hoofdEen jaar geleden was actrice/tv-gezicht Véronique Leysen nog een knit-wit die haar breitechnieken oefende aan de hand van tutorials op youtube. Vandaag heeft ze het eigenzinnige en hipper-dan-hippe breiboek ‘Nog een breiboek!?’ uit, trekt ze met haar gepimpte caravan door Vlaanderen om haar handmade breilabel ‘Maurice’ voor te stellen en organiseert ze breiworkshops voor dummies. Laat ik nu net aan dat profiel voldoen en  een zwak hebben voor diy-workshops…

‘Had ik toch maar een muts meegenomen’, vervloek ik mezelf als ik me op de eerste koude zondag van het jaar naar de Vismarkt in Mechelen rep voor de workshop ‘breien voor beginners’. Als ik de koffiebar van Sister Bean bereik, voelen mijn oren half bevroren en mijn stijve vingers als breinaalden. Goed bezig. Ik heb gelukkig nog even tijd om te acclimatiseren (met een kingsize koffie en een dito stuk taart) en inspiratie op te doen uit de Maurice-collectie voor ik me aan mijn eerste brei-experiment waag. Op het eerste gezicht lijken de afgewerkte producten van Véronique veel te hoog gegrepen. De tafel ligt bezaaid met waanzinnig coole sjaals en mutsen en abfab accessoires. No way dat ik ooit iets dergelijks uit mijn breinaalden zal schudden. Mijn ‘skills’ zijn sinds de lagere niet meer opgefrist en verder dan rechts-averechts gaat mijn bagage niet. Maar de laagdrempelige aanpak van Véronique – die zich in één jaar opwerkte van breiniveau 1 naar expert – werkt geruststellend. In die mate zelfs dat ik meteen kies voor een muts met rondbreitechniek. Life’s a challenge, nietwaar?

2
Bij de eerste stap loopt het meteen grondig fout: nog voor ik een steek heb opgezet, lig ik al in de knoop met mijn wol en hoe meer ik het boeltje probeer te ontwarren, hoe groter de puinhoop wordt. Gênant. Ergens in de zee van draad vind ik uiteindelijk een los eindje en slaag erin om nieuw bolletje op te rollen. Genoeg voor een muts, verzekert Véronique me. ‘De rest kan ik wel recupereren voor een pompon’, relativeert ze mijn afgang. Right… Na de valse start en met dik een kwartier achterstand zet ik mijn breiwerk op: 36 steken. Het is even wennen om geen priemen onder mijn armen te voelen, maar gewoon twee pinnen-aan-een-draad in mijn handen te houden. Maar het voordeel van rond breien is dat je onafgebroken in rondjes breit en je de naalden dus nooit van kant hoeft te wisselen op het einde van een rij.

 

Na een moeizame eerste toer – het is wat wrikken om mijn naald door de opgezette steken te krijgen – gaat het steeds vlotter. In minder dan een uur heb ik iets dat ruwweg op een haarband lijkt, na nog een half uur heb ik voldoende lengte voor een muts. Na deze ronde mag ik minderen. Minderen? Het klinkt ingewikkelder dan het is: 2 steken samen breien, 4 steken gewoon. Het volgende rondje 2 steken samen breien, 2 steken gewoon. (Don’t worry: het staat klaar en duidelijk uitgelegd in het boek.) Mijn mutsje krijgt vorm. In de laatste fase moet ik enkel nog de draad door de steken halen met een stompe naald, mijn breisel van de naalden halen (spannend moment), aantrekken en vasthechten. Na exact twee uur is mijn allereerste handgemaakte muts klaar. Pret-à-porter, quoi. By moi! Na de eerste euforie en een moment van zelfverheerlijking moet ik toegeven dat mijn breisel niet uitblinkt in hipheid – understatement van de dag – maar hij is wel warm. Thuis kan ik nog altijd de streetwise stylingtips uit het boek toepassen op mijn muts – afwerken met een pomponnetje, berenoortjes of een borduursel. Of nog beter: een nieuw exemplaar breien. Het kriebelt. Het jeukt. Het heet de breimicrobe.
1

U breit toch ook?
Zin om ook een handmade beanie met streetcredibility te breien – of te doen alsof? Drie opties.
1. Haal het ‘Nog een breiboek – Maar nu één waarmee iedereen aan de slag kan’ in huis en start-to-knit. De ondertitel zegt genoeg. Alle basistechnieken worden stap voor stap uitgelegd zodat het niet kan mislukken. Of toch? Ga dan verder naar optie 2. (Nog een breiboek?! Maar nu één waarmee iedereen aan de slag kan, Véronique Leysen,
19,95 euro, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)
2. Is breien echt Chinees? Of wil je extra tips van de expert? Schrijf je in voor de Maurice-workshop onder leiding van Véronique. Koffie, taart en gezelligheid inbegrepen. Waar en wanneer vind je terug op de site.
3. Fake it, if you can’t make it. Blijkt breien toch niet zo je ding, maar wil je toch de illusie van een zelfgemaakt exemplaar wekken? Bestel het gewenste model op de site van Maurice en Véronique doet de rest. Kijken, kiezen en kopen kan ook in de Maurice-caravan. Check de data en locaties op www.mauriceknitwear.com

(TZ)