Zon, zee, strand en… een slordige, schrale look bij thuiskomst! Je beseft het niet altijd, maar de combinatie van UV-stralen, wind en zout water vormt een gevaar voor je huid en haar. Surfsters Dominga Valdes en Julia Van Rooij delen enkele geboden om een dagje strand in schoonheid af te sluiten. Deze tien fouten moet je vermijden:
1. Met een rekker in de haren zwemmen/surfen/…
Kunstige kapsels zijn leuk aan het strand, maar de meisjes raden ze af ìn het water. Een rekker trekt je haren ruw samen, waardoor ze sowieso al de nodige beschadiging oplopen, maar dat effect wordt in combinatie met water nog verdubbelt. Niet alleen “brandt” het een permanente knik in je lokken, het is ook een strijd om een elastiekje uit nat haar te halen, waardoor je nog meer gaat trekken en je eigenlijk je lokken scheurt. Bovendien veroorzaakt het heel wat klitten. Tip van Dominga en Julia: “ga lekker met losse lokken surfen, eens ze nat zijn geworden, blijven ze sowieso mooi naar achteren zitten en heb je er geen last meer van.”
2. Na elke stranddag je haar wassen
Alarm! Het is algemeen geweten dat je hoofd elke dag met shampoo bewerken voor heel wat onheil zorgt. Niet alleen was je de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid weg, je maakt je haar ook extreem afhankelijk van het product (waardoor het nòg sneller vet zal worden) en droogt het helemaal uit (dit met dank aan de chemische producten die in heel wat shampoo’s zitten verborgen). Hoe groot de verleiding ook is: spoel je lokken na het strand goed uit met koud (!) water en probeer ze maximum eens om de twee dagen te wassen.
Wanneer je ze wast, gebruik je best een natuurlijke, zachte shampoo zonder sulfaat (ontdek hier de schadelijke gevolgen daarvan) én op vakantie best ook altijd conditioner (al was het maar op de lengtes en punten). Dominga legt twee keer per week een hydraterend masker op haar lokken om ze extra te boosten tegen de schadelijke gevolgen van zout water en zon. Wat ook goed werkt: kokosolie (hét beautygeheim van heel wat surfers, het is bovendien ook uitstekend voor de huid) op de haarpunten, dit hoef je niet uit te spoelen.
3. Met onbedekt hoofd de zon in gaan
En dan hebben we het niet over het al dan niet dragen van een zonnehoedje! Net als je huid, hebben ook je haren nood aan een degelijke UV-bescherming. Dit zou bij je vaste routine moeten horen: crème op de huid, beschermende spray op de lokken. Je wil immers met een glanzend bos ombré surf chick golven naar huis, geen uitgedroogde bos stro!
Julia doet nog iets extra: “Ik heb tijdens het surfen vaak een hydraterend masker op mijn haren. Ik spoel het niet uit, dat doet de zee wel. Het zorgt ervoor dat ik extra beschermd ben én dat mijn lokken een boost krijgen. Bovendien voorkomt het klitten, waardoor ik na het surfen gemakkelijker mijn haar kan doorborstelen.”
4. Je natte haar kammen
Of toch: dat met de verkeerde borstel doen. Als je natte lokken met de eerste de beste borstel uitkamt, zullen de haartjes/tandjes ervan aan jouw lokken trekken en ze bij elke natte kambeurt langzaam maar zeker verscheuren. Je haar is in natte staat extra fragiel en moet dus ook met extra veel liefde worden behandeld. Die liefde vind je in de wijd uit elkaar staande tanden van een brede kam: ze glijden gemakkelijker door je lokken en voeren geen strijd telkens ze een hindernis op hun weg vinden. Leuk extraatje: hoe vaker je je haardos ontwart, hoe minder het op termijn in de knoop raakt.
Toch geen fan van de kam? Ga dan tenminste voor een Tangle Teezer, een borstel die speciaal met oog op ontwarring werd ontworpen.
5. Milieuonvriendelijke zonnecrème smeren
We zullen je het belang van zonnebescherming niet uitleggen: je bent veronderstelt een goede, waterproof (!) crème bij de hand te hebben en die om het uur bij te smeren. Ja, ook als je niet verbrand en van nature een gebronsde huid hebt. Zoniet, krijg je onwaarschijnlijk snel met weerbarstige rimpels te maken en maak je kans op ziektes als huidkanker.
De chemische componenten die je huid beschermen tegen zonnestralen, doen echter niet tegengestelde voor het leven onder water. Naar schatting spoelt elk jaar 14.000 ton zonnebrandcrème in de oceanen; 82.000 chemische stoffen uit lichaamsverzorgingsproducten kunnen de zeeën verontreinigen. Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen je huid of de planeet, want er bestaan steeds meer ecologische alternatieven die beide beschermen.
6. Maar één laagje zonnecrème smeren
Ook als je zonnecrème gebruikt, moet je nog steeds je normale dagcrème en verzorging aanbrengen. De zonnebrand beschermt je tegen schadelijke UV-stralen, maar werkt verder niet mee aan het stralend houden van je huid. Julia doet er nog een schepje bovenop: “ik beschouw mijn zonnecrème als basis en smeer daarboven nog een laag zink. Zink laat echt helemaal niets door en is dus een heel goed idee voor gevoelige zones zoals je neus en lippen -ooit al verbrande lippen gehad? Je wil het niet meemaken!” Wie watersporten uitoefent, stelt zich meer dan ooit bloot aan de zon en kan dus best voor dit soort extreme bescherming opteren.
7. Je wenkbrauwen vergeten insmeren
Heel wat blonde vrouwen zien hun wenkbrauwen ‘s zomers als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat komt natuurlijk omdat die haartjes onder invloed van UV’s zijn verkleurd. Als je dit vervelend vindt, is er een heel simpele truc: smeer ook je wenkbrauwen in! Kanttekening van Julia: ik smeer zink, die echt helemaal niets doorlaat. Het is wel belangrijk dat ik dat dan goed op mijn haartjes doe, anders riskeer ik er met twee witte strepen rond mijn wenkbrauwen bij te lopen.”
8. Je zonnecrème ‘s avonds aanlaten
Overdag is het misschien je beste vriend, maar ‘s avonds moet zonnebrand meteen van je huid. Het is belangrijk je huid dan opnieuw te laten ademen en met de nodige verzorging te ondersteunen. Dominga: “Zonnecrème, en zink al helemaal, heeft de neiging om achter te blijven op je vel. Je ziet het niet altijd, maar restjes blijven gemakkelijk achter en dit verstopt je poriën.” Verstopte poriën staan gelijk aan puistjes en andere onregelmatigheden, en dus scrubben echte surf chicks hun gelaat na een dagje zonnecrème. Na de scrub volgt dan een speciale after sun verzorging én nog een hydraterende crème, aangezien je huid aan het strand sneller dan ooit uitdroogt door de combinatie van UV, zout water en wind.” Leuk extraatje: hoe meer je scrubt, hoe sneller en egaler je bruint!
9. Te weinig drinken
We legden zonet uit waarom je lichaam (en dus ook je huid) zoveel sneller uitdroogt. Tal van producten kunnen je helpen en beschermen, maar schoonheid komt ook van binnen uit. Letterlijk. Zowel Dominga als Julia drinken liters water tijdens een surfdag (“wat je sowieso ook heel veel energie oplevert”), kwestie van hun huid een paar jaar langer te kunnen laten meegaan.
10. ‘s Winters zonder bescherming naar het strand
Deze klinkt misschien wat raar, maar verwoed surfers die ook ‘s winters de kolkende golven induiken, moeten ook hun huid beschermen. Tegen de zon (want die brandt ook tijdens de wintermaanden!), maar ook tegen de koude! De mirakeltruc tegen een brain freeze, verkrampte wangen en een bevroren huid is… vaseline! “Het zorgt ervoor dat ijskoud water van je huid glijdt in plaats van eraan te blijven hangen,” aldus Julia. Bovendien vormt het een vetlaagje dat je warm houdt, net zoals dat bij dieren het geval is. Smeren smeren smeren dus, ook als het vriest!
(Dominga: surflegging en -top, O’Neill. Julia: Bodysuit, O’Neill)