Het zijn weer hoogdagen voor de filmliefhebber want al voor de 42ste keer transformeert Gent in een ‘Hollywood aan de Leie’; van 13 tot 24 oktober vindt in de Arteveldestad immers het jaarlijkse Film Fest plaats. Om je je weg te helpen banen tussen de talloze (filmische) hoogtepunten (en om je tijdig te waarschuwen wanneer je die galajurk moet laten stomen), volgt hier onze ultieme to do-list. Haal je agenda alvast boven!
1. Twiggylicious: All eyes on UK Cinema
Dit jaar pakt Film Fest Gent uit met een bijzonder campagnebeeld, dat geen enkele fashionista onberoerd zal laten: niemand minder dan stijlicoon Twiggy siert met haar kenmerkende korte kapsel en enorme Bambi-ogen de festivalposters. Een logische keuze, want de focus ligt deze editie op de Britse film. Twiggy, het allereerste supermodel, shokte tijdens the swinging sixties niet alleen de Engelse goegemeente met haar ‘schandalig’ korte rokjes, maar staat tevens symbool voor de rijkdom van de cinema uit het Verenigd Koninkrijk. Al zal Twiggy – die dit jaar haar 66ste verjaardag vierde – zelf niet in de Gentse zalen te vinden zijn, toch valt er genoeg Brits moois te bewonderen. Wij kruisten alvast A Royal Night Out (over hoe de jonge prinses Elisabeth met haar zusje Margaret het koninklijk paleis ontvlucht om in Londen het einde van WO II te vieren) en The Falling (over een mysterieuze epidemie op een meisjesschool waarbij de leerlingen om een onverklaarbare reden flauwvallen) aan.
2. Made in Belgium
Uiteraard moeten we niet altijd buiten de landsgrenzen op zoek gaan naar cinematografische pareltjes. Film Fest Gent programmeerde daarom ook heel wat Belgisch moois. Zo is er bijvoorbeeld het langspeeldebuut van regisseur Robin Pront, D’Ardennen. Wie verwacht dat de controversiële festivalopeningsfilm je meeneemt op een gezellige afvaart van de Ourthe, gevolgd door wat gemoedelijk everzwijnspotten en afsluit met een rood wijntje aan de open haard, heeft het grondig mis. De Vlaamse topcast met onder meer Veerle Baetens, Jeroen Perceval en Kevin Janssens laat zich van zijn ruwere kant zien in deze duistere thriller. De broeierige misdaadfilm over twee aan lager wal geraakte broers gaat zelfs gepaard met een heuse waarschuwing: ‘niet voor gevoelige kijkers’. Een stoere date voor deze film vast dus te overwegen.
Van een heel andere aard is Problemski Hotel van de bekroonde documentairemaker Manu Riche. In deze verfilming van de bestseller van Dimitri Verhulst wordt het vluchtelingenprobleem onder de loep genomen. Niet alleen brandend actueel, maar ook een kans om wat nieuwer talent aan het werk te zien: naast bekende koppen Marijke Pinoy en Josse De Pauw ontdekken we in de hoofdrollen namelijk danser Tarek Halaby en Evgenia Brendes.
3. Je bent jong en je wilt wat: Explore Zone
Gent is en blijft – naar onze bescheiden mening – de beste (lees: enige) studentenstad in Vlaanderen en om tegemoet te komen aan de vraag van de talloze jonge filmfans, plant Film Fest Gent al jaar en dag het Explore Zone-parcours in. Verwacht je in deze selectie aan een spannende mix uitdagende films die een brede waaier aan topics aansnijden. Ons oog viel onder andere op het provocerende Diary of a Teenage Girl, een coming-of-age-verhaal van een tiener die op zoek is naar haar seksuele identiteit en een relatie aanknoopt met haar moeders vriend. Voor het verhaal haalde regisseur Marielle Heller de mosterd bij de populaire graphic novel van Phoebe Gloeckner. En mocht de inhoud je niet overtuigen, weet dan dat acteur Alexander Skarsgård – inderdaad ja, die sexy vampier uit True Blood – de Gentse rode loper zal betreden. Wie wel eens in de nek wil worden gebeten door de Zweedse topper, rept zich op 20 oktober best naar Kinepolis. Verder is familiedrama Louder than Bombs met Jesse Eisenberg (u welbekend van de Facebookfilm The Social Network) ook een absolute aanrader voor wie houdt van eerder melancholische verhalen.
We geven nog graag mee dat een vijfkoppige jongerenjury, onder begeleiding van Vlaamse acteur Gilles De Schryver, op 22 oktober de Explore Zone Award zal uitreiken aan de winnende film uit het parcours tijdens een heuse ceremonie. Daarna trek je best je dancing shoes aan want in club Millie Vanillie is er naderhand een (gratis) afterparty. En, wie weet kom je er meneer Skarsgård wel tegen op de dansvloer…
4. Ten dans!
Over party’s gesproken: Film Fest Gent zou de naam filmfestival niet waardig zijn, mocht er niet een resem feestjes op het programma staan. Filmdiva’s moeten immers regelmatig de benen kunnen strekken na ettelijke uren stilzitten in een donkere zaal. Zo kan je op 13/10 na openingsfilm D’Ardennen in de Balzaal van de Vooruit (gratis) de bibbers wegshaken en het festival in stijl starten. Op 17/10 kan je dan weer tijdens Hindu Nights in de Concertzaal van Vooruit je innerlijke rock-’n-roll’er loslaten op Britse rockbeats. Een paar dagen later opent Millie Vanillie de deuren voor de fans van Marty McFly op de niet te versmaden (gratis) Back to the Future-party. Je kan trouwens de volledige Back to the Future-trilogie in één ruk bekijken tijdens het festival: we wouden dat we nu alvast in onze DeLorean-tijdmachine konden springen naar 21/10. Naar goede gewoonte, sluiten we het festival af met de Official Closing Night. Na de screening van het veelbelovede Black Mass (alleen al de moeite voor die kalende Johnny Depp) volgt een receptie in het gezelschap van de lokale glitterati en daarna een stomende party verzorgd door Goodlife.
5. WSA: ‘Music, maestro!’
Wat Film Fest Gent al jaar en dag onderscheidt van zijn tegenhangers in Cannes, Venetië en Berlijn is de bijzondere liefde die het heeft voor filmmuziek. Film is immers zoveel meer dan louter beeld. Op 24/10 verwelkomt Film Fest Gent de briljante filmcomponist Alan Silvestri, bekend van de soundtracks van Back to the Future en Forrest Gump, op de 15de verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards. In ’t Kuipke kan je dan genieten van het Brussels Philharmonic & Vlaams Radio Koor onder leiding van dirigent Dirk Brossé. Terwijl op groot scherm filmbeelden uit talloze iconische films worden getoond, brengen zij live de meeslepende scores van onder anderen Silvestri, Patrick Doyle en Daniel Pemberton.
6. Cafellini: Toosten met zicht op de rode loper
Op zoek naar een plek om je filmclubje te treffen of je wil je gewoon even bijkomen na het zien van die ene prachtige film, dan kan dat in de hand in de stijlvolle rooftopbar Cafellini. Deze fijne pop-up wordt uitgebaat door het team van Coeur Catering en filmfans kunnen er terecht voor een ontbijt, lunch, aperitiefje of pousse-café na de laatavondfilm. Ons hart maakte alvast een sprongetje toen we zagen dat de zoete creaties van het Gentse taartenhuisje Julie’s House op de kaart pronken. Maar nog blijer worden we van het uitzicht: de enige, echte rode loper. We dromen nu al van een avondlijke babbel aan de bar over al het moois op het Gentse witte doek met Ierse topacteur Colin Farrell (te gast op 14/10 voor zijn rol in The Lobster) terwijl we genieten van de signature gin & tonic Dolce Vita, met Bombay Sapphire-gin, St.-Germain-vlierbloesemlikeur en Fever Tree Premium Indian Tonic. Bottom’s up! (AV)
Praktisch:
Film Fest Gent, van 13 tot en met 24 oktober
Alle info en tickets op www.filmfestival.be