Hoe pittoresk het besneeuwde landschap ook oogt, om één of andere reden loop jij er bij als een kurkdroge clown met pandaogen en een bos stro in de plaats van je ooit weelderige lokken. Komt je bekend voor? Waarschijnlijk maakte jij één van deze klassieke fouten…
lange warme baden/douches
Hoe heerlijk het ook voelt om na een dagje in de kou helemaal weg te dromen in stomend water, het doet je huid écht geen deugd. Natuurlijk doet het wonderen voor je spieren en beginnende verkoudheid, maar na een tijdje gaat het warme water het beschermende, hydraterende laagje dat je huid van nature produceert aantasten. Resultaat: je krijgt een geïrriteerde, droge huid.
Oplossing: beperk je hete momentje tot tien minuten en spoel daarna even -ook al doet het geen deugd- ijskoud water over je velletje. Hetzelfde geldt trouwens voor je lokken: een dagelijks koud „badje” zorgt ervoor dat hun glans mooi bewaard blijft…
De verkeerde gezichtsreiniger gebruiken
Laten we meteen to the point komen: zeep is een slecht idee! Waarom? Omdat zeep van nature een hoge PH-waarde (zuurgraad) heeft en die ervoor zorgt dat je huid uitdroogt. ‚s Zomers is de buitenlucht vochtig, dus doe je met een zeepje weinig verkeerd, ‚s winters (en al zeker in de bergen!) is de lucht echter heel erg droog, waardoor je huid wel wat extra hulp kan gebruiken. Waar een droog velletje op je armen en benen bij een vervelend neveneffect (jeuk!) blijft, betekent het voor je gelaat rampzalige gevolgen in combinatie met de straffe bergzon.
Oplossing? Ga voor niet-schuimende cleaners, zoals lotions, tonics of eau micellaire.
Vergeet je hals niet!
Wist je dat de huid van je hals en decolleté even gevoelig is als die van je gezicht? Veel vrouwen vergeten tijdens de wintersport deze fragiele zone beschermen: koude temperaturen, vocht en een voortdurend wrijvende kraag/rits/sjaal zorgen na een dagje ski voor een geïrriteerde, droge huid.
Oplossing? Sinds kort bestaan er speciale halsbeschermers mét ingebouwde huidverzorging. Zo bundelden Roxy en Biotherm hun krachten, het resultaat: sjaals uit materiaal dat minuscule capsules vol lekkers voor de huid (denk hydraterende bestanddelen, ontstekingremmers en antioxidanten) bevat. Bij de minste wrijving barsten die capsules open en geniet je hals een constante bescherming. Je kan de halsbeschermer tot vijftien keer wassen vòòr de bestanddelen zijn uitgewerkt.
Geen SPF dragen
Behoor jij tot die groep mensen die ‚s avonds nièt knalrood van de pistes terugkomt, ook al deed je geen zonnecrème aan? Good for you, maar pas meteen die slechte gewoonte aan! Ook al zie je op het eerste zicht geen verbrande huid, de onderste lagen van je velletje schreeuwen moord en brand, het veroudert tien keer sneller dan een beschermde huid én voor je het weet krijg je weinig flatterende zonnerimpels. Je ziet het de avond zelf misschien niet, maar na vijf seizoenen skiën zonder bescherming oog jij als een bergveteraan die al vòòr de uitvinding van het skiliftje in de Alpen rondhing…
Dit geldt trouwens ook buiten de bergen: het is niet omdat de zon minder hard schijnt, dat hij je huid niet aantast. Veel dermatologen raden dan ook een dagcrème met SPF-bescherming aan. Elke dag. Zonder uitzondering.
Geen waterproof make-up dragen
De berglucht mag dan wel droog zijn, een snelle afdaling zorgt voor tranende ogen en bij de minste aanvaring met een onverwachte sneeuwbui wordt je gelaat kletsnat. Op zich geen probleem, maar zorg dan wel dat je make-up netjes blijft zitten -tenzij je op eerder genoemde pandalook zit te wachten…
De verkeerde foundation dragen
Foundation kan eigenlijk niets goeds doen voor een droge huid, integendeel: het zet alleen maar problemen zoals kloven, droge plekken en rimpels in de verf. Zorg enerzijds dus dat je huid goed gehydrateerd blijft door regelmatig te scrubben, de juiste gezichtsreiniger (zie hoger) én een rijke nachtcrème te gebruiken. Anderzijds is het in de bergen beter om een getinte moisturizer of zelfs getinte zonnecrème te gebruiken. Je huid oogt net zo egaal, maar krijgt er nog een deugddoende boost bij.
Vergeet je nek niet!
‚s Avonds of overdag: vergeet bij het opmaken je nek niet. Je gezicht oogt op de ski sowieso wat gekleurder dan de rest van je lichaam, zorg dus dat het contrast met je hals en decolleté, maar ook je nek niet te groot is. Dat laatste wordt maar al te vaak vergeten, wat bij een opgestoken kapsel alles behalve flatterend is.
Je handen en voeten verwaarlozen
Ze zitten netjes in handschoenen en kerstkousen verstopt, maar dat is geen reden om je vingers en tenen te verwaarlozen. Ze zijn dan ook het eerste wat de koude aantast en hebben het meest te lijden onder de droge lucht -of vind je kloven, afpellende handen en gebroken nagels aantrekkelijk? Ontdek hier onze tips voor zijdezachte handen en voor een instant pedicure.
Probleem 1: Nog zo’n klassieke fout: ‚s morgens vlug even een donzige muts of helmen over je vochtige lokken trekken -„ze drogen wel helemaal tijdens het skiën”. Ten eerste vat je sneller kou, ten tweede droogt je haar helemaal geplet onder je hoofddeksel. Resultaat: een gruwelijk lelijk tegengestelde van een brushing wanneer je aan de après-ski bar aanschuift.
Oplossing?
Nogal evident: zorg dat je lokken perfect droog zijn voor je vertrekt en, indien je voor los haar gaat, kam ze in de tegengestelde richting van je natuurlijke groei wanneer de muts eraf komt. Op die manier breng je wat volume in je platgewalste kapsel.
Probleem 2: Na een dag met losse lokken of een paardenstaart in weer en wind, zit je met een gruwelijke knopenboel.
Oplossing: Ga voor een vast kapsel dat je lokken beschermt én tegelijk aangenaam voelt onder een muts of helm. Ontdek hier onze tips voor een skiproof kapsel.
De verkeerde haarkleur
Voor licht haar: wit-blonde highlights zetten ‚s zomers je bruine teint in de verf, maar hebben ‚s winters het tegenovergestelde effect: je oogt er valer en bleker mee. Gouden accenten (eerder dan witte en beige) zijn op zo’n moment een goed idee!
Voor donker haar: geef je kapsel warme kleuraccenten zoals chocolade- of kastanjebruin -afhankelijk van hoe donker je haar precies is. Vraag je kapper vooral de lokken rond je gezicht te highlighten.