Alexandre Bibaut / Les2b sprl +32 496 81 92 80 e-mail: alexandre@les2b.beDe feesten naderen, wij gaan stilletjes aan op zoek naar originele receptjes. Een zoektocht die ons deze week bij de friteuse, de vriend van ieder kind (groot én klein), brengt. Je kan immers veel meer met kokende olie dan je denkt…

Voor we aan het koken slaan, nog even dit: ondanks het cliché staat frituren niet noodzakelijk gelijk aan slechte voeding! Een heuse ontdekking, die door voedingsdeskundige Myriam Van San wordt toegelicht:  “Wanneer     gefrituurd voedsel     deel     uitmaakt     van     een     evenwichtig     voedingspatroon     kan dat    absoluut     geen     kwaad.     Waar     echter     te     weinig     bij wordt     stilgestaan     is     het     belang     van     de    kwaliteit    van    de olie.    Wil    men    verstandig     frituren    is    het    bovendien    ook belangrijk    gebruikte    frituurolie    regelmatig    te    filteren    en tijdig    te    vervangen.”  Kijk eens aan…

En nu aan jou, Napolitaanse panzerotti met ricotta en tartufata:

INGREDIENTEN VOOR VIER PERSONEN:

12 eieren
250 g bloem
100 g mozzarella
200 g ricotta
50 g parmezaan

2 el tartufata (puree van truffel en paddenstoel)
Water
Frituurolie Vandemoortele Excellence
1 bosje rucola
1 el olie Vandemoortele Dolca zuiderse keuken
1 tl citroensap
Zout
Peper

HOW TO:

Het deeg:

Meng de bloem, een beetje zout en een beetje water in een kom tot een stevig deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.

De vulling:

Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Meng de ricotta, eieren, parmezaanse kaas, tartufata en een beetje peper in een kom. Voeg de mozzarella toe.
De panzerotti maken:

Verdeel het deeg in twaalf. Rol elk deeltje deeg uit in schijven van ongeveer 2 tot 3 mm dik. Werk net als voor ravioli: schik de vulling op een zijde van de schijven en bevochtig de randen. Vouw de schijven dicht en vorm halve maantjes. Druk de randen met een vork aan om ze goed te sluiten.

3Verhit de frituurolie tot 175°C en bak er de panzerotti in, drie bij drie, zodat ze mooi bruin kleuren. Enkele minuten volstaan.

Serveer met enkele blaadjes rucola, breng op smaak met Dolca zuiderse keuken olie en een paar druppels citroensap, zout en peper.

Alexandre Bibaut / Les2b sprl+32 496 81 92 80e-mail: alexandre@les2b.be