4. NEEM DE JUISTE HOUDING AAN
Vliegtuigzetels zijn niet comfortabel, punt. Aan jou om er het beste van te maken. Wie geluk heeft, kan zijn of haar zetel zo ver mogelijk naar achteren laten zakken, wat nog altijd de beste houding is om de slaap te vatten. Wie niet (half)plat kan liggen, zal waarschijnlijk al snel druk in de ruggengraat voelen met alle vervelende gevolgen vandien: kramp, tintelingen en slapende lichaamsdelen terwijl zijzelf klaarwakker -waarschijnlijk met tranen in de ogen- voor zich uit staren. Missie? De slechte zetel zo comfortabel mogelijk maken.
Dat doe je met een hoofdkussen (zie hoger) én met een zitkussen. Weinigen weten dit, maar het maakt een wereld van verschil uit als je ook op een strategisch verhoogje zit, dat je lichaam in een gezondere houding dwingt dan je stramme zitje doet. Zo zijn er U-vormige exemplaren beschikbaar, die de druk uit je staartbeentje halen en op die manier ook heel je ruggengraat ontspannen. Geen zitkussen kunnen scoren? Installeer je dan op je U-vormige hoofdkussen.
Het is ook belangrijk je voeten op een verhoogje te laten rusten, op je handbagage bijvoorbeeld.
Verder bestaan er een aantal strategische houdingen:
– Last van misselijkheid? Ga in een bolletje zitten: kruis je benen, sla je armen eromheen en nestel je hoofd tegen je knieën.
– Raamzitje? Hoofd tegen het raam en slapen maar!
– Moet je het jammer genoeg met een zitje aan het gangpad doen? Doe dan „de krab”: sla je benen over de armleuning heen en rol de rest van je lichaam op tegen de rugleuning. Alleen vervelend als de snackbar langsrijdt.
– Reis je met z’n tweetjes? Vraag je partner om zijn of haar zetel net iets minder dan die van jou te laten zakken. Op die manier creëer je een opening tussen de twee zetels, waarin je gemakkelijk je hoofd kan laten rusten. Niet zo leuk voor hem/haar natuurlijk, maar je weet nooit.