De feesten naderen, wij gaan stilletjes aan op zoek naar originele receptjes. Een zoektocht die ons deze week bij de friteuse, de vriend van ieder kind (groot én klein), brengt. Je kan immers veel meer met kokende olie dan je denkt…
Voor we aan het koken slaan, nog even dit: ondanks het cliché staat frituren niet noodzakelijk gelijk aan slechte voeding! Een heuse ontdekking, die door voedingsdeskundige Myriam Van San wordt toegelicht: “Wanneer gefrituurd voedsel deel uitmaakt van een evenwichtig voedingspatroon kan dat absoluut geen kwaad. Waar echter te weinig bij wordt stilgestaan is het belang van de kwaliteit van de olie. Wil men verstandig frituren is het bovendien ook belangrijk gebruikte frituurolie regelmatig te filteren en tijdig te vervangen.” Kijk eens aan…
En nu aan jou, gefrituurde oesters:
INGREDIËNTEN voor 4 personen:
12 oesters
210 g tempurabloem (of vloeiende bloem)
150 ml bruiswater
100 g panko paneermeel
Frituurolie Vandemoortele Excellence
Tonkatsusaus (deze kan worden vervangen door Worcestershire saus, of gewoon een scheutje citroen)
RECEPT:
Open de oesters, verwijder de weekdieren en houd apart.
Bereid het beslag door het tempurabloem te mengen met het koude water tot een pasta met de consistentie van pannenkoekendeeg. Houd koel.
Haal de oesters door het tempurabeslag en daarna door het panko paneermeel.
Frituur de oesters rechtstreeks in de frituurolie (zonder een mandje te gebruiken) bij 170°C, dep droog en houd apart.
Serveer de oesters met Worcestershire saus of de tonkatsusaus. U kunt deze oesters ook met een scheutje citroensap serveren.
Enjoy!