Winterkilo's zijn een fenomeen. Maar ook in de zomer sluipen die calorieën stiekem binnen. De boosdoeners? Apero's, barbecue's, terrasjes... Wil je gezonder en bewuster eten? Start met deze tips.
Pre-apero
Kom nooit aan op een barbecue met een verscheurend hongergevoel, want je stort je gegarandeerd op het ene na het andere vettig hapje. Drink op voorhand een groot glas water en eet iets om je honger te stillen. Zo kan je die aperitiefjes beter afwijzen.
Hapjes madness
Er is een verschil tussen bingen op wortelstokjes met broccolidip of bitterballen met mayonaise. Gebruik je gezond verstand en hap slim.
Te vermijden:
- Vettige dipsauzen
- Gefrituurde hapjes
- Miniworstjes en hotdogs
- Gezouten chips
Kies in de plaats voor:
- Krokante rauwkost
- Salsasauzen gemaakt met verse producten
- Zelfgemaakte zoete aardappelchips
- Dips en beleg met vetarme sauzen en verse groenten
- Zoute stokjes en pretzels (met mate!)
Frigobox toerist
Niets mis met me je eigen vis, kalkoen of kip mee te nemen naar een barbecue bij vrienden. Voorzie een steak van mager vlees, een varkenshaasje of neem groentjes mee om te grillen. Gegrilde aubergine is bijvoorbeeld om te watertanden.
Lees ook: 10 heerlijke vegetarische BBQ-recepten.
Skip de sauzen. Mayonaise, dressings, verwerkte sauzen en kaas zorgen ervoor dat zelfs een slaatje verandert in een dikmaker. Opteer voor gezonde varianten als (huisgemaakte) hummus of extra vierge olijfolie.
Old but gold
Limiteer je alcoholgebruik. Sangria is heerlijk, we know, maar home made icetea is dat ook. Verdiep je in de wereld van de mocktails.
5/Wat met dessert?
Een geslaagde barbecue eindigt doorgaans met een lekker dessert. Taartjes, koekjes, ijsjes, brownies of cake zijn klassiekers, maar vaak ook echte caloriebommen. Kies voor toetjes die uit zichzelf weinig calorieën bevatten.
- Schijfjes verse watermeloen of ananas (heerlijk gegrild op de barbecue!)
- Een verse zomerse fruitsla
- Een gelatine-dessert met weinig calorieën
- Nice cream (gezonde, vaak plantaardige ijsjes)