Al van fomogamie gehoord, de relatietrend waarbij (één van) beide partners er een openlijke affaire op nahoudt? Met deze tips overleeft je officiële relatie het "gefrummel" in de marge.
Wat? Bij fomogamie ben je "95% monogaam, 5% in een open relatie," zo blijkt uit onze rondvraag bij fomogamen. Open relaties op zich zijn uiteraard niets nieuws: hippies, swingers en polyamoureuzen hebben het fenomeen al in alle richtingen geëxploreerd. Het nieuwe is dat de affaire niet plaatsvindt in een sfeer van complete vrijheid en lekker veel drugs, maar wel binnen een kader van zorgvuldig opgestelde regels en afspraken. Het is eigenlijk best wel braaf.
Wil je je ondanks de voor de hand liggende obstakels toch wagen aan een niet-monogame relatie? Dan kan je je slaagkansen aanzienlijk verhogen door rekening te houden met deze friendly adviezen, gelezen en goedgekeurd door de relatietherapeut. Wie goed oplet, zal zien dat enkele van deze tips net zo bruikbaar zijn in elke andere relatie:
1) Ken jezelf. Stel jezelf een paar urgente (en moeilijke) vragen voor je eraan begint. Wat hoop je te verwezenlijken in je leven? Wat verwacht je van een relatie? Wat mis je in je relatie? Vind je jezelf de ideale partner? Word je makkelijk boos of jaloers? Praat je makkelijk met anderen? En met je partner? Ben je altijd eerlijk tegenover jezelf?
2) Hou van jezelf. Heb je een laag zelfbeeld? Dan zal fomogamie voor jou sowieso eindigen in een passioneel drama. Werk in dit geval eerst aan jezelf en dan pas aan je relatie. Alleen zelfzekere mensen kunnen een (niet-monogame) relatie gezond en evenwichtig houden.
3) Weet wat je wil. Niet-monogamie is een breed spectrum: swinging, partnerruil, seksfeestjes, polyamorie, een emotionele affaire of eens lekker rondpoepen... Iedereen heeft nood aan iets anders. Wat verwacht je van een tweede/derde/vierde... vriendje? Voor je eraan begint, zoek je best uit waar voor jou het schoentje wringt. Een goed gesprek met je geliefde kan erg verhelderend zijn, want hij/zij kent je als geen ander.
4) Praat met elkaar. Hiermee bedoelen we niet dat je elk kinky detail van het liefdesspel in geuren en kleuren moet vertellen (tenzij dat jullie ding is). Wel dat je open en eerlijk praat over wat er gaande is en met wie. Of dat je erover zwijgt als dat jullie beter bevalt. Maak je wensen duidelijk en zorg dat je de wensen van de ander kent.
5) Vetorecht. Beide partners hebben een vetorecht. Dit is de enige manier om een gevoel van controle en dus ook veiligheid te bieden. Als een van de partners het gevoel heeft dat die derde een bedreiging vormt voor de relatie, is het een absolute no go. Overspel is nog steeds overspel, ook in een niet-monogame relatie.
6) Hou het netjes. Dwing je partner niet in een fomogame relatie als hij/zij er geen zin in heeft. En tenzij je opgewonden raakt van een stevig pak rammel, haal je best niets uit met geliefden van je naasten die er een minder open visie over relaties op nahouden.
7) Hou het veilig. In een niet-monogame relatie liggen er steeds meer dan twee mensen tussen de lakens. Bespreek vooraf welke vormen van seks wel en niet kunnen, welke voorbehoedsmiddelen jullie gebruiken en maak - om discussies te vermijden - een lijst van de soa’s die jullie al hadden voor jullie eraan begonnen. Dat laatste is een grapje. Haha.
8) Stel grenzen. Is het iets wat jullie uitsluitend samen beleven, met een occasionele guest appearance? Of gaan jullie elk je eigen weg? Mag je met de ander ook publiekelijk gezien worden? Kan je samen op restaurant? Hand in hand lopen? Mag er uit het bed geklapt worden? Wordt die ander geïntroduceerd in de gemeenschappelijke vriendenkring? Zijn trio’s een optie? Stel je alleen je bed open of je hele hart? Mag het altijd of alleen op bepaalde momenten, bijvoorbeeld alleen op dagen die met een q beginnen?