Wij vrouwen houden van desserts en bloemen. Waarom niet de twee combineren? 10 originele dessertrecepten met, jawel, eetbare bloemen.
Geef gerechten kleur en smaak met wat flora op je bord.
#1: Violet macarons
Macarons, de zoete zonde van (bijna) elke vrouw. Vanaf nu betaal je je niet meer blauw bij La Durée maar maak je ze gewoon zelf.
Ingrediënten macaron schelpen
90 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
30 gram kristalsuiker
200 gram poedersuiker
110 gram amandelen
2 eetlepels gemalen violet suiker of gekonfijte violet bloemblaadjes
Bereiding van de schelpen
- Scheid de eieren en klop het eiwit tot schuim met een staafmixer. Voeg ondertussen langzaam de suiker toe. Doe dit tot je meringue verkrijgt.
- Mix de amandelen samen met het poedersuiker fijn.
- Vouw nu met een spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. Spatel niet te lang. Het uiteindelijke beslag is gelukt als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar en mooi glad is (een druppelend beslag is te vloeibaar).
- Zet een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar. Je kunt ook een speciale bakmat gebruiken die je op het ovenrooster kunt plaatsen. Wanneer je bakpapier gebruikt, zorg ervoor dat het bakpapier niet verschuift. Zo blijven je macarons mooi glad en plat.
- Gebruik een wegwerpspuitzak of herbruikbare spuitzak met ronde tip en vul de spuitzak met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in de spuitzak zit. Dit doe je door het beslag met één naar het smalle deel van de spuitzak te duwen en tegelijkertijd de bovenkant van de spuitzak goed dicht te vouwen met de andere hand.
- Spuit nu voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier of de bakmat. Met de andere hand hou je de spuitzak stevig vast en laat geen lucht in de bovenkant van de spuitzak komen. Maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en hoogte van ongeveer 4 mm. Vergeet niet om wat ruimte tussen de schelpen te laten tijdens het spuiten
- Voeg de violetblaadjes toe.
- Laat ze eerst 20 tot 30 minuten op het bakblik op kamertemperatuur drogen voordat ze in de oven gaan. Zet ze nadien in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat de ovendeur een klein beetje open (plaats een houten lepel tussen de deur) en bak ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn en makkelijk van de bakplaat loskomen.
Ingrediënten vulling
1/2 kop (100 gram) suiker
2 eiwitten
50 gram ongezouten boter, bij kamertemperatuur
1 eetlepel violet suiker + 1 eetlepel water (of 2 eetlepels violet likeur)
1 vanillestokje
Bereiding vulling
- Klop de suiker samen met de eiwitten au bain-marie gedurende 3 minuten. Mix nadien het beslag met de staafmixer tot wanneer het mengel is afgekoeld (ongeveer 5 minuten).
- Voeg nu langzaam de boter toe en klop verder tot wanneer er geen klonters meer in het beslag zitten. Klop nadien opnieuw tot een homogene massa (ongeveer 6 - 10 minuten). Verdeel nu het beslag in 2 delen.
- Voor de violet boterroomcrème: verwarm de violet suiker in de microgolfoven samen met enkele eetlepels water gedurende 30-45 seconden. Laat even afkoelen en voeg nadien de violet likeur toe.
- Voor de vanille boterroomcrème: voeg de zaadjes van je vanillestok toe aan je beslag en meng er deze langzaam onder.
- Vul nu je macaronschelpen met de vulling.
Bron: www.tarteletteblog.com
#2: Bloemige waterijsjes
Nog op zoek naar een gezonde traktatie? Dan zijn deze bloemige waterijsjes een leuk alternatief.
Hét grote voordeel: ze zijn niet alleen enorm mooi maar je kan ze ook personaliseren in de kleuren van je feest.
Ingrediënten:
Kies voor eetbare, kleurrijke en organische bloemen. Je kan er eventueel oranjebloesemwater en enkele stevia druppels aan toevoegen om meer smaak te krijgen.
Bron: www.marlameridith.com
#3: Cupcakes met viooltjes
Zowel Carrie, Samantha, Miranda als Charlotte waren in Sex And The City helemaal gek op de cupcakes van Magnolia Bakery. Af en toe een cupcake snoepen is dik oké.
Ingrediënten voor 12 cupcakes
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 (grote) eieren, op kamertemperatuur
Crunchy meringues
3 grote eiwitten
150 gram fijne kristalsuiker
Snuifje zout
Meringue topping
125 gram fijne kristal suiker
4 eiwitten, op kamertemperatuur
2 theelepels vanille extract
2 theelepels citroensap
Bereiding cupcakes
- Maak de cupcakes (klik hier voor het recept) en zet ze nadien ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarme oven op 170 graden. Laat de cupcakes daarna afkoelen op een rekje.
Bereiding meringues
- Doe de eiwitten in de kom en klop deze met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg nadien de suiker en een snuifje zout toe. Mix opnieuw 10 minuten.
- Schep de meringue in een spuitzak en spuit mooie ronde toefjes op een bakplaat met bakpapier.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de meringues gedurende een uur.
Bereiding van de meringue topping
- Doe de eiwitten, citroensap en de suiker in de mengkom en klop met een garde alles door elkaar.
- Vul een pan met 500 ml water. Klop nadien het beslag au bain-marie tot wanneer alle suiker is opgelost.
- Mix alles opnieuw 5 tot 8 minuten met de mixer.
- Laat de topping afkoelen en strijk met een spatel of lepel een laagje meringue topping op de afgekoelde cupcakes. Werk af met de viooltjes.
Bron: www.cupcakerecepten.nl
#4: Bloemige lolly's
Deze lolly's kan niemand weerstaan! Geen fan van viooltjes? Ga dan voor madeliefjes.
Ingrediënten
200 gram kristalsuiker
120 ml Light Corn Syrup
60 ml water
Optioneel: bloesemwater
Benodigheden
Medium sauspan
Houten lepel
Bakspray
Een vorm voor je lolly
Stokjes
Gedroogde eetbare bloemen
Bereiding
- Smeer de vorm in met bakspray en leg de stokjes op hun plaats. Als je wil dat de bloemen aan de buitenkant zichtbaar zijn, leg je ze nu in de vorm. Wil je de bloem liever in het midden van je lolly? Wacht dan nog even met het toevoegen van de blaadjes.
- Verwarm de suiker, corn syrup en het water op een middelhoog vuur. Roer tot wanneer de suiker is opgelost en verwarm nadien de vloeistof tot wanneer deze een temperatuur van 146°C heeft bereikt. Verwijder dan de pan van het vuur.
- Schep met een houten lepel de vloeistof in de vorm. Zorg ervoor dat deze de volledige achterkant van het stokje bedekt. Heb je de bloem nog niet toegevoegd? Doe dit dan nu met behulp van een tandenstoker, hierdoor kan je de bloem perfect positioneren.
- Laat de lolly's een uurtje opstijven en nadien zijn ze klaar om op te eten!
Bron: www.mooiwatbloemendoen.nl
#5: Raw lavendel brownies met dadels, pecannoten & kokos
Lavendel ruikt niet alleen heerlijk, het smaakt ook enorm lekker. De mogelijkheden in een bereiding zijn dan ook eindeloos. Heb je zin om eens (gezond te) zondigen? Kies dan voor deze raw lavendelbrownies!
Ingrediënten voor ongeveer 12 brownies
250 gram medjoul dadels of andere zachte dadels, zonder pit
200 gram pecannoten (walnoten kan ook)
50 gram rauwe cacao
50 gram gemalen kokos + wat extra om de brownies mee te bestrooien
3 eetlepels honing of agavesiroop
1/2 theelepels grofgemalen Himalaya zout (grote korrels erdoor is echt lekker)
2 eetlepels water
5 takjes lavendel, de bloemetjes + extra om de brownies mee te versieren
Bereidingswijze
- Doe de pecannoten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg nu de ontpitte dadels toe en maal tot alles één gemengd geheel is.
- Voeg nu de rauwe cacao, gemalen kokos, honing of agavesiroop en het Himalaya zout toe en laat draaien. Doe 2 lepels water erbij zodat het geheel iets smeuïger wordt. Doe op het laatste moment de lavendelbloemetjes erbij en meng nog even goed door.
- Bekleed een brownievorm met bakpapier. Schep het browniemengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel. Strijk de bovenkant glad terwijl je alles aan drukt. Zet minimaal een uurtje of twee in de koelkast zodat de brownies steviger worden.
- Bestrooi met wat lavendelbloemetjes en geraspte kokos. Lekker met kamille lavendelthee.
- Je kunt de rauwe brownies in een afgesloten trommel vijf dagen in de koelkast bewaren (als ze het zo lang volhouden tenminste).
Bron: www.yellowlemontreeblog.com
#6: Flower power cake
Wil je all the way gaan? Dan is deze flower power cake zeker iets voor jou!
Ingrediënten crispy korst
225 gram amandelen
1/2 kop zonnebloempitten
2 eetlepel hennepzaad
12 verse dadels, ontpit
2 eetlepels vierge kokosolie
1 theelepel zeezout
Ingrediënten vulling
1 ½ kopjes rauwe cashewnoten (deze moeten minstens 2 uur weken)
2 biologische citroenen, sap en zeste
1 theelepel vanille poeder of 1/2 vanillestokje
1/3 kop (0,8 dl) gesmolten kokosolie
1/3 kop (0,8 dl) honing of agave siroop
1 eetlepel rozenbottel poeder (optioneel)
Ingrediënten topping
2 middelgrote granaatappels (zaden)
1/3 kop (0,8 dl) bevroren frambozen
Sap van een halve limoen
Decoratie
Verse, biologische én eetbare bloemen
Bereiding crunchy korst
Blend de noten en zaden in een blender of keukenmachine gedurende 1 minuut. Voeg nadien de dadels, kokosolie en zeezout toe. Smeer het beslag uit op de bodem van de springvorm en bewaar nadien in de koelkast.
Bereiding vulling
Verwarm de kokosolie en honing in een kleine steelpan op een laag vuurtje. Blend ondertussen de geweekte cashewnoten, het citroensap en zeste, vanillepoeder (of stok), kokosolie, honing en rozenbottel in de blender. Giet de vulling over de korst en plaats nadien ongeveer 30 minuten in de diepvriezer.
Bereiding topping
Doe de frambozen, het limoensap en de zaden van de granaatappel in een blender en mix tot een homogene massa. Giet de topping bovenop de cashew vulling en plaats de taart opnieuw 30 minuten in de diepvriezer.
Het opdienen
Haal de cake 30 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Werk de taart af met verse, biologische bloemen naar keuze.
Bron: www.greenkitchenstories.com
#7: Floral donuts
Hou je van donuts en bloemen? Waarom de twee niet combineren?
Ingrediënten bloedsinaasappel glazuur
Donuts
3 eetlepels poedersuiker
3 tot 4 eetlepels vers geperst sap van een bloedsinaasappel
Bereiding
- Voeg de suiker en het sap samen. Klop tot wanneer je glazuur bekomt. Voeg extra suiker toe indien nodig.
- Werk af met eetbare bloemen naar keuze.
Ingrediënten voor het citroenglazuur
Donuts
3 eetlepels poedersuiker
3 tot 4 eetlepels vers geperst citroensap
Optioneel: gember
Bereiding
- Klop de suiker, het citroensap en de geraspte gember tot een één massa. Zorg ervoor dat het glazuur is dik genoeg is. Voeg meer suiker indien nodig.
- Werk af met eetbare bloemen naar keuze.
Bron: www.themerrythought.com
#8: Lavendel zandkoekjes
Verras je gasten met lavendelzandkoekjes bij de thee of koffie.
Ingrediënten
1 eigeel
80 gram boter
10 gram vanillesuiker
100 gram suiker
125 gram bloem
Een snuifje zout
Bereiding
- Doe de bloem in en kom, maak een kuiltje en doe hierin de boter, de vanillesuiker en de kristalsuiker. Voeg de lavendel toe.
- Kneed het deeg stevig tot een homogene massa. Maar er een rol van, bedek het met plastic folie en leg een kwartier in de ijskast.
- Zet de oven op 180 graden. Haal de rol uit de ijskast en snij in schijfjes van een halve centimeter. Rol deze met de zijkant door het eigeel en de suiker en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
- Bak ze gedurende 20-25 minuten op 180 graden.
Bron: www.kikucorner.com
#9: Pannenkoeken met viooltjes
Pimp je pannenkoek met eetbare bloemen. Laat je gaan en kies voor verschillende (eetbare) bloemen.
Ingrediënten
5 dl melk
2 eieren
200 gram patisseriebloem
40 gram boter
2 vanillestokjes
zout
1 scheutje arachideolie
Viooltjes
Bereiding
- Het beslag voor deze pannenkoeken kan je eenvoudig maken in de blender. Heb je dit niet in huis? Maak het beslag dan op de traditionele manier. Let er dan wel extra op dat het deeg niet klontert.
- Meet de hoeveelheid melk af en giet ze in de beker van de blender. Weeg de bloem en doe ze bij de melk, samen met de eieren.
- Snij de vanillestokjes overlangs en schraap de zaadjes uit de peulen. Voeg de vanillezaadjes toe aan het mengsel voor het beslag.
- Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt hierin de boter.
- Giet ook de gesmolten boter in de beker van de blender. Voeg tenslotte een snuifje zout toe.
- Mix de hele inhoud van de blenderbeker tot een glad beslag.
- Schenk een beetje olie met een neutrale smaak in een schaaltje (bv. arachideolie). Gebruik bij voorkeur een gietijzeren bakpan of een pan met antikleeflaag.
- Tip: Om de bakpan in te vetten gebruik je traditioneel een borsteltje, maar het kan ook met een aardappel. Prik een halve aardappel op een vork, dip hem in de olie en smeer een dun laagje vetstof uit over de pan.
- Verhit de pan en schenk hierin een portie beslag. Voeg nu de viooltjes (of andere bloemen) toe. Let erop dat je geen te dikke pannenkoeken bakt. Probeer tijdens het bakken de ideale stand van het kookvuur te vinden, waardoor je continu kan doorbakken.
- Draai de pannenkoeken niet te snel om in de pan. Zodra de rand van de pannenkoek wat krokant wordt, is hij klaar.
Bron: www.gratefulprayerthankfulheart.com
#10: Flower Ice Pops
Zoek op een warme zomerdag afkoeling met deze schattige ice pops.
Ingrediënten
Bloemblaadjes (hier: tulpen en anjers)
Icepop vormen (tip: je kan ook kleine bekertjes gebruiken)
Water
Citroensap
Stevia druppels
Optioneel: druivensap
Stokjes
Aluminiumfolie
Bereiding
- Haal de blaadjes van de bloemen en spoel ze goed. Doe ze in de cups.
- Voeg nadien een beetje water toe samen met het citroensap en de stevia druppels. Wil je een beetje kleur in de ijspop? Voeg dan een klein beetje druivensap toe.
- Doe nadien aluminiumfolie over de cups en steek het houten stokje in het midden. De folie zal ervoor zorgen dat de stokjes op hun plaats blijven.
- Heb je moeite om de cups van je bevroren ice pops te halen? Hou ze dan even onder het warm water.
Bron: blog.freepeople.com
(stagiaire Sarah Van Damme)