Vrouwen horen elke dag in de bloemetjes te zetten, zeker deze 10 power women op Internationale Vrouwendag
1. Malala Yousafzai
Haar naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar deze 18-jarige dappere vrouw zul je in je langetermijngeheugen opslaan nadat je te weten komt wat ze heeft meegemaakt.
De Pakistaanse kinderrechtactiviste Malala Yousafzai is al jarenlang bezig met het opkomen voor educatie voor meisjes. Nadat ze in 2012 werd beschoten in een schoolbus door de Taliban, zet ze haar strijd voor het recht op meisjesonderwijs voort in Groot-Brittannië. Haar engagement ging niet onopgemerkt voorbij. In 2013 beloonde de Nederlandse kindrrechtenorganisatie KidsRights haar inzet met de Internationale Kindervredesprijs. In december 2014 werd Malala de jongste winnares ooit van de Nobelprijs voor de Vrede.
Het verhaal van Malala werd opgepikt door Davis Guggenheim, die er een film over maakte ‘He named me Malala’. Als kijker krijg je een blik in het dagelijkse leven van de Nobelprijswinnares.
2. Lena Dunham
Bij het verschijnen van de hitserie 'Girls' werd bedenker Lena Dunham onmiddellijk gebombardeerd tot de stem van een nieuwe generatie, de stem van haar generatie. Een generatie die niet vies is van een love handle meer, een generatie die durft toegeven dat niet alles vlekkeloos hoef te verlopen in het leven en een generatie die de liefde voor het feminisme met de lepel van Lena Dunham ingegoten kreeg. Haar boek 'Not That Kind Of Girl' was meteen een hit. Taboes dienen doorbroken te worden en daarbij kan feminisme helpen vertelt ze erin. Sinds september 2015 focust ze zich ook op haar eigen feministische nieuwsbrief 'Lenny', een nieuwsbrief voor en door gelijkgestemde vrouwen.
3. Beyoncé
Dat Beyonce het opneemt voor vrouwen, is al lang geweten. De Amerikaanse zangeres stopt dan ook niet onder stoelen of banken dat ze een modern-day feminist is. Vanop het podium scandeert ze quotes van de Zweedse feminist Chimamanda Ngozi Adichie in' Flawless' en komt ze op voor vrouwenrechten in 'Independent Woman' en ‘Who Run The World (Girls)’. In 2014 schreef de zangeres een essay voor The Shriver Report, een Amerikaanse bundel van publicaties over vrouwenemancipatie, om aan te klagen dat mannen en vrouwen naar haar gevoel nog steeds niet gelijk behandeld worden.
4. Moeder Theresa
Deze wereldbekende katholieke zuster uit Albanië begon als lerares in Calcutta in India, waar ze erg geliefd was door kinderen. Moeder Theresa woonde er in een klooster dat ze later verliet om te gaan leven onder de armen. Daarvoor volgde ze nog een opleiding verpleegkunde, zodat ze de armen op alle vlakken kon bijstaan. In 1979 ontving ze voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede. Twintig jaar later stierf ze in 1997 op 87-jarige leeftijd. In september 2016 zal ze door de paus heilig verklaard worden.
5. Emma Watson
Als ambassadrice van de HeForShe campagne voor UN Women brengt Emma Watson vrouwenrechten maar al te graag onder de aandacht. Dit jaar zet ze zelfs haar acteercarrière op een laag pitje om zich te concentreren op haar strijd voor gelijke kansen en rechten voor vrouwen en mannen. Dat feminisme geen scheldwoord is en niet geassocieerd moet worden met mannenhatende vrouwen is volgens haar een statement dat niet meer bewezen moet worden. Via haar online boekenclub tracht ze ons te motiveren mee te debatteren over feministische kwesties.
6. Marleen Temmerman
Marleen Temmerman is de eerste vrouwelijke hoogleraar gynaecologie in België. Ze was tot vorig jaar directeur van het departement Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie aan de Universiteit Gent, waar ze streefde naar een wereldwijde verbetering van de reproductieve en seksuele gezondheid. Momenteel staat ze aan het hoofd van het Aga Khan Development Network, een ontwikkelingsorganisatie rond vrouwengezondheid in Kenia.
7. Angelina Jolie
Deze power woman heeft al talrijke awards voor haar acteerprestaties op haar naam staan. Naast haar acteercarrière is ze ook actief als ambassadrice van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. Daarvoor ontving ze in 2012 zelfs een ere-Oscar, de Jean Hersholt Humanitarian Award en werd ze gepromoveerd tot speciaal gezant van de VN-Commissariaat voor Vluchtelingen. Gevaar schrikt Jolie niet af, het drijft haar om vluchtelingen op te zoeken in conflictgebieden en hen een beter leven te beloven.
8. Oprah Winfrey
Oprah Winfrey is met haar liefdadigheidswerk een begrip voor vele vrouwen. De Amerikaanse televisiepresentatrice bracht met haar 'Oprah’s Angel Network' al meer dan $80 miljoen euro bijeen om vrouwen en kinderen op te voeden en mondig te maken. Met de 'Oprah Winfrey Leadership Academy' for girls biedt Oprah al acht jaar onderwijs aan meisjes uit arme wijken in Zuid-Afrika.
9. Dolle Mina
Dolle Mina was een feministische groepering die begin jaren '70 op straat kwam voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Hun ludieke acties zoals het verstoren van een missverkiezing en roken voor een Antwerps kantoor waar vrouwelijke werknemers niet mochten roken en hun mannelijke collega's wel, werden breed uitgesmeerd in de pers. Ze choqueerden, werden uitgelachen, maar kregen gelijk.
10. Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir wordt beschouwd als een van de belangrijkste voortrekkers van het feminisme van de twintigste eeuw. Haar boek 'De Tweede Sekse' wordt nog steeds als de feministische bijbel beschouwd: "Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt." de Beauvoir trok het heersende vrouw-aan-de-haard-ideaal in vraag en kwam op voor haar economische zelfstandigheid. Tot haar dood in 1986 bleef ze ijveren voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen.