Krampen, maagpijn, oprispingen of andere ongemakken na een maaltijd? Hoe ontdek je wat er mis is? Enkele handige weetjes: 

#1. Hoe weet je of je een voedselallergie of -intolerantie hebt?

Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding, zoals winderigheid, misselijkheid, diarree of buikpijn. Een intolerantie ontstaat door een tekort aan een bepaald enzym. Een bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie. De voedingsmiddelen die intolerantieklachten veroorzaken, worden ‘triggers’ genoemd.

Een voedselallergie is een stuk heftiger. Het is een abnormale reactie van je lichaam op een normale voedingsstof. Vaak voorkomende symptomen bij voedselallergie zijn ademhalingsmoeilijkheden, diaree, overgeven, zwellingen van de huid of van de mond, keel en lippen. De acht meest voorkomende voedselallergieën zijn melk, ei, noten, vis, schaaldieren, soja, tarwe en pinda.

Heel belangrijk om je symptomen te ontcijferen. Een allergie kan levensbedreigend zijn.

Gir-with-books-writing-in-the-diary

#2. Houd een eetdagboek bij.

Hoe nauwkeuriger, hoe liever. Hou in je dagboek precies bij wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Na een week kan je misschien wel een link zien tussen een bepaald voedingsmiddel en je buikgevoel. Neem het dagboekje mee naar je huisdokter als de klachten blijven aanslepen.