[caption id="attachment_104936" align="aligncenter" width="569"] Foto: Les ReBelles d'Anvers[/caption]
In 2016 wordt de eerste kledingbibliotheek in Antwerpen geopend. Les ReBelles d'Anvers rebelleren tegen de fast fashion cultuur van de mode-industrie door kleding van designers te verhuren tegen een betaalbare prijs. Maak kennis met Veerle en Emelie van Les ReBelles d'Anvers.
Wat is het concept van Les ReBelles d'Anvers?
We hebben al zoveel kleding, en toch willen we altijd weer iets nieuws aantrekken. Deze korte consumptiecyclus van kleding is eigenlijk absurd en zet een grote druk op het milieu enerzijds, maar ook op de modesector en haar ontwerpers anderzijds. Verder is dit systeem ook niet houdbaar voor de uitpuilende kleerkast en de portemonnee.
Les ReBelles d’Anvers is een kledingbibliotheek die duurzame mode aanbiedt via een uniek uitleensysteem. Door middel van een abonnement krijg je toegang tot een onuitputtelijke slow fashion dressing en kan je nieuwe merken uittesten en feedback geven aan designers.
We choose slow: Het tempo in de mode-industrie ligt te hoog. Punt. Wij geloven dat mode minder vluchtig is dan dat. Goede stukken gaan langer dan één seizoen mee en worden niet gemaakt op 1, 2, 3. Good things take time.
We choose renting: Iets dat met oog voor kwaliteit en duurzaamheid gemaakt wordt, komt wel met een prijskaartje. Net dààr zit het innovatieve aan Les ReBelles d'Anvers. Naast kopen kan je ook huren, wat het mogelijk maakt om een degelijk stuk te dragen zonder dat het een rib uit je lijf kost. En het is gedaan met je te beperken tot één duur stuk per seizoen, bij Les ReBelles d’Anvers kan je oneindig ruilen en uittesten.
Jullie willen van start gaan in 2016. Hebben jullie ondertussen een pand gevonden?
We krijgen voorstellen van ondernemers en believers in ons project, wat heel erg fijn is. Idealiter zal onze bib zich bevinden in de Quartier National of het centrum van Antwerpen. Voor onze testfase hebben we nood aan passage en exposure om ons idee te introduceren. Te midden van inspirerende merken en designers en in de schaduw van het Modemuseum en het Flanders Fashion Institute zou mooi zijn!
In het buitenland is het echt een hype geworden om kleren, en dan vooral designerkleding, te huren. In België staat dit nog in de kinderschoenen. Wat zijn jullie troeven?
Wij houden van duurzame, kwaliteitsvolle kledij. De aard van het beestje wil ook dat we van afwisseling houden. Jammer genoeg is net die combinatie vaak onbetaalbaar, of op z’n minst gezegd niet budgetvriendelijk.
De voorbeelden van het buitenland zijn een inspiratiebron, maar met Les ReBelles d’Anvers willen we het toch net iets anders aanpakken. Zo focust L’Habibliotheque in Parijs zich voornamelijk op high fashion Design en Lena in Amsterdam mikt meer op inbreng van abonnees en tweedehandsstukken.
Les ReBelles d’Anvers richt zich op het middensegment van de mode-industrie, aangevuld met collecties van startende designers en exclusieve stukken. We passen ons concept aan op het Belgische publiek.
Hoe verzamelen jullie kleren? Waar leggen jullie de focus op? Schenken jullie aandacht aan Belgische mode?
We vinden het erg belangrijk dat de labels die we aanbieden een aspect van duurzaamheid in hun filosofie meedragen: lokaal produceren, re-use van textiel, …
We dragen duurzaamheid, kwaliteit en stijl hoog in het vaandel en rebelleren tegen de fast fashion cultuur. Zowel startende designers als gevestigde waarden krijgen het moeilijker om het productietempo van de mode-industrie en haar bijhorende seizoenen te volgen.
Met Les ReBelles d’Anvers bieden we een oplossing voor de overstocks van labels die (nog) verplicht zijn om seizoensgebonden te werken. Wij nemen hun overstocks over, Les ReBelles d’Anvers is immers niet seizoensgebonden. De labels hoeven geen exuberante kosten te spenderen aan het stockeren van hun overblijvende stuks én hun kledij wordt toch gedragen, getest en gebruikt.
Allerlei vliegen in één klap dus. L ReBelles d'Anvers is een bijkomend platform voor de labels, een oplossing voor de overstocks en we blijven uit elkaars vaarwater. We zijn geen concurrenten, maar bondgenoten in de nieuwe beweging van sharing economy. We merken op dat designers het moeilijk hebben om het hoge productietempo te volgen, vaak de budgetten nog niet hebben en dus ook moeilijk toegang vinden tot hun potentieel publiek. Bij Les Rebelles d'Anvers kunnen deze designers hun collectie voorstellen aan onze abonnees.
Abonnees krijgen toegang tot een onuitputtelijke kleerkast vol kwalitatieve, stijlvolle, en exclusieve stukken voor een betaalbare prijs. Zo ontstaat er een dynamiek van testen, leren kennen en feedback geven.
Zijn er bepaalde kledingstukken, must-haves, waar jullie nog op zoek naar zijn?
Merken met een filosofie en/of werkwijze zoals Everlane, Reformation, het Antwerpse Howlin’, ILKECOP, Toms, Wintervacht en Cafe Costume staan hoog op onze wishlist.
Hoe ver staan jullie momenteel met het verzamelen van kleren? Welke topstukken hebben jullie momenteel al in bezit?
We hebben reeds enkele labels die een engagement met ons zijn aangegaan en erg enthousiast zijn over het nieuwe gebruiksmodel dat Les ReBelles d’Anvers in België wil introduceren. De aankondiging van deze partnerships laten we binnenkort gepaard gaan met een Les ReBelles d'Anvers evenement.
Vrouwen sparen om een topstuk te kunnen kopen, koesteren en door te geven aan de volgende generatie. Denken jullie dat huren een betere optie is?
We denken dat beide modellen naast elkaar kunnen bestaan. Wat voor ons primeert is duurzaamheid, kwaliteit en stijl. Uiteraard is het fantastisch om naar een aankoop van een exclusief stuk toe te leven en het dan te koesteren voor volgende generaties, dat is al duurzaamheid op zich.
Voor vrouwen en mannen die iets ongeduldiger zijn en meer van afwisseling houden, kan een kledingbibliotheek een oplossing bieden.
Ten slotte, hoe gaan jullie mensen overtuigen om langs te komen bij Rebelles d'Anvers?
Bij ons kan je voor een vast bedrag per maand (abonnement) toegang krijgen tot een hele grote kleerkast waarbij spullen geleend en teruggebracht kunnen worden, zodat die nadien ook nog door anderen gedragen kunnen worden. Net zoals bij een bibliotheek werken we met lidmaatschap, uitleentermijnen en boetes voor te laat terugbrengen.
- Uitleentermijn: Afhankelijk van het stuk dat je wil meenemen, mag je het 10 dagen tot 1 maand bijhouden.
- Mogelijkheid tot aankoop: Om het nieuwe van een stuk te kunnen blijven garanderen, kan een stuk na enkele uitleensessies aangekocht worden aan een voordelig prijskaartje tijdens een van de Les ReBelles d’Anvers shopping events.
- Kostprijs? Abonnementen zullen 20 – 50 euro kosten, afhankelijk van de formule.
- Events: We zullen evenementen organiseren waar de klanten designers kunnen ontmoeten, stylingadvies kunnen krijgen, bubbels drinken en eventueel ingelicht worden over aspecten van (duurzame) mode.
- Openingsuren: Onze openingsuren zijn ook meer gericht op de huidige klantenbehoefte: Donderdagavond wordt gekoppeld aan een activiteit, vrijdag, zaterdag en zondag.