Dacht je de kunst van het vlechten onder de knie te hebben? Think again! De Amerikaanse haarstyliste en sterrenfavoriet Sarah Potempa postte onder het motto #365dayschallenge een jaar lang elke dag een verschillende vlecht op haar Instagram pagina. Ontdek hier onze 25 favorieten en hoe je ze moet bekomen.
Maar eerst, enkele basistechnieken die je meester moet zijn:
Dutch braid = de klassieke vlecht uit drie delen
French braid = de ìngevlochten versie: gaandeweg voeg je dus steeds meer haar toe aan je vlecht, waardoor het lijkt of hij ìn je lokken ligt.
Fishbraid = visgraatvlecht = een vlecht op basis van twee delen, waarbij je de buitenste lok van een deel naar de binnenkant van het andere deel brengt. Ontdek hier de techniek.
5,6,....- strand braid = een vlecht op basis van 5, 6 of meer delen. Hierbij maak je eigenlijk meerdere vlechten naast elkaar, die telkens via het middelste deel (en dus eigenlijk de haarlok die steeds pal tussen de vlechten valt) verbonden zijn. Het is even wennen, maar eens je hiermee vertrokken bent, maak je ware kunstwerkjes! Ontdek hier de techniek. (Hij is ook van toepassing op een visgraatvlecht, maar dan wordt het echt moeilijk!)
Pancaking = Een techniek om je vlecht voller en nonchalanter te maken. Breng eerst een vlecht naar keuze goed strak in je haren aan en trek vervolgens, nu eens boven dan weer onder, de buitenste delen uit elkaar. Op die manier "rek" je het kapsel en creëer je de illusie van meer haar. Ontdek hier de techniek.
Aan de slag:
We beginnen gemakkelijk: vlecht een klassieke french braid naar achteren en vorm een slordige dot op je kruin.
Maak drie french braids naar achteren, pancake ze en zet ze samen vast op je achterhoofd.
Vlecht 5 french braids naar je kruin toe en zet vast in een dot.
Kan je helemaal niet vlechten? Geen paniek, gebruik de knopenmethode: pak twee lokken aan je haargrens vast en knoop ze samen, voeg vervolgens links en rechts extra haar toe en blijf knopen maken tot je niet meer kan. In dit geval kwam er heel wat pancaking aan te pas om de knopenvlecht extra nonchalant te maken.
Neem een groot stuk haar op je kruin apart en vlecht dit volgens de klassieke dutch braid methode naar beneden, voeg af en toe een lok van je losse haar toe en vlecht onderaan verder vast in een dutch braid.
Verdeel je haar in drie stukken. De twee delen langs je hoofd vlecht je in als dutch braids die ter hoogte van je nek ophouden, het middelste deel vlecht je tot beneden strak in. Gebruik nu die strakke vlecht en de twee losse delen om een nonchalante vlecht in je rug te maken.
Neem je haar laag in je nek vast en begin met een strakke visgraatvlecht. Na enkele steken verdeel je je haar opnieuw in drie delen: het middelste laat je gewoon hangen, de buitenste 2 vlecht je als dutch braids. Zet de drie delen wat lager vast met een rekker.
Verdeel je haar in drie delen en begin het middelste vanaf je haargrens strak naar achteren in te vlechten volgens het french braid principe. Doe dit tot halverwege je achterhoofd en laat de rest hangen. Verdeel al het loshangende haar nu opnieuw in drie delen en vlecht verder in als french braid.
Maak vanaf je rechteroor een fishbraid naar de linkeronderkant van je hoofd. Eens je daar bent toegekomen, vlecht je het verder in een losse dutch braid. Die draai je dan een kwartslag om haar as en zet je vast achter je oor.
Begin hoog een fishbraid in te vlechten en schakel iets lager over op de dutch braid methode. Rol vervolgens de vlecht naar boven en zet vast, zodat de fishbraid en dutch braid naast/tegen elkaar liggen.
Verdeel je haar in twee delen: links vlecht je een french braid in naar beneden, rechts maak je een losse dutch braid naar achteren. Ter hoogte van je nek breng je de twee samen en maak je een fishtail braid. Eens die af is, draai je de vlecht naar boven en pin je het fishtail gedeelte vast naast de dutch braid.
Verdeel je haar in twee delen: een groot stuk dat je naar achteren invlecht volgens de visgraatmethode en één deel die je aan de kant van je hoofd in een losse fishbraid vlecht. Breng de twee samen ter hoogte van je nek en maak verder één fishbraid. Die rol je op en steek je vast voor een elegant chignon.
Leg ter hoogte van je nek enkele klassieke dutch braid steken en laat vervolgens je haar hangen. Maak in het loshangende haar nu drie fishtail braids. Laatste stap: draai de twee buitenste fishtails rond de middelste. Eens je niet genoeg haar meer over hebt, vlecht je het uiteinde als dutch braid in om alles goed vast te zetten.
Maak een 5 strand braid en "pancake" die lichtjes uit elkaar.
Maak een 5 strand braid en "pancake" die heel hard uit elkaar.
Maak 3 (!) 5 strand braids en vlecht die samen volgens de klassieke dutch braid methode
Neem een groot stuk haar op je kruin en vlecht dit volgens de 5 strand methode naar achteren.
Vlecht je haar tegen je hoofd strak in volgens de 5 strand methode, schakel ter hoogte van je nek over op een visgraatvlecht en herneem wat lager opnieuw de 5 strands.
Verdeel je haar in 5 fishtail braids en vlecht die in volgens de 5 strand methode
Je kan nu vlechten met 5 "strands", tijd om een visgraat met 3 strands te testen: de middelste lok functioneert beurtelings rechts en links als tweede lok. Oefening baart kunst! Gelukt? Proficiat: je kan een 3 strand fishtail braid!
ELLE › Beauty › Vlechten voor gevorderden: 25 nieuwe stijlen om nu uit te proberen