De zomer staat voor de deur, de vakanties zijn geboekt, maar… weet jij wel hoe je je huid écht moet beschermen in de zon?
Het plan is zo bruin mogelijk te worden zonder je huid te beschadigen, maar hoe zit dat voor zwangere vrouwen? Wat als je acné hebt? Mag je haartjes laten weglaseren voor je op reis vertrekt? Bruin je sneller als het warmer is? 17 juist/fout stellingen om helemaal geïnformeerd naar de zon te trekken:
1. Olie is even efficiënt als zonnecrème of -melk.
JUIST. De graad van bescherming hangt niet af van de textuur van je zonneproduct, wel van de SPF-graad en van de dikte van de laag die je aanbrengt. Olie werkt dus even goed als een crème, maar omdat het minder dik is, moet je het met meer regelmaat aanbrengen en goed de laag op je huid aanvullen.
2. Zonnebrand laat geen tekenen na.
JUIST EN FOUT. Ook al word je velletje na een tijdje minder rood, zonnebrand richt onderhuids veel schade aan en kan op termijn -mits slechte verzorging en herhaaldelijke blootstelling- voor weinig flatterende pigmentvlekken, permanent rode zones en zelfs huidziektes zoals kanker veroorzaken. Ook al zie je het niet meteen, jaren na een ongezonde blootstellen kan huidkanker plots opduiken.
3. Progressief bruinen zorgt ervoor dat je langer je kleurtje behoudt.
FOUT. De duur van je gebruinde teint kan je niet beïnvloeden, die hangt af van de UV-stralen waaraan je wordt blootgesteld. Progressief bruinen -beetje bij beetje dus- is wel een goed idee om je huid langzaamaan aan de zon te laten wennen, wat voor minder zonnebrand en dus een gezondere, stevigere teint zorgt.
4. Door voor de vakantie een paar keer onder de zonnebank te kruipen, bereid je je huid voor op de zon.
FOUT. Dit is een urban legend die geen spatje waarheid bevat. Het levert je een bruin kleurtje op, maar de blootstelling aan UV-stralen levert je vooral een snel verouderende en onderhuids beschadigde huid op…
5. Vanaf de lente moet je je dieet aanpassen met gespecialiseerde voedingssupplementen.
JUIST. Zonnestralen vallen eigenlijk je huid aan op een zeer agressieve manier, antioxidanten zoals betacaroteen, vitamine A, C en E, etc. Hoe je die herkent? Meestal zitten ze in rode, oranje en gele voedingsstoffen. Pas dit dieet vanaf het begin van de lente toe en je gaat met een stralende, optimaal beschermde huid de zomer in. Klik hier voor onze dieettips voor een stralende huid.
6. Je moet geen zonnecrème meer dragen eens je al mooi bruin bent.
FOUT. Zonneproducten beschermen je huid niet enkel tegen verbranding, maar ook tegen veroudering, ziektes en beschadiging zoals pigmentvlekken. Blijven smeren is dus de boodschap, ook al zie je ondertussen zo bruin als een garnaalkroket.
7. Hoe warmer, hoe groter het risico op zonnebrand.
FOUT. Of heb je nog nooit een verbrand gezicht in de bergen gezien? Zonnebrand staat in rechtstreeks verband met de aanwezigheid van UV-stralen. Tijdens de Europese zomer zijn die in hogere mate aanwezig, ook al staat het kwik niet altijd even hoog. De stralen dringen bovendien door wolken en wind, het is dus niet omdat het een grijze dag is dat je niet zal verbranden -integendeel.
8. Je mag geen permanente laserontharing toepassen net voor je op reis vertrekt.
JUIST en FOUT. Algemeen wordt een “rustpauze” van 10 dagen ingelast voor je gelazerde huid weer onder de zon mag, maar niets houdt je tegen om nu nog snel langs de schoonheidsspecialiste te gaan.
9. Je mag geen haartjes weglaseren op een gebruinde huid
FOUT. Het feit dat je huid is verkleurd, vormt absoluut geen probleem: in dat geval gebruik je gewoon een laser die op donkerder huiden is afgestemd.
10. Scrubben doet je gebruinde teint verdwijnen.
FOUT. Na blootstellen aan de zon wordt je huid dikker, waardoor het van zijn glans kan verliezen. Door te scrubben maak je die vastgeroeste en dode huidcellen weer los, wat voor een stralende teint zorgt.
11. Na botox mag je niet in de zon komen.
FOUT. Zelfs enkele dagen voor vertrek mag je nog botox spuiten, in principe reageert dit niet verkeerd in combinatie met zon. Controleer voor de zekerheid wel met je arts of je geen allergieën hebt.
12. Je mag pigmentvlekken niet laten behandelen tijdens de zomer.
JUIST. Die vervelende vlekken op je handen, het gelaat en je decolleté -en gelikt aan overdadig of verkeerd zonnebaden- mag je pas een zestal weken na blootstelling aan de zon aanpakken -meestal gebeurt dat met een laser. Best wachten tot het najaar dus, anders onderga je de behandeling voor niets.
13. Je moet acné behandelingen stopzetten als je in de zon komt.
JUIST en FOUT. De meeste lokale behandelingen, soms zelf orale (zoals het slikken van zinktabletten), mogen worden verdergezet, ook als je in de zon komt. Bepaalde medicijnen moeten dan weer wél gestopt worden, soms tot drie weken voor je op vakantie vertrekt. Informeer je daarom altijd goed over de do’s en don’ts bij je dermatoloog.
14. (Recente) littekens mogen niet in de zon.
JUIST. In principe moeten littekens die jonger dan zes jaar zijn met een pleister (!) afgeschermd worden, of moet je er tenminste om de twee uur een gigantische laag SPF 50+ op smeren. Indien niet, riskeer je lelijke verkleuringen en een vertraagd heelproces.
15. Wie last heeft van eczema blijft best uit de zon.
FOUT. UV-stralen gaan de allergische reactie tegen die eczema veroorzaakt. Op die manier wordt het veel minder erg -in sommige gevallen verdwijnt het helemaal- na blootstellen aan de zon. Pas op: dit is geen reden om je huid niet te blijven beschermen, het anti-allergische effect blijft ook doorheen zonneproducten actief.
16. Zwangere vrouwen mogen niet in de zon komen.
FOUT. Dit is een moeilijke: op zich mogen zwangere vrouwen ongegeneerd zonnebaden, mààr hun huid is door de zwangerschap extra gevoelig voor zonnebrand en dat gevreesde “zwangerschapsmasker” in het gezicht. Daarom is het heel belangrijk zich nog meer dan anders te beschermen en te allen tijde een zonnebril en hoed te dragen.
17. Wie een zwangerschapsmasker heeft, blijft best uit de zon.
JUIST. Als je dan toch pech hebt, blijf je beter uit de zon. Een zwangerschapsmasker bestaat eigenlijk uit pigmentvlekken, die er alleen maar erger op zullen worden -geen hoed of crème die je nog kan helpen. Lezen doe je dus in de schaduw, en boek na je terugkeer van vakantie meteen een afspraak met je dermatoloog om ze weer weg te werken.
18. De zon heeft een gunstig effect op acné.
JUIST en FOUT. UV-stralen maken je huid dikker en voorkomen op die manier de kleine infecties die acne veroorzaken. Op het eerste zicht lijkt het beter te gaan met je huid, maar eens je weer uit de zon komt, riskeer je een terugval met dubbel zoveel puistjes. Ga dus voor niet-vette zonneproducten, informeer je op voorhand bij je huisarts over de juiste behandeling en verzorging én ga na je vakantie opnieuw bij hem langs om een goede opvolging te verzekeren.