Wat is het? In welke varianten vind je het? Hoe maak je het klaar? Ontdek hier alles wat je moet weten over tofu!
Tofu, tofoe of tahoe zijn de drie benamingen voor dit caloriearm en sojarijk product van Aziatische afkomst. Het wordt vaak gebruikt als vleesvervanger, smaakt redelijk neutraal en heeft een sponsachtige structuur. Tot daar stopt bij veel mensen de kennis over het product. Toch is tofu meer dan alleen een blok 'sojakaas.'
Marineren, wie zijn best doet zal het leren
Het product is zeer voedzaam maar helaas ook arm aan smaak (het smaakt naar niets). Daarom is het net een interessant product om mee te experimenteren. Wanneer je tofu klaarmaakt, is marineren bijna een must, zeker wanneer stevige tofu gebruikt in je recept. Afhankelijk van de ingrediënten van je marinade krijgt de tofu ook een andere smaak.
Deze producten kunnen dienen als marinade: sojasaus, mirin, tamari, sesam-, noten-, of olijfolie, gember, uitjes, pepertjes, verse kruiden en specerijen zoals kurkuma, kerrie, paprika... Laat de blokjes (of reepjes) ongeveer twee uur marineren zodat alle smaken worden opgenomen.
De soorten
De meest voorkomende soorten tofu zijn:
#1: Zachte tofu (soft)
De zachte tofu, is zoals de naam het aangeeft, zacht van structuur en is makkelijk in te duwen. Je kan het verwerken in kroketten, pastasaus, quiches, puree, burgers en het kan gebruikt worden ter vervanging van soepballetjes.
#2: Zijden tofu (silken)
Zijden tofu is een zachte, gladde tofu die veel water bevat en een lopende structuur heeft (het doet denken aan pudding). De zijden tofu kan op alle temperaturen geserveerd worden en is geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten: pudding, mousse, taart, ijs, soepen, dips, dressings, enzovoort.
#3: Stevige tofu (firm)
Firm tofu is de meest gebruikte, verkochte én veelzijdige tofu: je kan het bakken, frituren, roerbakken, het kan verwerkt worden in ovenschotels, soepen, etc. Het product heeft een vrij grove structuur en bevat redelijk veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je het product voor gebruik goed laat uitlekken.
Haal die potten, pannen én wok maar boven: hier zijn 5 originele recepten met tofu.
Groentewok met tofu in een sesamkorstje
Ingrediënten
De tofoe voorbereiden
- 400 g tofoe (in blok)
- 2 eieren
- 3 eetlepels witte sesamzaadjes
- 3 eetlepels maïszetmeel (maïzena)
- arachideolie of zonnebloemolie
Wokken
- 300 g Oosterse eiernoedels
- 250 g Parijse champignons
- 200 g sojascheuten
- 3 wortelen
- 2 sjalotten
- 2 teentjes look
- 20 g opgelegde gember ('sushigember')
- scheutje sojasaus
- scheutje sesamolie
- 6 eetlepels zoete chilisaus (type loempiasaus)
- Enkele takjes koriander
Bereiding
De tofoe voorbereiden
- Bereid twee schaaltjes voor om de tofoe te paneren. Klop in een eerste schaal de eieren los en voeg ook een scheutje olie toe.
- In een tweede schaal strooi je zwarte en witte sesamzaadjes. Voeg er ook wat maiszetmeel (maïzena) aan toe en meng de drie ingrediënten.
- Snij de blokjes tofoe in dikke plakken van zo’n centimeter breed.
- Wentel elk stuk tofoe eerst door de geklutste eieren en vervolgens door het mengsel van sesamzaad en zetmeel. Zorg ervoor dat elk stuk tofoe rondomrond een egaal jasje van sesam krijgt.
- Hou de gepaneerde tofoe bij tot je wokbereiding (bijna) klaar is.
de noedels wellen
Breng een pot of ketel water aan de kook.
- Doe de eiernoedels in een ruime mengschaal en schenk er het heet water overheen. Laat ze wellen tot ze beetgaar zijn. Controleer het advies op de verpakking.
Wokken
- Maak de champignons schoon. Snij ze in kwartjes of halveer ze.
- Pel de sjalotten en snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange slierten. Pel de look en plet de tenen tot pulp.
- Schil de wortelen, snij ze in stukken van zo’n 5 centimeter lang. Snij elk stuk wortel eerst in fijne schijfjes en vervolgens in dunne lucifers. (julienne)
- Verhit de wok op een stevig vuur, scenk er een scheutje neutrale olie in en bak eerst de champignons tot ze een goudbruin korstje krijgen.
- Doe de lookpulp en de sliertjes sjalot in de hete wok en roer of schud de pan op.
- Doe een paar minuten later de julienne van wortelen in de wok, kort daarop gevolgd door de sojascheuten.
- Schep de gewelde noedels uit het warm water en doe ze in de wok met gebakken groenten. Roer en werk het wokgerecht af met een scheut sojasaus, een beetje (krachtige) sesamolie en een royale scheut zoete chilisaus.
- Snij de plakjes opgelegde gember in kleine stukjes en wok ze nog even mee. Je kan ook zeer fijn gesneden verse gember gebruiken, die je iets eerder laat meebakken.
Afwerken en opdienen
- Zet een braadpan op een matig tot stevig vuur. Schenk er een scheut arachide- of zonnebloemolie in.
- Bak de gepaneerde schijfjes tofoe tot ze langs elke zijde een bruin én krokant korstje hebben.
- Roer wat sojasaus, zoete chilisaus (loempiasaus) en een beetje sesamolie doorheen de noedels met gewokte groenten.
- Serveer het noedelgerecht in kommen of diepe borden. Leg op ieders portie een paar plakjes gebakken tofoe en strooi er pluksels koriander over.
Bron: www.een.be
Quinoasalade met tofu
Ingrediënten
- 375 g tofu (naturel)
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl paprikapoeder
- 300 g quinoa
- 1 rode peper
- 4 salade-uitjes
- 1 rode paprika
- 100 g gedroogde abrikozen
- 2 limoenen
- 100 g spinazie
- 15 g koriander (bakje)
- 15 g munt (bakje)
- 1 el olijfolie
- 60 g walnoten
- 4 el olijfolie extra vierge
- 1 avocado
- 50 g witte kaas
- 1 bakje tuinkers (20 g)
- 4 el magere yoghurt
Bereiding
- Laat de tofu uitlekken, snij in plakken van 1 cm en dep droog. Bestrooi de tofu met het piment en de paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout. Laat marineren.
- Kook de quinoa in water gedurende 8 minuten. Giet af, spoel met koud water, giet opnieuw af en schep in een schaal.
- Verwijder ondertussen het steeltje van de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in stukjes en de salade-uitjes in ringetjes.
- Snij de paprika en abrikozen in stukjes. Pers de limoenen uit.
Hou wat spinazie, koriander- en muntblaadjes achter voor garnering. Maal de rest met de peper, salade-uitjes in de keukenmachine fijn.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de walnoten en paprika gedurende 5 minuten. Schep regelmatig om. Doe alles in een schaal en meng de abrikozen erdoor. Meng de quinoa met het spinaziemengsel. Breng op smaak met het limoensap en de extra vierge olijfolie. Schep het paprikamengsel erdoor.
- Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de tofu goudbruin. Keer de tofu na 2 minuten om.
- Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snij in plakken en verkruimel de kaas. Verdeel de tofu, avocado, witte kaas en tuinkers over de quinoasalade. Garneer met de achtergehouden spinazie, koriander en munt. Serveer met de yoghurt.
Bron: www.ah.be
Pasta met ratatouille en tofureepjes
Ingrediënten
- 1 pakje tofu (eventueel al gekruid)
- 300 gr penne
- ½ courgette
- ½ aubergine
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- lookkruiden
- bieslook
- 2 dl room
- 2 el olijfolie
Bereiding
- Kook de penne al dente.
- Snijd de ontpitte courgette en de aubergine in blokjes van 1 cm. Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.
- Stoof de groentjes aan in de olijfolie met de fijngehakte look, kruid met peper en zout en voeg er de lichtgekruide tofureepjes aan toe. Voeg er op het einde de tomaat aan toe.
- Voeg nu de room toe en meng de pasta door het geheel. Serveer het geheel in een diep bord en werk af met bieslook.
Bron: koken.vtm.be
Geroosterde groentensalade met tofu in soja
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1/2 venkel
- 2 rode minipaprika's
- 500 gr tofu 'firm'
- 5 cl sojasaus
- 8 blaadjes basilicum
- 1 teentje look
- peper - zout
- 5 cl olijfolie extra vierge
- 2 cl olijfolie om in te bakken
- 1/4 botje platte peterselie
Bereiding
- Snij de courgette en aubergine met schil in dunne plakken van maximum 2 mm dik.
- Snij de venkel in vier stukken en verwijder de groene pluimpjes. Verwijder de harde kern, maar zorg ervoor dat ze niet uit elkaar vallen. Snij in dunne plakken.
- Snij de minipaprika's middendoor en verwijder de zaadjes.
- Haal de tofu uit de verpakking en snij in dikke dobbelstenen. Laat ze minstens een uur marineren in de sojasaus.
- Versnipper de basilicum in lange repen. Pel de look en snij zeer fijn. Doe dan de basilicum en look in een slakom en giet er de olijfolie extra vierge over. Kruid met peper van de molen en zout.
- Giet de andere olijfolie in een platte schaal en haal de groenten er voorzichtig door.
- Verhit een grillpan en rooster de groenten gaar en kruid met peper en zout van de molen. Rol de aubergine en courgette mooi strak op. Leg alle groenten in de olijfolie met look en basilicum en meng voorzichtig. Laat op kamertemperatuur afkoelen.
- Haal de tofu uit de marinade en bak heel kort in een antikleefpan met de olijfolie die gediend heeft om de groeten in te roosteren. Verdeel over de groentesalade. Strooi er de vers gehakte peterselie over. De salade kan eventueel op individuele borden verdeeld worden.
Bron: www.njam.tv
Aziatische soep met tofu
Ingrediënten
- Paksoi
- Kool
- Sojascheuten
- Tofu
- Chili
- Lenteui
- Paprika
- Soja
- Rijst
- Ei
Bereiding
- Snij alle groenten in dezelfde groffe stukjes en blancheer heel kort zodat ze nog knapperig zijn.
- Voor de bouillon: breng water aan de kook met wat gember, soja en chili. Maak het spicy!
- Snij de tofu in kleine blokjes en kook de rijst.
- Dresseer de rijst met tofu op het bord, leg de groentjes erop en overgiet met de bouillon. Garneer met fijne reepjes omelet en lente uitjes.
Bron: koken.vtm.be
(Sarah Van Damme)