SOJA als alternatief voor polyester

 Wist je dat kousen uit sojastof tot voor de Tweede Wereldoorlog helemaal ingeburgerd waren? Nadien zou de natuurlijke stof concurrentie krijgen van het goedkopere nylon, maar anno 2016 keren we terug naar die goede oude soja.. Of althans naar het omhulsel ervan, waaruit stevige vezels worden vervaardigd.

Waarom is het goed? De sojaboon wordt eigenlijk met oog op voedselproductie gekweekt. Haar omhulsel is daarbij onbruikbaar, maar kan wel ingezet worden als stofvezel. Op die manier herbruikt de mode-industrie restafval van de voedselindustrie. Bovendien is de stof recycleerbaar en biologisch afbreekbaar.

Gebruik? Soja wordt ook wel “veganistisch kasjmier” genoemd omwille van haar zachte, elastische eigenschappen. In tegenstelling tot kasjmier is het heel gemakkelijk te onderhouden: de stof is licht, kreukt niet snel en is erg luchtig. Net als bamboe heeft soja antibacteriële eigenschappen, wat het opnieuw zeer geschikt maakt voor gevoelige huiden. Omdat de stof zo goed ademt en tegelijk de drager lekker warm houdt (het is warmer dan wol en polyester), is het uitstekend materiaal voor sportkledij.

Waar te koop?