#1: Ketchup
Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar wees voorzichtig met ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid
#2: Toastjes
Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar er wordt wel suiker aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Er zijn veel bovendien ook veel ‘schuilnamen’ voor suiker, zoals dextrose en fructose.
#3: Biologische groenteburger
“Vandaag ga ik eens gezond doen, ik eet een biologische groenteburger”, klinkt het. De naam klinkt alvast veelbelovend: biologisch, bevat groentjes, zonder vlees, dat moet wel goed zitten, toch? Die vlieger gaat niet helemaal op. Groenteburgers bevatten vaak maltodextrine (suiker uit zetmeel). Think twice, iedere dag aan de groenteburgers is dus ook niet zo’n goed idee.
#4: Frozen yoghurt
Bevroren yoghurt is alleszins een gezondere variant dan drie bollen stracciatella van het plaatselijke ijssalon. Frozen yoghurt bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten dan gewoon ijs, maar tegelijkertijd bevat het veel calorieën en suikers. Keukenprinsessen die zelf aan de slag willen, hebben allicht opgemerkt dat er voor een kleine portie maar liefst 80 gram suiker nodig is. Frozen yoghurt mag dan nog zo ‘hip’ zijn, echt ‘healthy’ is dit dessertje niet.
#5: Balsamico azijn
Het zijn voornamelijk de romige sauzen en dressings die veel suikers bevatten, maar balsamicoazijn wordt vergaard uit twee diverse suikerstoffen, maïzena en karamelkleurstof. Bommetje dus.
Meer info over je eigen suikergebruik vind je op www.suikerreflex.be
Bron: Partena