Zo kom je erachter of je een voedselintolerantie hebt

Gepubliceerd op 5 september 2016 door Elise
Zo kom je erachter of je een voedselintolerantie hebtSPLASH, Daryl Hannah, 1984. (c) Buena Vista Pictures/ Courtesy: Everett Collection.

Krampen, maagpijn, oprispingen of andere ongemakken na een maaltijd? Hoe ontdek je wat er mis is? Enkele handige weetjes: 

#1. Hoe weet je of je een voedselallergie of -intolerantie hebt?

Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding, zoals winderigheid, misselijkheid, diarree of buikpijn. Een intolerantie ontstaat door een tekort aan een bepaald enzym. Een bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie. De voedingsmiddelen die intolerantieklachten veroorzaken, worden 'triggers' genoemd.

Een voedselallergie is een stuk heftiger. Het is een abnormale reactie van je lichaam op een normale voedingsstof. Vaak voorkomende symptomen bij voedselallergie zijn ademhalingsmoeilijkheden, diaree, overgeven, zwellingen van de huid of van de mond, keel en lippen. De acht meest voorkomende voedselallergieën zijn melk, ei, noten, vis, schaaldieren, soja, tarwe en pinda.

Heel belangrijk om je symptomen te ontcijferen. Een allergie kan levensbedreigend zijn.

Gir-with-books-writing-in-the-diary

#2. Houd een eetdagboek bij.

Hoe nauwkeuriger, hoe liever. Hou in je dagboek precies bij wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Na een week kan je misschien wel een link zien tussen een bepaald voedingsmiddel en je buikgevoel. Neem het dagboekje mee naar je huisdokter als de klachten blijven aanslepen.

1/

#3. Vervang enkele voedingsmiddelen uit je dieet

Ban een week zuivel uit je dieet of brood. Blijf je eetdagboek bijhouden en let op wat de gevolgen zijn. Hou dit minstens twee weken vol, want zoveel tijd heeft je lichaam nodig om zich aan te passen. Het is zelfs mogelijk dat je "afkickverschijnselen" krijgt. Je lichaam is namelijk zo gewend aan bepaalde voedingsstoffen en gaat anders reageren wanneer je die niét binnenkrijgt. Hou dus rekening met hoofdpijn en andere ongemakken.

tumblr_mxanswqPUp1r6319ao3_r1_250

#4. Mijd alcohol, sigaretten en cafeïne

Heb je het laxerend effect van koffie en sigaretten nog niet gemerkt? Welnu, cafeine en nicotine hebben geen bevorderlijk effect op het menselijk organisme en beïnvloeden het darmkanaal. Kortom, mijd dit trio zoveel mogelijk.

2/

#5. Overweeg om een diëtiste raad te plegen.

Blijven de klachten aanslepen en slaag je er niet in om zelf een aanknopingspunt te vinden? Aarzel niet om langs de dokter of diëtiste te gaan. Deze mensen hebben verstand van voedsel en van je inwendig stelsel en kunnen jou dus ongetwijfeld helpen.

Succes!