De gemiddelde Belg eet 17 suikerklontjes per dag, dubbel zo veel als aanbevolen. Onbewust sluipen suikers ons dieet binnen, dit zijn de addertjes onder het gras.
Suikers zijn echt overal
Ze worden bijvoorbeeld toegevoegd om de textuur van voedingsmiddelen te verbeteren, als smaakmaker, of om de houdbaarheid te verlengen. Het gevolg is dus dat we veel 'verborgen' suikers eten, via producten die we niet als 'zoet' beschouwen...
Maak het onderscheid tussen natuurlijke suikers en suikers
Eind 2015 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) aan de alarmbel getrokken: we eten te veel suiker. We moeten minder suikerrijke voeding eten, maar het is daarbij wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende bronnen van suiker. De door de WGO aanbevolen hoeveelheid suiker houdt bijvoorbeeld geen rek- ening met suikers die van nature aanwezig zijn in fruit, groenten en zuivelproducten. Het schadelijke effect van deze suikers op onze gezondheid is immers nooit aangetoond.
Voedingsmiddelen zoals een banaan, druiven, yoghurt natuur (in tegenstelling tot gezoete yoghurt met fruit) of halfvolle melk (maar geen chocolademelk) bevatten natuurlijke suikers en andere nuttige voedingsstoffen (vitaminen, calcium, antioxidanten, ...).
Je hoeft deze producten dus niet uit je menu te schrappen, maar het is aanbevolen om ze in hun ‘ruwe’ vorm, zonder toegevoegde suikers, te eten.
Een gezonde snack ...
- bevat nuttige voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, vezels, ...) en weinig calorieën
- is gevarieerd en lekker
- eet je in kleine hoeveelheden
- geeft een voldaan gevoel
- bevordert je concentratie of geeft je voldoende energie om te sporten
Een paar voorbeelden: een potje yoghurt natuur, een stuk fruit, een granenreep zonder toegevoegde suikers, een handvol noten, enkele gedroogde vruchten (bv. 2 eetlepels rozijnen, 2 kleine gedroogde vijgen), een stukje pure chocolade, rauwkost met een dipsausje op basis van platte kaas of hummus, een plakje suikerarme appelcake,... Drink zeker ook suikervrij zoals een kopje thee, een glas ijskoud water met muntblaadjes en citroen, ...
Deze 10 snacks mijd je best:
#1: Ketchup
Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar wees voorzichtig met ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid
#2: Toastjes
Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar er wordt wel suiker aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Er zijn veel bovendien ook veel 'schuilnamen' voor suiker, zoals dextrose en fructose.
#3: Biologische groenteburger
"Vandaag ga ik eens gezond doen, ik eet een biologische groenteburger", klinkt het. De naam klinkt alvast veelbelovend: biologisch, bevat groentjes, zonder vlees, dat moet wel goed zitten, toch? Die vlieger gaat niet helemaal op. Groenteburgers bevatten vaak maltodextrine (suiker uit zetmeel). Think twice, iedere dag aan de groenteburgers is dus ook niet zo'n goed idee.
#4: Frozen yoghurt
Bevroren yoghurt is alleszins een gezondere variant dan drie bollen stracciatella van het plaatselijke ijssalon. Frozen yoghurt bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten dan gewoon ijs, maar tegelijkertijd bevat het veel calorieën en suikers. Keukenprinsessen die zelf aan de slag willen, hebben allicht opgemerkt dat er voor een kleine portie maar liefst 80 gram suiker nodig is. Frozen yoghurt mag dan nog zo 'hip' zijn, echt 'healthy' is dit dessertje niet.
#5: Balsamico azijn
Het zijn voornamelijk de romige sauzen en dressings die veel suikers bevatten, maar balsamicoazijn wordt vergaard uit twee diverse suikerstoffen, maïzena en karamelkleurstof. Bommetje dus.
Meer info over je eigen suikergebruik vind je op www.suikerreflex.be
Bron: Partena