FOOD. Hazelnoottaart met koffie en chocolade
Non spécifié
10 min
25 min
1 cake
Medium
Ingrediënten
- 140 g bloem
- 170 g zachte boter
- 140 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 55 g hazelnoten
- 55 g amandelen
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl oploskoffie, opgelost in 1 el kokend water
- 3 el melk
- 250 g pure chocolade
- 175 g boter
- 3 el oploskoffie en 1,25 dl water, of 1,25 dl koffie
- 30 g donkere basterdsuiker
- Verwarm de oven voor op 180 graden, 150 hetelucht.
- Zet een koekenpan op het vuur en doe hier de noten in. Rooster ze net zo lang tot ze een beetje beginnen te kleuren en je ze gaat ruiken. Hak de helft van de noten grof, en bewaar deze voor het decoreren. Maal de andere helft fijn in een keukenmachine, of rol ze fijn in een plasticzakje met een deegroller. Laat ze afkoelen.
- Klop de boter met de suiker tot een romig geheel en doe er een snuf zout bij. Klop er een voor een de eieren door en zeef de bloem en het bakpoeder erboven en roer er doorheen. Meng er nu de koffie, melk en gemalen nootjes doorheen en verdeel het beslag over de twee springvormen.
- Bak de cakes in ongeveer 25 minuten gaar, tot een prikkertje er schoon uitkomt. Maak ondertussen de de crème. Laat de cakes even afkoelen, verwijder dan de springvormen en laat ze volledig afkoelen.
- Doe voor de crème de boter, suiker en oploskoffie in een kleine pan en giet het water/koffie erbij. Laat dit op een laag vuur smelten. Hak ondertussen de chocolade in stukken. Als het botermengsel heet genoeg is dat het zachtjes borrelt doe je de chocolade erbij. Zet het vuur uit en roer totdat de chocolade is gesmolten. Roer tot het een egaal, glanzend, maar dun mengsel is. Je moet even geduld hebben, maar roer net zo lang tot het mengsel ook glad aanvoelt. Laat het een half uurtje afkoelen en zet het daarna in de koelkast tot het hard is, dit duurt dan nog ongeveer een uur.
- Roer de crème nog even goed door. Leg de eerste cake op een bord en smeer er ongeveer 1/3 van de crème op. Bestrooi met de helft van de overgebleven nootjes en leg de tweede plak cake er bovenop. Smeer nu de rest van de crème op de zijkant en bovenkant, tot alles bedekt is met een dikke laag. Dit kun je het makkelijkste doen met een platte spatel of een plat mes.
Bestrooi de taart als laatste met de laatste nootjes en zet hem een half uurtje in de koelkast om wat steviger te worden. - Je kunt de taart rustig een paar dagen buiten de koelkast bewaren onder een stolp of slakom. Of zet hem in een springvorm van een maatje groter en dek af met alumniumfolie.
Bron: Een recept van DOORETEN
ads
Ingeborg Deleye
Houdt van Scandinavische interieurs, Franse effortless chic en de Griekse zon. Werkt als freelance journaliste, onder meer voor ELLE.be
ads