Breng je afgedankte stukken binnen in een van deze opties en geef ze een nieuw leven. Alle beetjes (en kleertjes) helpen!
België ontving gisteren op de Klimaattop de award voor grootste Fossiel als onderhandelaar. Niet bepaald eervol, maar niks houdt ons intussen tegen om zelf inspanningen te doen en de afvalberg te verkleinen. Begin bij je kleerkast!
1. The Empty Shop
The Empty Shop in Antwerpen, een lege winkel met kale hangers, kasten en paspoppen wordt dagelijks gevuld en opgefleurd met kledinggiften. Elke avond wordt flink geruimd zodat er ’s morgens een frisse, zo goed als nieuwe boetiek verschijnt. Het concept is origineel en eenvoudig. Van 1 tot 12 december kan je de boetiek mee vullen met oude kledingstukken en daarna - van 15 tot 20 december – kan je er op koopjesjacht om andermans items op de kop te tikken.
De opbrengst gaat naar vzw Kamiano, een organisatie die zich ontfermt over daklozen en minderbedeelden. Deze high end inzamelactie had al succesvolle voorlopers in onder andere Sao Paulo, Manchester en Barcelona.
Praktisch:
1 t/m 20 december
Bogaardeplein 1, 2000 Antwerpen
www.emptyshop.be
2. & Other Stories
Ook & Other Stories draagt haar steentje bij om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Breng je oude kleren en lege verpakkingen binnen bij de dichtst bijzijnde winkel van het label, in ruil krijg je aan de kassa een kortingsbon van 10% op je volgende & Other Stories aankopen. Win-win!
3. H&M
Het grote broertje van & Other Stories wendt al jaren ecologische programma's aan. Zo zamelt H&Mkleding huishoudtextiel in (het hoeft niet eens in goede staat of van hun eigen merk te zijn). Voor elke tas ingezamelde kleren geeft de Zweedse keten je een kortingsbon. Naast het recycleren van afdankertjes uit jouw kleerkast, heeft de modeketen ook een Conscious Collection. Deze collectie maakt deel uit van het “Ever Conscious”-project, waarbij het modelabel duurzame outfits wil ontwerpen en zelfs een stap verder wil gaan.
Bekijk hier de laatste Conscious collectie van H&M.
4. Spullenhulp
Hou een winterse lenteschoonmaak in je garderobe, verzamel alle afdankertjes en breng ze binnen bij Spullenhulp. Je helpt er niet alleen het milieu mee, maar ook de minderbedeelden. Voordelen troef!
5. Oxfam
Er ligt naar schatting zo'n 88.000 ton kledij in kledingkasten te verkommeren. Amper vier op de tien kledingstukken wordt gerecycleerd. Oxfam wil dat cijfer maar al te graag opvoeren. Vertrouw je kledingstukken toe aan een van de veertig Oxfamwinkels in België. De binnengebrachte kledij wordt onderzocht en daarna opnieuw te koop aangeboden. De opbrengst gaat naar solidariteitsprojecten in België en in het Zuiden.
Pas op: enkel kledij in goede staat (zonder vlekken, scheuren of gaten) komt in de verkoop terecht.
Klik hier hier voor de lijst van winkels.
Pas op: enkel kledij in goede staat (zonder vlekken, scheuren of gaten) komt in de verkoop terecht.
Klik hier hier voor de lijst van winkels.
6. Kleding ruilen
Een hip alternatief voor het binnenbrengen van kleding is kleding ruilen, ook wel swapping genoemd. Er zijn tal van hippe swap events, waar grootgarderobebezitters samenkomen om hun miskopen te ruilen. Je kan uiteraard ook een "upper swap"-avond organiseren in je eigen huiskamer en je te goed doen aan ruilwaren van vriendinnen. Er is wel één vereiste: de kledij moet nog in perfecte staat zijn.