Kan ik mezelf in twaalf weken transformeren van enthousiaste hobbyist tot professionele make-upartiest? Deze beautylover zoekt het uit en kruipt voor het eerst in jaren nog eens achter de schoolbanken. Die van de make-upschool, welteverstaan. Twaalf onmisbare tips voor visagisten in spe.
Op mijn vijftiende experimenteerde ik voor het eerst met mascara en gloss en rond mijn achttiende verjaardag wist ik me al aardig uit de slag te trekken. Dacht ik. Foto’s van mijn prille twintigerjaren bewijzen immers het tegendeel. Nu ik dagelijks met de nieuwste lanceringen mag experimenteren, regelmatig make-upartiesten spreek en gaandeweg heel wat tips en tricks oppik, lukt het me aardig om mijn eigen gezicht te fatsoeneren. Van een gevleugeld eyelinerboogje tekenen tot wallen wegwerken en contouren, het lukt me allemaal. Volgende stap: al die kennis in de praktijk en vooral ook op het gezicht van een ander kunnen toepassen. En zo sta ik op een blauwe maandag in september lichtjes zenuwachtig voor de deur van de Antwerpse campus van Make-Up Designory. De gerenommeerde Amerikaanse make-upschool met filialen in Gent, Kortrijk en Antwerpen biedt een brede waaier aan make-upopleidingen voor zowel absolute beginners als meer ervaren make-upartiesten. Ik begin bij de basis: Level 1 Beauty Essentials, een opleiding die focust op de basistechnieken van make-up.
Achter in de shop waar de producten van MUD verkocht worden, is het klaslokaal, compleet met spiegels, professionele verlichting en hoge stoelen die enkel voor regisseurs en professionele make-upartiesten voorbehouden zijn. Op elk van de veertien stoelen zit een toekomstige klasgenoot die net als ik wat onwennig om zich heen kijkt. De gepassioneerde docente Esther garandeert dat het de volgende weken nooit meer zo stil in de klas zal zijn. Ze heeft twaalf jaar ervaring als zelfstandig make-upartiest en geeft sinds de opening van de Antwerpse campus ook les aan beginnende make-upartiesten. De klas bestaat uit dertien vrouwen en één man, elk met een eigen motivatie om aan de opleiding te beginnen. De ene ambieert een carrière als special effects artist in Amerika, de ander wil zich verdiepen in bruidsmake-up, nog iemand anders wil kankerpatiënten helpen met make-up en ik wil na alle theorie en een job die zich grotendeels achter een bureau afspeelt, eindelijk zelf de handen uit de mouwen steken.
Wat heb ik na twaalf weken als MUD-student geleerd?
Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van ELLE Belgiê
- Hygiëne
Wil je als make-upartiest serieus genomen worden? Werk dan hygiënisch. Dat betekent dat je alle vloeibare producten, van lippenstift, foundation tot zelfs mascara, eerst op een hygiënisch palet aanbrengt en dan pas op het gezicht van je model. Mascara rechtstreeks met het borsteltje op de wimpers aanbrengen is uit den boze. Ook lippenstift schraap je met een paletmesje van je lipstick voor je met het penseel aan de slag gaat. Reinig je borstels na gebruik met alcohol en was ze regelmatig in een sopje met zeep. Alle MUD-studenten leren vanaf les 1 het belang van een hygiënische werkwijze en horen ook zelf proper te zijn. Een muntje voor een frisse adem en voldoende deodorant zorgen ervoor dat de make-upsessie zowel voor de artiest als het model aangenaam blijft.
2. Up Close & personal
Als make-up artiest kom je dicht bij je model, heel dicht. En dat is aanvankelijk best even wennen, zeker omdat ik doorgaans graag op een veilige afstand van anderen blijf. Laat eventuele schroom varen en creëer een aangename vibe tussen jou en je model. Het is verrassend hoeveel mensen over zichzelf prijsgeven eens ze voor je in de stoel zitten. Zelf houd je je diepste zielenroerselen te allen tijde voor jezelf.
3. Analyse
Docente Esther kan het niet genoeg benadrukken: het sleutelwoord van elke make-uplook - van natuurlijke bruidsmake-up tot een extravagante avondlook – is analyse. Bekijk de structuur van de huid, de vorm van het gezicht, de ogen, de lippen voor je aan de slag gaat en laat de keuze van kleuren, producten en tools afhangen van wat je ziet. Enkel op die manier ga je pluspunten accentueren, probleempjes verdoezelen en kom je tot een natuurlijk resultaat.
4. De basis
Geen make-upartiest die het ontkennen zal: een mooie egale teint is de basis van elke make-uplook. Bepaal eerst de ondertoon (die is olijfkleurig = groen of gelig, of ruddy = rood) en de tint (licht of donker) van de huid. Enkel dankzij die analyse kan je al heel wat kleuren uitsluiten. Met een basematch vind je de perfecte tint. Breng de foundation op de kaakrand aan: smelt de kleur in de huid, dan heb je de juiste tint gevonden. Komen er nog roodheden door de foundation? Corrigeer met een red corrector. Blauwe aders of kringen onder de ogen, werk je weg met de blue corrector. TIP: breng de oranjeachtige blue corrector aan op de waterlijn om het oog optisch te vergroten.
5. Less is more
Less is more, zeker met de rijk gepigmenteerde foundations en concealers van MUD. Vermijd het ‘cakey’ effect en gebruik niet te veel product. De meeste mensen verkiezen een natuurlijke look boven de extreme looks die je wel eens op Instagram ziet passeren. In de Beauty Essentials-lessen leer je iemands troeven te accentueren, niet iemand compleet te transformeren.
6. Mond is geen makkie
Lippenstift aanbrengen kan het kleinste kind? Niet dus. De lippen van een model stiften is immers niet hetzelfde als lippenstift bij jezelf aanbrengen. Zelfs met twaalf jaar ervaring vormt lippen met een potlood omranden nog een uitdaging voor docente Esther. En ook voor mij. Zo belandt er tijdens de lessen een klasgenote in mijn stoel die bij nader inzien (en na analyse!) een weinig gedefinieerde bovenlip heeft. Pas na de vijfde poging slaag ik erin om met behulp van een lippenpotlood de vorm van haar mond te corrigeren
7. Het belang van de brow
Als make-upartiest mag je geen wenkbrauwen epileren, dat is de taak van de schoonheidsspecialiste. Je kan wel de vorm corrigeren met poeder, een potlood of een stiftje. Een mooi gecorrigeerde wenkbrauw geeft het gezicht expressie en lift het oog. Staar je echter niet blind op het feit dat ze niet helemaal gelijk zijn, dat zijn wenkbrauwen per definitie niet. “Wenkbrauwen zijn zussen, geen tweelingen”, aldus docente Esther.
8. Facechart
Wist je dat een echte make-upartiest er ook potlood en papier bijhaalt? Op een facechart komt de make-upcreatie al voor een stuk tot leven en krijg je een overzicht van de producten die je moet gebruiken. Achteraf geef je de kleurplaat mee aan je model of klant zodat zij (of hij!) de look thuis kan proberen.
9. Tegen de klok
De grootste uitdaging als make-up artiest is ongetwijfeld de race tegen de klok. Tijdens de lessen kon ik gerust een uur aan de perfecte teint werken maar in het echte leven moet een make-upartiest vaak in minder dan een uur een complete look afleveren. Tijdens het examen was het peentjes zweten maar dankzij de adrenaline, goede voorbereiding en het vele oefenen was mijn model op vijf minuten voor de deadline klaar om op de foto te gaan.
10. Make-upremover is uit den boze
Ongelijke eyelinerboogjes, uitschieten met het lippenpotlood, te veel concealer of knoeien met mascara, het overkomt elke student wel eens. Houd het hoofd koel en werk eventuele foutjes weg met een sponsje (dé reddingsboei van elke make-upartiest!). Een watje of wattenstaafje met make-upremover is uit den boze want ook al ben je het misschien even aan het verpesten, het is niet de bedoeling dat je model of klant dat weet.
11. Foute eyeliner is foute make-up
Een kundig aangebrachte eyeliner kan het oog liften, accentueren en bepaalt het thema van je make-up. Een niet zo kundig aangebrachte eyeliner kan je volledige make-uplook serieus naar de haaien helpen. Als pas afgestudeerde make-upartiest houd ik het zekere liever voor het onzekere en oefen ik nog duchtig op een ‘natural’, ‘fashion’ en ‘glamour’ liner. Leuk om te weten: zelfs de meest ervaren make-upartiesten houden hun adem in wanneer ze de powerboogjes boven de wimperrand tekenen.
12. De kracht van make-up
In die twaalf weken heb ik make-up echt leren begrijpen. De potjes, poeders en glossjes werden meer dan producten om op je gezicht te smeren: ik zie ze nu voor de handige transformatietools die ze zijn. Ogen en mondhoeken werden gelift, blikken geopend en wenkbrauwen vorm gegeven. Meer dan een paar kleine kunstgrepen waren er vaak niet nodig om de beste eigenschappen van een gezicht in de verf te zetten.
Meer info over de MUD-school en opleidingen via makeupdesignory.be