12 bizarre dingen waaraan je verslaafd kan raken

Geüpdatet op 15 december 2020 door ELLE België
12 bizarre dingen waaraan je verslaafd kan raken

10 absurde verslavingen

Wat hebben katten, treurige liedjes en zonnebanken met elkaar gemeen? Juist ja, je kan er verslaafd aan raken. Ontdek 12 absurde items waarvan je ziekelijk afhankelijk kan worden. Opgelet! 

  1. Neusspray

Verlaat je nooit het huis zonder een spray op zak? Kan je enkel slapen met een neusspray binnen handbereik? Alarmerend. Sommige neussprays en -druppels bevatten het bestanddeel xylometazoline. Deze stof doet de gezwollen slijmvliezen in je neus slinken en vernauwt de bloedvaatjes waardoor je weer vrijuit kan ademen. Als je stopt met het gebruiken van neusspray zetten de bloedvaatjes weer uit. Gebruik je de spray langer dan een week, dan kan er een "rebound-effect" ontstaan. De bloedvaten zetten zich nog meer uit en het slijmvlies wordt dan dikker dan voorheen. Je voelt je benauwder dan tijdens een normale verkoudheid. De enige oplossing is dan: opnieuw naar neusspray grijpen.

Cold turkey stoppen kan nogal heftig zijn. Begin met af te bouwen. Spray niet langer in beide neusgaten, maar in één gat. Dan kan je in ieder geval door één neusgat goed ademen.

2. Huisdieren

cat-443037-2

Toegegeven, ze zijn onweerstaanbaar. Maar meer dan zes dieren in een huishouden - tenzij je op een boerderij woont natuurlijk, is misschien een beetje te veel van het goede? Verslavingen aan katteneten, hondenbrokken of zelfs hondenvacht bestaan ook, maar zijn minder courant.

1/

3. Pizza

joeypizzaPizza staat bovenaan de lijst van "meest verslavende voedingsmiddelen". Pizza's bevatten - samen met chips en chocolade - een hoge glycemische waarde, wat betekent dat ze veel suikers bevatten en een hoge schommeling in de suikerspiegel veroorzaken.

4. Alcoholstift

Niets leuker dan lesuren lang aan de alcoholstift ruiken tot ie compleet uitgedroogd is en jijzelf compleet van de kaart bent...

2/

5. Vingers knakken

Als iemand zijn vinger knakt geeft dit een naar geluid, terwijl de 'knakker' het vaak juist een prettig gevoel vindt. Zo prettig zelfs, dat hij er niet meer mee kan stoppen. KNAK!

6. Triestige liedjes

adele-hello-video

Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Berlijn en Kent zouden triestige liedjes inspelen op ons gemoed en ons gelukkig maken. Melancholische muziek zou een bevrijdend en zuiverend effect hebben op negatieve emoties, wat dan weer een gunstige impact zou genereren op ons welzijn. Zet "Hello" van Adele dus maar op repeat.

3/

7. Sport

Voor de couchpotatoes onder ons, klinkt een sportverslaving onwaarschijnlijk. Maar de endorfines die je lichaam aanmaakt tijdens uurtje lopen, zwemmen of fietsen werken verslavend. Studies toonden aan dat tien procent van (semi-)professionele lopers en bodybuilders afkickverschijnselen krijgt na een poosje verplicht niet te sporten.

8. Cosmetische chirurgie

Cindy Jackson
Cindy Jackson

Sommige patiënten van plastische chirurgie zijn meer gebaat met een bezoekje aan de psycholoog. De Amerikaanse Cindy Jackson bijvoorbeeld, draagt met haar 47 ingrepen voor meer dan 70.000 euro al een aantal jaren het Guinness wereldrecord op haar naam. Vaak lijden deze mensen aan een persoonlijkheidsstoornis of een soort "ingebeelde lelijkheid".

4/

9. Ijsblokjes kauwen

ParkRidgeDDS-Ice-Cubes-300x200

Sommigen mensen kauwen bij momenten van stress op ijsblokjes. Deze crunchy gewoonte is echter nefast voor je gebit: zowel tanden als tandvlees raken er door beschadigd. Grote hoeveelheden ijs kauwen wordt ook wel eens pagophagia genoemd en valt onder de noemer pica, een aandoening waarbij mensen hunkeren naar non-food items die geen voedingswaarde bezitten.

10. Haren uittrekken

haaruitval2

Dwangmatig haren uittrekken is een psychische aandoening die bekend staat als trichotillomanie of trich. Geschat wordt dat zo'n 11 miljoen Amerikanen eraan lijden.

5/

11. Bruinen

Tanorexia lijders zijn zowel lichamelijk als psychologisch dwangmatig verbonden aan UV-licht. Dit soort licht maakt in het lichaam endorfines aan die kunnen leiden tot totale aanhankelijkheid. Wellicht een van de meest gevaarlijkste verslavingen in ons lijstje.

12. Selfies

<> at SiriusXM Studios on August 11, 2014 in New York City.

 

Selfies kunnen problematisch worden wanneer ze jouw dag beginnen te beheersen. Psychologen zijn het erover eens dat de constante nood om selfies te nemen en te posten op sociale media een teken is van onzekerheid. De verslaving onthult de behoefte aan sociale acceptatie. Het is geen kwestie van ijdelheid, maar wel een mentaal gezondheidsprobleem dat een hoge zelfmoordscore in zich draagt.