‘Shine bright like a diamond’, zingt Rihanna in haar hit ‘Diamonds’. Fout! Want wist je dat een diamant helemaal niet glanst, maar schittert? En dat het volgens de etiquette helemaal niet netjes is om voor het middaguur beladen met diamanten in het openbaar te verschijnen? En wat is nu het verschil tussen en ‘princess’ en een ‘cushion’ cut?
Vul je garderobe maar met weloverwogen ‘investment pieces’ zoveel je wil, enkel de diamanten uit het juwelenkistje zullen de grillige tand des tijds doorstaan. ‘Diamonds are forever’ én ‘a girl’s best friend’, je bereidt je dus maar beter voor vooraleer je je aan deze niet-impulsaankoop waagt.’
De 4 C’s
De vier C’s staat voor ‘carat’, ‘cut’, ‘color’, en ‘clarity’ en zijn de prijsbepalende factoren van een diamant. Hoe helderder de steen, hoe beter de slijpstijl en hoe hoger het aantal karaat, hoe kostbaarder de steen. Door te spelen met de verschillende C’s en bijvoorbeeld voor een minder heldere steen met een iets lagere karaat te gaan, is het best mogelijk om binnen verschillende prijsklassen een mooie steen te vinden.
CARAT -KARAAT
De ene karaat is de andere niet. Zo is de karaat van goud niet dezelfde als die van diamant. Karaat van goud meet de zuiverheid van het edelmetaal terwijl karaat van diamant voor het gewicht van de edelsteen staat. Sinds 1913 is de internationale standaard 1 karaat per 200 milligram. Hoe zwaarder de diamant, hoe kostbaarder, zeker voor stenen vanaf & karaat. Een 0,95 karaat is duurder dan een 0,90 karaat diamant, maar een 1 karaat zal veel meer kosten dan een 0,95 karaat diamant.
CUT – VORM
De vorm die de diamant uiteindelijk krijgt, hangt af van de oorspronkelijke vorm van de ruwe steen. De slijper zal altijd proberen om zoveel mogelijk geslepen stenen uit één stuk ruwe diamant te halen. De slijpstijl waarvoor gekozen wordt, houdt verband met de interne verhoudingen binnenin de steen en op de wijze waarop die geslepen kan worden. De meest populaire slijpstijlen zijn briljant (rond), ovaal, marquise, prinses en smaragd.
COLOR – KLEUR
Diamanten bestaan in heel wat kleuren. De ‘fancy’s’ zijn onbehandelde stenen (diamanten kunnen immers ook kunstmatig gekleurd worden) met unieke kleuren zoals blauw, groen en – heel uitzonderlijk – roze. Toch zijn de onzichtbare, de zogeheten witte stenen, nog steeds het populairst. Een kleurloze diamant laat immers alle wit licht door zich heengaan en versplintert het in alle kleuren van de regenboog.
CLARITY – HELDERHEID
De helderheid van diamant is een combinatie van het aantal en de grootte van de imperfecties, die in bijna alle diamanten voorkomen. De insluitingen zijn vervormingen of foutjes die ontstaan zijn tijdens de vorming van de diamant in het hart van de aarde. Contact met andere materies of grote temperatuur – of drukververschillen kunnen inclusies veroorzaken. Voor een loepzuivere steen (‘internally flawless’) betaal je veel meer dan diamanten met inclusies die met het blote oog zichtbaar zijn.