Papa worden, het is een ongelooflijk avontuur dat maar al te vaak wordt onderschat.
Iedereen is bekommerd om moeders in spe, maar in de schaduw van hun bolle buik worstelen heel wat (aanstormende) vaders met vragen: hoe krijg je een baby stil? Met hoeveel bagage reist zo'n wezentje? Hoe moet je je gedragen tijdens een bevalling?? Wij stelden de meest voorkomende vragen aan Pieter Declercq en Dimitri Desender, het dubbele meesterbrein achter de gloednieuwe papablog Vaderklap.be ("voor en door jonge vaders".) Bun in the oven? Lees en leer:
1/
DE BEVALLING
- Weken voor de bevalling: ook al heb je een uitgerekende datum, het zal zelden die dag zijn. Zorg dus dat alles enkele weken op voorhand klaar staat -water breekt altijd onverwacht.
- Weken voor de bevalling: Vrouwen maken graag nestjes om het kindje proper te ontvangen. Dat is normaal. Plan zo'n zaken gerust in de agenda. Dat zorgt voor minder spanning.
- De bevalling zelf: maak (samen) een favoriete playlist met rustige muziek. Dat houdt ook de herinneringen achteraf levendig.
- Tijdens de bevalling is er maar 1 plaats: achter je vrouw. Niet toegelaten: camera's, iphones, etc. Wel toegelaten: natte washandjes om het voorhoofd af te deppen.
- Neem na de bevalling zeker de twee weken vaderschapsverlof op. Twijfel je trouwens over een dag ouderschapsverlof per week opnemen? Doe het dan zeker. Een dagje extra met het kind stimuleert de vaderband.
2/
VEILIGHEID
- Maak een safe-zone en kijk kasten na: alles waar een kind aan kan (en potentieel gevaarlijk is) moet hoog in de kast komen te staan. Denk maar aan Dreft, afwasblokjes, ... Sluit ook altijd de deur tussen trap en leefruimte: voor je het weet, zit de kleine een halve trap hoog.
- De straat: Maak je kind meteen duidelijk dat het heel gevaarlijk is. Een paar keer roepen bij de eerste ontdekkingsreizen zorgt meteen voor een mooie barrière.
3/
ONDERWEG
- Altijd op zak hebben (in de auto): droge koekjes, een extra fopspeen en altijd een paar reserve voedingspotjes en/of melk. In allerijl naar huis rijden met een hongerig kind is geen fijne ervaring.
- Onmisbaar voor lange autoritten: een tablet met gedownloade video's en een fopspeen die vasthangt (!!) en niet steeds op de grond valt.
- De Banaan: Een banaan smaakt altijd, ook jonge kinderen zonder tandjes kunnen erop sabbelen en je kan er instant aan beginnen -geen nood aan schillen.
- Handig op reis: een staafmixer. Zo kan je altijd verse fruit- of groentenpap maken. Weinig werk en veel gezonder!
- Neem niet te veel handbagage mee op de luchthaven. Soms moet je de buggy al in het begin aan de incheckbalie afgeven en vaak is de weg nog lang tot het vliegtuig. Als vader zit je sowieso opgescheept met alle bagage, prop dus op voorhand zoveel mogelijk in die valies. Het bespaart je veel gevloek en gezweet.
4/
STIL KRIJGEN
- De ultieme truc om de anderhalf jaar oude peuter stil te krijgen: plots zeggen "hé kijk daar een poes."
5/
BABYKAMER
- Essentieel in babykamer: vaak vind je de fopspeen niet dadelijk terug in het bedje van je kind. Het is dan ook handig om ’s nachts een extraatje bij de hand te hebben.
- Let op met dierenkoppen aan de muur. Ze geven soms een ange schaduw, waardoor het kindje wat angstig is.
- Goeie isolatie is in het geval van een rijhuis ook wel handig meegenomen. Voor je het weet, wordt het kindje van de buren wakker en zit je met een dubbele portie geschreeuw.
6/
AANKLEDEN
- Kledingtips: een legging en broekkousen zijn niet hetzelfde. Idem voor een kruippakje en een body. En ja, bolletjes gaan niet samen met streepjes...
- Pampertips: kleef strak genoeg dicht en draai de randjes naar buiten voor je de pamper aan doet. Geloof ons, je wil echt geen baby met een body die besmeurd is met de inhoud van de pamper.
7/
FEEST
- Geprobeerd en niet gelukt: rustig voetbal kijken met twee peuters. Geloof ons, het lukt niet.
- Katers en een wenende baby zijn geen goeie combinatie...