BAMBOE als alternatief voor katoen
Geloof het of niet, maar het lievelingskostje van de panda kan wel degelijk verwerkt worden tot een zomerse jurkje. Bamboegras wordt vermalen tot een brij, waaruit vervolgens draden worden gesponnen, die op hun beurt tot textiel worden geweven.
Waarom is het goed? Bamboe geldt als één van de sterkste en snelst groeiende grassoorten ter wereld. De plant kan overleven op een arme ondergrond, heeft amper water nodig (regenwater voldoet) én maakt van nature een bacteriedodende stof aan –geen nood aan pesticiden dus. Bovendien worden enkel de zijtakken ervan gebruikt voor textielproductie, waardoor bamboe doodleuk het hele jaar door mag blijven staan en steeds opnieuw extra materiaal oplevert. Waarom dat goed is? Haar wortels moeten niet keer op keer uit de grond worden gehaald, blijven lekker diep zitten én bevochtigen op die manier de grondlaag. Last but not least: bamboe groeit waar andere planten dat niet kunnen, produceert meer zuurstof dan gemiddeld én neemt twee keer zoveel CO2 op dan bomen. Wie een bamboeplantage aanlegt, werkt met andere woorden mee aan een zuiverder lucht.
Leuk extraatje? Bamboeweefsel voelt aan als zijde en is erg luchtig, de stof is dan ook zachter en kreukt veel minder snel dan klassiek katoen. ‘s Zomers blijft het langer fris dan andere stoffen en ‘s winters voelt het heerlijk warm –een onderlijfje uit bamboe zou zelfs warmer zijn dan een dikke wollen sweater. Omwille van haar speciale structuur houdt het geen zweet en bacteriën op, waardoor het zweetgeur minimaliseert en het uiterst geschikt is voor baby’s en mensen met allergieën of een gevoelige huid. Ook lakens uit bamboevezels zijn extra aangenaam.
Waar te koop?
- Voor hyper kwaliteitsvolle basics moet je bij het Franse Les Ateliers de la Maille zijn, sinds kort zit er ook bamboe in het assortiment!