3x originele aperitiefhapjes met kaas

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
3x originele aperitiefhapjes met kaas

Kaas bij het aperitief, het is een klassieker. Wil je je gasten graag eens verrassen? Deze drie originele receptjes maken van het aperitief een smaakvol avontuur!

Meer recepten kan je vinden in het boek "Mes Fromages de Suisse sur un plateau".

€14,99 bij Filigranes
€14,99 bij Filigranes

1/

1. Kruidenwafeltjes met Gruyère AOP 

wafeltjes

    Voorbereiding: 15 minuten
    Laten rusten: 30 minuten
    Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten (8 wafeltjes)

  • 20 g verse gist
  • 2,5 dl lauwe melk
  • 125 g bloem
  • 100 g gesmolten boter
  • 4 eieren, dooier en eiwit apart
  • 2 soeplepels bieslook, peterselie, oregano in stukjes gehakt
  • 100 g gruyère AOP, geraspt
  • Zout

Bereiding

  1. Meng de verse gist met de melk in een kom. Laat even staan.
  2. Meng de bloem en het zout in een andere kom. Voeg nu de gesmolten boter, de eierdooiers en kruiden bij de melk en gist. Meng goed. Voeg vervolgens de gruyère toe.
  3. Meng nu met een houten lepel de natte ingrediënten met de droge totdat je een gladde pasta krijgt. Laat 30 minuten staan.
  4. Klop het eiwit stijf. Voeg met een spatel voorzichtig het eiwit toe aan de pasta.
  5. Verwarm het wafelijzer. Vet in met wat boter. Doe 1 soeplepel van het mengsel op het wafelijzer. Laat enkele minuutjes bakken.
  6. Dien de wafels warm op.

2/

2. Zandkoekjes met Appenzeller® en rozemarijn

zandkoekjes kaas en rozemarijn

Voorbereiding: 15 minuten

Laten rusten: 30 minuten

Bakken: 15 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten voor ongeveer 24 zandkoekjes

  • 250 g bloem
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 200 g geraspte Appenzeller®
  • 1 theelepel rozemarijn in stukjes gehakt
  • 160 g boter op kamertemperatuur
  • Peper, zout

Bereiding

  1. Meng in een kom de bloem, het zout, de peper, de chilipoeder, de Appenzeller® en de rozemarijn. Voeg de boter toe. Meng alle ingrediënten goed tot een bolletje. Laat gedurende 30 minuten afkoelen in de koelkast in een kom bedekt met plastic folie.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 5 mm. Maak met een cookie cutter (metalen vormpjes) koekjes met een diameter van 4 cm. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Bak 15 à 20 minuten.

3/

3. Lolly's van Sbrinz AOP

lolly's kaas

Voorbereiding: 5 minuten

Bakken: 7 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ingrediënten voor 10 lolly's

  • 100 g geraspte Sbrinz AOP

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak met behulp van een cookie cutter laagjes kaas met een diameter van 3 cm.
  2. Prik een houten stokje in het midden van elke kaascirkel.
  3. Bak 7 minuten. Laat de lolly's afkoelen alvorens ze van het papier te nemen.

(Stagiaire Laura Vermeire via ELLE Belgique)