Niets zo gezellig als je samen met vriendinnen klaarstomen voor een avondje uit of een paar dagen Pukkelpoppen. En omdat jullie besties zijn, willen jullie natuurlijk alles delen, van ervaringen, geheimen, outfits (een vriendje?) tot make-upproducten. Niet doen! Deze beautyproducten zijn niet BFF-proof en gebruik je enkel voor me, myself and I.
Een veelvoorkomend scenario: je staat na een toiletbezoek je handen te wassen en merkt die prachtige rode lippenstift op in het make-uptasje van je vriendin. Misschien snel even bijkleuren. En kunnen je wimpers niet nog een extra laagje mascara gebruiken? Misschien ook even lenen. Niet doen. Blijf met je grijpgrage vingers van elkaars beautyspullen. En al zeker als het om de tien onderstaande exemplaren gaat.
- Producten in een potje
Zelfs wanneer enkel voor eigen gebruik zijn producten verpakt in een potje (dagcrèmes, lippenbalsems, foundations,...) niet de meest hygiënische. Het is daarom ook belangrijk om je handen te wassen voor je met je vingers in het potje zit. Doe je dat niet dan eindigen alle bacteriën op je vingers in de formule, wat later voor irritaties kan gaan zorgen. Je huid absorbeert immers 60% van wat je erop smeert, bacteriën incluis. En dat is nooit een goed idee, zelfs als zijn het die van je hartsvriendin.
2. Mascara
Je favoriete mascara kan heel wat besmettelijke bacteriën en virussen bevatten die soms voor pijnlijke oogontstekingen zorgen. Ogen zijn minder goed gewapend tegen bacteriën dan de huid waardoor ze sneller gaan ontsteken.
Elke keer wanneer je het mascaraborsteltje terug in de donkere koker pompt, voed je bacteriën die makkelijk in een vochtige zuurstofrijke omgeving overleven. Wil je echt je mascara delen? Hanteer dan de techniek van make-upartiesten: gebruik nooit het bijgeleverde borsteltje en kies steeds voor een wegwerpexemplaar. Ook 'pompen', je borsteltje steeds in en uit de koker duwen, is uit den boze.
LEES OOK: Wanneer moet ik mijn mascara vervangen?
3. Cushion Foundations
Cushion Foundations zijn perfect voor een snelle touch-up maar zijn uitsluitend bestemd voor individueel gebruik. Niet alleen het met vloeibare foundation doordrenkte kussentje maar ook het bijhorende sponsje zitten na gebruik onder de bacteriën. Vergeet daarom zeker niet om het sponsje regelmatig met een milde babyshampoo of spray met alcohol te reinigen. De cushion zelf is elke drie maanden aan vervanging toe.
4. Lippenstift en lippenbalsems
Lippenstiften of lippenbalsems delen kan enkel als je een ontsmettende alcoholspray of vochtige doekjes in je handtas hebt zitten. Heel wat mensen zijn drager van het Herpes-simplexvirus maar hebben geen zichtbare klachten. Een verzwakt immuunsysteem of stress kunnen het virus doen ontwaken met ontsierende en soms pijnlijke koortsblazen als gevolg. Gebruik daarom steeds enkel je eigen lippenstift om het risico op besmetting via je goede vriendin uit te sluiten.
5. Lipgloss
Ook bij lipgloss duw je elke keer opnieuw lucht in de koker met een vloeibare, plakkerig product, de perfecte broedplaats voor bacteriën. Leen je lipgloss niet uit, je bent er immers nooit helemaal zeker van of je dierbare vriendin drager van het sluimerende Herpes-simplexvirus is of niet. Zelfs een simpele verkoudheid kan via deze weg doorgegeven worden.
PS. deze maand zit er een gratis lipgloss bij het augustusnummer ELLE België! Get it!
6. Cream oogschaduw.
Door de plakkerige formule trekt crème-oogschaduw vuiltjes en bacteriën aan die - wanneer ze ook nog eens in contact komen met vreemde vingers - makkelijk overgedragen kunnen worden. Hou je favoriete Cream Colour Base van M.A.C dus maar beter gewoon voor jezelf.
7. Make-uppenselen
Een huidaandoening als acne mag dan wel inwendig veroorzaakt worden, door andermans borstels te gebruiken vergroot je het risico op ontstekingen. Verstuif dan ook steeds een spray met alcohol over de penselen na elk gebruik. Toch nog last van terugkerende puistjes? Was je penselen dan wekelijks met een milde shampoo of probeer deze verrassende vaatwasser?
8. Tandenborstels
De mond zit vol bacteriën, goede én slechte. De slechte, de anaerobe orale bacteriën, zijn verantwoordelijk voor de slechte adem als je je tanden niet poetst en de onfrisse geur versterken als je een infectie hebt. Vermijd een teveel aan schadelijke bacteriën door je tanden minimum twee keer per dag te poetsen en door je persoonlijke tandenborstel nooit uit te lenen.
9. Elektronische reinigingsborstels
Het doel van deze toestellen? Alle vuiligheid, stof, make-upresten, olie, dode huidcellen en bacteriën van je huid verwijderen. Waarom zou je dan het risico nemen om al bovenstaande vuiligheid van een ander in je huid te duwen?
Wil je toch een (vaak prijzige) reinigingsborstel met je partner of huisgenoot delen, zorg dan voor afzonderlijk borstelkoppen.
LEES OOK: GETEST - de nieuwe generatie reinigingsborstels
10. Scheermesjes
Deel je persoonlijke scheermesje nooit met een vriend of een vriendin, zelfs al overleven bacteriën niet lang op roestvrij staal. Het risico om genitale herpes of wratten (als een van de gebruikers besmet is tenminste) door te geven is nog steeds groot. Bovendien kunnen mesjes je kwetsen, waardoor bloed - zelfs nadat je het mesje afspoelde - bacteriën op de mesjes achterlaat waardoor je meer risico op stafylokokken, hepatitis of een virus loopt.