten met de citroensap, honing en de kokosnootcrème. Leg het mengsel bovenop het deeg.
- Mix het fruit tot pulp en leg het zachtjes boven op de taart.
- Vries in voor 60 minuten.