De feesten naderen, wij gaan stilletjes aan op zoek naar originele receptjes. Een zoektocht die ons deze week bij de friteuse, de vriend van ieder kind (groot én klein), brengt. Je kan immers veel meer met kokende olie dan je denkt…
Voor we aan het koken slaan, nog even dit: ondanks het cliché staat frituren niet noodzakelijk gelijk aan slechte voeding! Een heuse ontdekking, die door voedingsdeskundige Myriam Van San wordt toegelicht: “Wanneer gefrituurd voedsel deel uitmaakt van een evenwichtig voedingspatroon kan dat absoluut geen kwaad. Waar echter te weinig bij wordt stilgestaan is het belang van de kwaliteit van de olie. Wil men verstandig frituren is het bovendien ook belangrijk gebruikte frituurolie regelmatig te filteren en tijdig te vervangen.” Kijk eens aan…
En nu aan jou, Napolitaanse panzerotti met ricotta en tartufata:
INGREDIENTEN VOOR VIER PERSONEN:
2 eieren
250 g bloem
100 g mozzarella
200 g ricotta
50 g parmezaan
2 el tartufata (puree van truffel en paddenstoel)
Water
Frituurolie Vandemoortele Excellence
1 bosje rucola
1 el olie Vandemoortele Dolca zuiderse keuken
1 tl citroensap
Zout
Peper
HOW TO:
Het deeg:
Meng de bloem, een beetje zout en een beetje water in een kom tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
De vulling:
Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Meng de ricotta, eieren, parmezaanse kaas, tartufata en een beetje peper in een kom. Voeg de mozzarella toe.
De panzerotti maken:
Verdeel het deeg in twaalf. Rol elk deeltje deeg uit in schijven van ongeveer 2 tot 3 mm dik. Werk net als voor ravioli: schik de vulling op een zijde van de schijven en bevochtig de randen. Vouw de schijven dicht en vorm halve maantjes. Druk de randen met een vork aan om ze goed te sluiten.
Verhit de frituurolie tot 175°C en bak er de panzerotti in, drie bij drie, zodat ze mooi bruin kleuren. Enkele minuten volstaan.
Serveer met enkele blaadjes rucola, breng op smaak met Dolca zuiderse keuken olie en een paar druppels citroensap, zout en peper.