Heerlijk als luxueus ontbijt, als zoet én fruitig vieruurtje of als comfort food op op een herfstige weekendavond: flansjes met blauwe bessen zijn in theorie een Amerikaanse klassieker, in de praktijk een internationale favoriet.
Ingrediënten
- 3 eieren
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 ml melk
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram boter
- 1/2 citroen
- Voor erbij: ahornsiroop
- 150 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel citroensap
- 30 ml water
Bereiding
- Maak eerst het beslag. Pak twee beslagkommen, ontvet 1 kom met de doorgesneden citroen.
- Splits de eieren. Doe het eiwit in de ontvette kom en de eidooiers in de andere kom. Ontvet de gardes van de mixer met de citroen en klop het eiwit stijf.
- Zeef het bakmeel boven de kom met de eierdooiers en voeg de melk toe. Mix alles tot een glad beslag. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Dit zorgt ervoor dat het beslag extra luchtig wordt.
- Zet ondertussen een pannetje met het water op het vuur. Doe de blauwe bessen erbij (houd wat bessen achter voor de garnering). Voeg het citroensap en de suiker toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen zodat de blauwe bessen openspatten.
- Smelt nu wat van de boter in een koekenpan. Schep het beslag in drie rondjes met ongeveer 8 cm doorsnede in de pan. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant, keer ze dan om. Bak alle porties, voeg steeds eerst wat boter toe.
- Serveer met de blauwe bessensaus en de ahornsiroop. Garneer met de achtergehouden blauwe bessen.
Tip
Het geheim van mooie luchtige pancakes zit 'm in het scheiden van de eieren. Door het eiwit op te kloppen, maak je ze extra luchtig.
Bron: Alle Recipes