Al bezweken voor body-art of plannen om een tattoo te laten zetten? Laat je informeren over het genezingsproces en de verzorging van je tatoeage. Wij vroegen advies aan een professionele tatoeëerder.
Ooit waren tatoeages gewoon not done in de bedrijfswereld. Nu zijn ze praktisch niet meer weg te denken. Ook op de redactie zijn maagdelijke tattoovrije huidjes in de minderheid. Uit een Amerikaans onderzoek van 2006 bleek dat maar liefst 36% van de 18- tot 25-jarigen op zijn minst één tatoeage had. Meer dan één vierde! Ook in Europa is het een populair fenomeen.
Mag je tattoo blootgesteld worden aan de zon? Kunnen de kleuren vervagen? Een professionele tatoeëerder beantwoordt met veel geduld al onze vragen.
Met dank aan AIEN van tatoeagesalon Keepsake, Atheneumstraat 10, 1050 Elsene
1. Bezint eer ge begint
Denk goed na vooraleer je onder de naald kruipt. Een tatoeage is normaal gezien voor het leven. Volgens het onderzoek van de Brusselse dermatoloog Christa De Cuyper heeft ongeveer 20% uiteindelijk spijt van zijn keuze, voornamelijk om sociale of professionele redenen.
Ons advies: geef jezelf genoeg tijd om na te denken en waag jezelf niet aan een impulsieve daad. Zoek een tattoo-artiest die op dezelfde golflengte zit en bespreek uitgebreid wat je wilt bereiken. Aarzel niet om je ziel bloot te leggen.
Zorg ervoor dat je in goede conditie bent. Tatoeëren blijft ergens toch een inbreuk op je lichaam. Kies een gezonde maaltijd om te vermijden dat je bloed gaat stollen in de 24 uur voor je sessie. Geen alcohol noch aspirines, die zorgen ervoor dat je bloed verdunt en je dus meer kan bloeden. Meer bloed betekent meer korstjes en die kunnen op hun beurt voor meer littekens zorgen.
Laat je tatoeëren in de wintermaanden, om de simpele reden dat UV en body-art niet goed samen gaan.
2. Good to know
De lijndikte kan het verouderingsproces van de tattoo beïnvloeden. Houd in gedachten dat de lijnen iets dikker worden met de tijd.
Bepaalde lichaamszones verouderen minder snel dan andere. Dit is het geval bij vingers, voetzolen en handpalmen. Deze plaatsen zijn moeilijker te tatoeëren. Om sociale en professionele redenen kun je beter je nek, de handen en andere "zichtbare" lichaamsdelen vrijwaren van tattoos. Idem voor de buik bij vrouwen, het risico op vervorming van het patroon tijdens een zwangerschap is erg groot.
3. Niet krabben!
Het genezingsproces is een cruciale periode. Volg strikt de raad en instructies van je tatoeëerder. Normaal gezien wordt de tattoo vlak na de sessie voor minimum drie uur verpakt in cellofaan. Eenmaal thuis, in een propere omgeving, reinig je de tattoo met helder water en zeep met een neutrale pH-waarde (de minst agressief mogelijke).
De kans is groot dat je tattoo wat kleur afgeeft tijdens de eerste nacht. Voorkom inktvlekken op je lakens en bedek met een pleister. Smeer een maand lang 2 à 3 keer per dag een crème van het type Bepanthen of Homéoplasmine om de genezing te stimuleren.
In de week na de voltooiing van de tatoeage, zal hij opdrogen en kleine korsten vormen. Vooral niet openkrabben, maar vanzelf laten loskomen. Als je tatoeage zich bevindt op een lichaamsdeel dat veel wrijving moet doorstaan (zoals heupen bijvoorbeeld), kleef er een dikke pleister op.
Laat je tattoo na een maand nakijken bij je tatoeëerder, zodat hij/zij eventueel enkele retouches kan maken indien nodig. Hierna is de huid normaal gezien volledig genezen en zit je goed voor de rest van je leven.
5. … en hydrateren
De gouden regel in het onderhoud van je tatoeage luidt: hydrateren. Hoe langer de huid mooi blijft, hoe langer de tekening perfect bewaard zal blijven. Logisch.
Als je je tattoo blootstelt aan de zon, gebruik dan een crème met een zeer hoge index of een sunblock. De zon is de ergste vijand van kleurpigmenten. Andere factoren die een tatoeage kunnen beschadigen zijn een zware gewichtstoename of een zwangerschap. Conclusie: voed de huid voor het beste resultaat.