3368484002_9bd68ffd29_o

Bron: tarteletteblog.com

#1: Violet macarons

Macarons, de zoete zonde van (bijna) elke vrouw. Vanaf nu betaal je je niet meer blauw bij La Durée maar maak je ze gewoon zelf.

Ingrediënten macaron schelpen

90 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
30 gram kristalsuiker
200 gram poedersuiker
110 gram amandelen
2 eetlepels gemalen violet suiker of gekonfijte violet bloemblaadjes

Bereiding van de schelpen

  • Scheid de eieren en klop het eiwit tot schuim met een staafmixer. Voeg ondertussen langzaam de suiker toe. Doe dit tot je meringue verkrijgt.
  • Mix de amandelen samen met het poedersuiker fijn.
  • Vouw nu met een spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. Spatel niet te lang. Het uiteindelijke beslag is gelukt als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar en mooi glad is (een druppelend beslag is te vloeibaar).
  • Zet een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar. Je kunt ook een speciale bakmat gebruiken die je op het ovenrooster kunt plaatsen. Wanneer je bakpapier gebruikt, zorg ervoor dat het bakpapier niet verschuift. Zo blijven je macarons mooi glad en plat.
  • Gebruik een wegwerpspuitzak of herbruikbare spuitzak met ronde tip en vul de spuitzak met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in de spuitzak zit. Dit doe je door het beslag met één naar het smalle deel van de spuitzak te duwen en tegelijkertijd de bovenkant van de spuitzak goed dicht te vouwen met de andere hand.
  • Spuit nu voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier of de bakmat. Met de andere hand hou je de spuitzak stevig vast en laat geen lucht in de bovenkant van de spuitzak komen. Maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en hoogte van ongeveer 4 mm. Vergeet niet om wat ruimte tussen de schelpen te laten tijdens het spuiten
  • Voeg de violetblaadjes toe.
  • Laat ze eerst 20 tot 30 minuten op het bakblik op kamertemperatuur drogen voordat ze in de oven gaan. Zet ze nadien in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat de ovendeur een klein beetje open (plaats een houten lepel tussen de deur) en bak ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn en makkelijk van de bakplaat loskomen.

Ingrediënten vulling

1/2 kop (100 gram) suiker
2 eiwitten
50 gram ongezouten boter, bij kamertemperatuur
1 eetlepel violet suiker + 1 eetlepel water (of 2 eetlepels violet likeur)
1 vanillestokje

Bereiding vulling

  • Klop de suiker samen met de eiwitten au bain-marie gedurende 3 minuten. Mix nadien het beslag met de staafmixer tot wanneer het mengel is afgekoeld (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg nu langzaam de boter toe en klop verder tot wanneer er geen klonters meer in het beslag zitten. Klop nadien opnieuw tot een homogene massa (ongeveer 6 – 10 minuten). Verdeel nu het beslag in 2 delen.
  • Voor de violet boterroomcrème: verwarm de violet suiker in de microgolfoven samen met enkele eetlepels water gedurende 30-45 seconden. Laat even afkoelen en voeg nadien de violet likeur toe.
  • Voor de vanille boterroomcrème: voeg de zaadjes van je vanillestok toe aan je beslag en meng er deze langzaam onder.
  • Vul nu je macaronschelpen met de vulling.

Bron: www.tarteletteblog.com