Cheesecake mag dan al Grieks-Romeins zijn van oorsprong, het brak in de Verenigde Staten door toen de New Yorker William Lawrence in 1872 een nieuw soort roomkaas ontwikkelde. Zijn kaas groeide later uit tot het 'bedrijfje' Philadelphia, en maakte de Amerikanen zo gek op het bijbehorende dessert dat ze er een eigen dag aan wijdden. Op 30 juli is het er Nationale Cheesecake Day, al leent ook een herfstige zondagnamiddag zich perfect tot een lokaal foodfeestje. Smakelijk!
Ingrediënten
- 900 g cream cheese
- 2 eieren
- 120 g suiker
- 3 eetlepels bloem
- 1 citroen
- 1 vanillestokje of ½ theelepel vanille extract
- 250 g digestives
- 150 g boter
- 250 g frambozen (bevroren mag)
- Honing
- Verse munt
Bereiding
1. Doe de koekjes en de boter in de keukenmachine en druk een paar keer een ‘puls’. De koeken moeten verkruimelen en zich mengen met de boter. Neem een springvorm en smeer die in met boter. Bekleed de bodem met het koekmengsel. Bak de koek in 10 minuten bruin in een oven van 180° c graden. Haal de vorm uit de oven en laat de koek afkoelen.
2. Doe de cream cheese met de suiker en bloem in een bak. Klop dit samen tot een glad geheel. Voeg hier de 2 eieren, de geraspte schil van 1 citroen en het merg van een vanille stokje aan toe (of een halve theelepel vanille extract). Klop alles goed door elkaar tot een gladde massa.
3. Stort het kaasmengsel op de afgekoelde koek. Beweeg de vorm voorzichtig zodat het mengsel gelijkmatig verdeeld wordt over de koek. Bak de cake mooi bruin in ongeveer 45 minuten in de oven op 180° c graden. Laat de cake zeker 3 uur afkoelen nadat je hem uit de oven hebt gehaald.
4. Doe de frambozen met een eetlepel water en 2 eetlepels honing in een pannetje. Verwarm het geheel al roerend op een laag vuurtje. Blijf roeren tot er een glad sausje is ontstaan. Haal de pan van het vuur. Hak de verse munt fijn en roer deze door de frambozensaus. Serveer de cake met de frambozen-muntsaus.
Bron: Culy NL