Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Het koekje kondigt naast de komst van de goedheilige man traditioneel ook de komst van de winter aan. Met dit recept ga je zelf aan de slag.
Ingrediënten:
250 g bloem,
140 g donkere basterdsuiker,
150 g koude boter in stukjes,
2 tl speculaaskruiden,
1 tl sodiumbicarbonaat,
4 eetlepels melk
Benodigdheden:
Beslagkom,
Speculaasplank,
Snijmesje,
Bakplaat,
Deegroller,
Uitsteekvormpjes
Bereiding:
1 Meng bloem, sodiumbicarbonaat, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.
2 Voeg boter en vervolgens melk toe en kneed tot een soepel geheel.
3 Laat het deeg een paar uur (beter nog 1 nacht) in de koelkast opstijven.
4 Bestuif met een kwastje de uitholling in de speculaasplank zorgvuldig met bloem. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd wat
boven de plank uitsteekt weg met een mes. Keer de plank om boven een ingevette bakplaat en ‘klop’ de speculaasjes uit de plank.
! Als je geen speculaasplank hebt: rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca 0,5 cm dik en maak figuurtjes met een uitsteekvorm.
5 Zorg dat de speculaasjes elkaar niet raken op de bakplaat.
Bak de speculaasjes ca 15 min. in een voorverwarmde oven op 170°C.
Extra tip: voor amandelspeculaasjes voeg je 50 g geschaafde amandelen aan het deeg toe.
Bron: een recept van Dille & Kamille. Ook voor speculaasplanken en uitsteekvormpjes kan je overigens in hun webshop terecht.