4. De parelketting
Oorsprong? Sinds de oudheid zijn parels altijd een teken van rijkdom geweest. Men zag parels als een symbool voor de maan en schreef ze magische krachten toe. Alleen koningen en de adel konden ze zich veroorloven, want ze waren gewoonweg zeldzaam. Het gebeurt immers alleen per toeval dat een zandkorrel of andere indringer een parelmoeren bolletje laat groeien in een oesterschelp. Maar in het begin van de twintigste eeuw veranderde dat. Japanse onderzoekers zochten een manier om parels te kweken. Het was uiteindelijk ene Kokichi Mikimoto die er op zijn eentje in slaagde om de juiste technieken te combineren en ook nog eens een wereldwijd marketingplan uit te dokteren voor zijn gekweekte parels. Waarvoor hulde. Sindsdien kan zowat iedereen zich een parelketting permitteren.
Populariteit? Vanaf de jaren twintig kwamen parelkettingen erg in trek. Echt of vals, dat maakte in principe niet veel uit. Parelkettingen waren een verplicht onderdeel van een klassieke garderobe, tot ze ergens in de jaren tachtig alleen het voorrecht van moeders en grootmoeders bleven, en van vrouwen met een erg klassieke smaak. Modebewustere vrouwen wilden geen parelkettingen meer. Sinds een aantal jaren is daar weer verandering ingekomen, dankzij pareladepten als Kate Middleton, Michelle Obama, Sarah Jessica Parker, Katy Perry, Angelina Jolie, Scarlett Johansson en Keira Knightley. Zij slagen erin om hun kettingen op een hedendaagse manier met hun outfit te combineren.
Fashion? De Franse ontwerper Paul Poiret was de eerste die namaakjuwelen bij zijn collecties showde, maar het was uiteindelijk Coco Chanel die de fake parelkettingen tot fashion item verhief. Coco Chanel vond pronken met je persoonlijke rijkdom namelijk vulgair en liet kunststof parelkettingen ontwikkelen, die ze in lagen rond haar hals drapeerde, samen met haar echte parels. Haar klanten vonden het geweldig wat ze deed. Coco slaagde er aldus in om de valse parelketting, een soort van toneelaccessoire, te verheffen tot meest modieuze accessoire ter wereld. Chanel-kettingen (zeker die van de hand van Laetitia Crahay!) blijven voor velen je van het, maar ze zijn inderdaad nog steeds van plastic.
Juiste keuze? Fake of echt: als het er maar een béétje goed uitziet, doet een klassieke parelketting precies datgene wat ze moet doen: de hals van een vrouw mooier maken en haar gezicht oplichten. Al blijft een echte parelketting uiteraard een véél betere investering. Vulgair? Niet in deze tijden, nee.