5. De tennisschoen
Oorsprong? Sportmerk Adidas lanceerde een eerste tennisschoen in 1963 en noemde hem de ‘Robert Haillet’, naar de beroemde Franse tennisspeler. Toen Haillet met pensioen ging, verving Adidas de naam van de tennisschoen in 1971 door ‘Stan Smith’, toen de nummer één tennisster van de wereld. Pas in de jaren tachtig werd de Stan Smith-schoen erg populair, maar los van de modewereld. Stan Smiths droeg je op de tennisbaan, of op straat. Streetstyle before streetstyle.
Populariteit? De iconische witte leren tennisschoen begon in modemiddens, off-catwalk, aan een opgang in de jaren negentig. Stan Smiths waren cult. Ze behoorden toen tot het vaste uniform van Marc Jacobs, Phoebe Philo en van heel wat andere stylisten. Waarom? Het toppunt van uitgekiende nonchalance. Stan Smiths make you look like you don’t care.
Fashion? Dat de Stan Smiths bij een groter fashionpubliek een pop item werden, ligt misschien aan Gisele Bündchen, die in 2013 naakt in een fotoshoot prijkte met alleen een paar Stan Smiths met witte sokken. Het was een shoot door Inez & Vinoodh, gestyled door Emmanuelle Alt voor de Franse Vogue. Dat beeld bleek uiteindelijk de lont aan de Stan Smith-bom.
Juiste keuze? Sinds de heruitgave van de schoen in 2014 rijzen de verkoopcijfers de pan uit en zijn erg veel schoen- en modemerken aan het kopiëren geslagen. De een al wat letterlijker dan de andere. Zo waren Isabel Marants Bart-schoenen bijna een exacte kopie. Erg high fashion zijn dan weer die van Common Projects (een beetje Margiela-achtig). De limited edition van Adidas, de Stan Smiths in uni-kleur, by Raf Simons, hebben ook al een fameus prijskaartje maar zijn intussen collector’s items. Jammer dat de gewone Stan Smiths, met het groene hielstukje, zo banaal geworden zijn wegens overal.