Voor vele duurlopers is een marathon het hoogtepunt in hun sportcarrière. Van The Great Wall marathon tot de Antarctic Ice Marathon, dit zijn de meest originele marathons ter wereld.
Duizendenden jaren geleden bedachten enkele atletische Grieken het lumineuze idee om slopend lange afstandslopen te organiseren. Algauw verspreidde het concept zich over de rest van de wereld. In hun zoektocht naar de ultieme fysieke uitdaging, deden enkele atleten er nog een schepje bovenop en ontwikkelden ze nòg spectaculairdere marathontrajecten waarbij lopers extreme hitte, koude en luchtvochtigheid moeten trotseren. Enkel de allerdappersten halen na 42,195 kilometer de eindmeet.
Houd je vast voor de 11 origineelste (én meest uitputtende) marathons ter wereld:
#1: Great Wall Marathon in China
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Sinds 1999 is de Grote Chinese Muur the place to be voor een van de meest vermoeiende marathons ter wereld. Vanaf het startpunt in Huangyaguan worden lopers door oude dorpjes en langs uitgestrekte rijstvelden geleid, om uiteindelijk de Chinese Muur - het zwaarste deel van de route - te beklimmen. Op de meer dan duizend jaar oude constructie moeten enorme hellingen en meer dan 5.000 trappen (!) getrotseerd worden.
Waarom zou je in godsnaam deelnemen?
Vanwege het adembenemende uitzicht op een idyllisch berglandschap, misschien? Ben je (nog) niet in het bezit van zulke lopersbenen? Geen probleem. Naast de reguliere marathon afstand kan je met een halve marathon en een 10-miles run een 'amateur'-versie lopen.
Hoe sportief moet je zijn?
+++++ : Om de reguliere marathon te kunnen meelopen, mag je zeker geen watje zijn. Afzien gegarandeerd.
#2: Intercontinental Istanbul Eurasia Marathon in Turkije
Wat is er speciaal aan deze marathon?
1 marathon, 2 continenten! Je begint de Intercontinental Istanbul Eurasia Marathon in Azië en eindigt in Europa.
Waarom deelnemen?
De marathon is wel een leuke en originele manier om de stad te ontdekken. Hij werd voor het eerst georganiseerd in 1979 en start in het Aziatische deel van de miljoenenmetropool Istanbul. Deelnemers lopen over de 1,5 kilometer lange Bosporusbrug naar het Europese deel van de stad. In het zuidwesten van de stad, aan de Gouden Hoorn, bevindt zich het keerpunt dat de lopers tot in het oude centrum brengt. Verder passeer je onder andere Hagia Sophia, de Sultan Ahmetmoskee en het Topkapi paleis, dat tijdens het Osmaanse rijk de verblijfplaats van de sultans was.
Hoe sportief moet je zijn?
++ : Een goede conditie is onmisbaar, maar in tegenstelling tot de marathon van China, kom je tijdens deze loop hellingen noch trapjes tegen.
#3: Antarctic Ice Marathon in Antartica
Wat is er bijzonder aan deze marathon?
- Het is in Antarctica!
- De omstandigheden (tamelijk) extreem. De gevoelstemperatuur bedraagt gemiddeld -20°C en je begeeft je op het eeuwige ijs van het koudste continent op aarde.
- Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 40 lopers, waarbij het inschrijvingsgeld van 13.500 euro voor vele atleten een grote hindernis vormt.
Waarom zou je vrijwillig kou lijden?
Het spectaculaire circuit ligt op een hoogte van ongeveer 700 meter boven de zeespiegel aan het Ellsworthgebergte en is werkelijk adembenemend. De marathon wordt georganiseerd tijdens de zomer van Antarctica in de maanden november of december.
Hoe sportief moet je zijn?
+++++ : Niet de afstand, maar wel de weersomstandigheden vormen de grootste uitdaging. Lopen bij -20°C én in de sneeuw is zeker geen lachertje.
Leuk weetje: In 2014 won onze landgenoot Marc De Keyser de Antartic Ice Marathon. De Eeklonaar is weervoorspeller en werkt al meer dan 10 jaar drie maanden per jaar op Antarctica. Hij kwam na 4 uur, 12 minuten en 21 seconden als eerste over de eindmeet.
#4: Jungfrau-Marathon in Zwitserland
Wat is er bijzonder aan deze marathon?
De marathon heeft plaats... in de bergen.
Waarom moet je meedoen?
De Jungfrau-Marathon in Zwitserland behoort tot de beroemdste bergmarathons van Europa en geldt als mooiste marathon ter wereld.
Met de Eiger, de Jungfrau en de Mönch passeren de lopers wereldbekende rotsmassieven, die behoren tot het werelderfgoed van UNESCO. De laatste 400 meter zijn volgens de deelnemers het vermoeiendste. Je moet dan via de noordwand van de Eiger omhoog rennen via een smal bergpad. Jaarlijks nemen ongeveer 3.500 lopers deel aan deze bergmarathon.
Hoe sportief moet je zijn?
++++ : Tijdens de Jungfrau-Marathon overwin je bergen, heuvels en loop je op een hoogte van 1.800 meter en dit gedurende 42,195 kilometer. Niet voor watjes.
#5: Australian Outback Marathon in Australië
Wat is er bijzonder aan deze marathon?
Onderweg wordt je aangemoedigd door kangoeroes en wombats.
Waarom deelnemen?
Het traject loopt in uitgestrekte delen over verlaten bospaden, wegen vol stenen en verharde straten op de karakteristieke rode aarde. . Traditioneel brengt het marathontraject je voorbij het symbool van Australië, de Ayers Rock en de mystieke bergketen Kata Tjuta. Professionals en amateurs kunnen kiezen tussen verschillende afstanden.
Hoe sportief moet je zijn?
++ : Tijdens de maand juli (wanneer de marathon plaatsvindt) is het er Australië een aangename temperatuur van +/- 17°C waardoor het er niet verschroeiend heet is.
#6: Big Five Marathon in Limpopo, Zuid Afrika
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Deze marathon brengt mens en dier gevaarlijk dicht bij elkaar. Geen hekken of rivieren, de deelnemers worden niet gescheiden van de Afrikaanse wildlife. Marathon en safari in één.
Waarom deelnemen?
Het parcours loopt over de onverharde paden van het Entabeni reservaat, de natuurlijke leefomgeving van de vijf groten der aarde: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard.
Hoe sportief moet je zijn?
++++ : Sommige deelnemers vinden de Big Five zelfs zwaarder dan de Comrades-wedstrijd, een ultramarathon van 87 kilometer die ook in Zuid-Afrika plaatsvindt. Het parcours loopt immers door de heuvels en valleien van het Entabeni-reservaat – door het zand of op rotspaden met losliggende stenen – en overbrugt hoogteverschillen van wel zeshonderd meter.
Weetje: De start vindt normaal gezien zaterdag om 8u 's morgens plaats, maar er wordt pas vertrokken als de leeuwen zich op een voldoende grote afstand van het parcours bevinden. Helikopters en gewapende rangers houden tijdens de wedstrijd een oogje in het zeil zodat de veiligheid van alle lopers wordt gegarandeerd.
#7: Reggae Marathon in Jamaica
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Deze marathon is wat relaxter - hoe kan het ook anders - dan de vorige loopwedstrijden, al moet je redelijk vroeg uit je bed. De race start namelijk om 5u00 's ochtends en loopt langs de befaamde witte zandstranden van de westelijke badplaats Negril. Geen leeuwen en olifanten langs het parcours, wuivende palmbomen en azuurblauwe zeeën des te meer.
Waarom moet je meedoen?
Deze loopwedstrijd staat helemaal in het teken van muziek. De hele route lang word je toegejuicht door opzwepende reggaemuziek, drums en dj's.
Hoe sportief moet je zijn?
++ : Bij deze marathon draait alles meer om de beleving dan om de race zelf. Het parcours is vlak waardoor het voor niet-ervaren marathonlopers doenbaar is om deze wedstrijd uit te lopen.
#8: Bagan Temple Marathon in Myanmar
Wat is er bijzonder aan deze marathon?
Een route tussen de tempels. Deelnemers wanen zich tijdens deze wedstrijd even terug in de tijd dankzij dit mysterieuze en betoverende landschap.
Waarom deelnemen?
Bagan is een 1.400 jaar oude stad verborgen in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, en heeft zo'n 2.200 oude tempels die verspreid liggen over de stad. Gedurende de race krijgen de lopers de kans om langs deze prachtige tempels te lopen en om het onbekende, ongerepte Myanmar te ontdekken.
Hoe sportief moet je zijn?
+++ : Het terrein is relatief vlak maar er zijn niet veel (lees: bijna geen) verharde wegen. De hitte en het stof spelen veel lopers parten. Gelukkig staan de vriendelijke dorpelingen elk jaar paraat om deelnemers aan te moedigen.
#9: Wings for Life
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Het doel van deze loopwedstrijd is om niet ingehaald te worden door de Catcher car, een auto die te trage lopers inhaalt. Bovendien start de Wings for Life run overal ter wereld (op 34 locaties) op exact hetzelfde moment. In België is dit in Ieper). De hardlopers en de deelnemers in een rolstoel racen samen naast elkaar.
Waarom moet je meedoen?
Het inschrijfgeld gaat integraal naar het onderzoek naar de genezing van dwarslaesies (een beschadiging aan het ruggenmerg).
Hoe sportief moet je zijn?
+ : Het doel van Wings for Life is om de wereld aan het lopen te krijgen en om dwarslaesies te genezen. Het doet er dus niet zoveel toe hoe goed je kan lopen, zolang je maar meedoet!
#10: The Walt Disney Marathon in Florida, Verenigde Staten
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Je loopt (jawel!) dwars door Disney World in Florida. Onderweg passeer je onder andere het Magic Kingdom, het Animal Kingdom, de Hollywood Studios en Epcot.
Waarom moet je deelnemen?
Onderweg wordt je aangemoedigd door al je favoriete personages. Deelnemers krijgen nadien een Mickey Mouse Finisher medaille!
Hoe sportief moet je zijn?
+ : Alles staat in het teken van de Disney entertainment waardoor je geen ijzersterke conditie moet hebben.
#11: Polar Circle Marathon in Groenland
Wat is er speciaal aan deze marathon?
Het is een uitgelezen kans om één van de meest afgelegen eilanden ter wereld te leren kennen. Onderweg passeer je spectaculaire gletsjertongen en enorme ijskappen.
Waarom moet je deelnemen?
Deze marathon wordt niet voor niks de "the coolest marathon on earth" genoemd. Groenland ligt in de schaduw van de Noordpool en is niet alleen het grootste maar zonder twijfel ook een van de meest spectaculaire eilanden ter wereld. Het is dan ook een bijzondere ervaring om op deze adembenemende ijslandschappen te lopen.
Hoe sportief moet je zijn?
++++ : Een deel van de race wordt gelopen op de ijskappen, maar het grootste deel van de route loop je op kleine onverharde wegen (die soms ook bedekt zijn met sneeuw). Ook de koude temperaturen maken het de deelnemers flink moeilijk. Een goede conditie is zeker een must!
(stagiaire Sarah Van Damme)