September, start van het nieuwe modejaar, van de modeweken en van de onvermijdelijke designer stoelendans. De jobs van creatief directeur worden elk jaar opnieuw in het rond geslingerd en daar vormt ook 2016 geen uitzondering op. Lanvin, Dior, Saint Laurent, en Oscar de la Renta zijn maar een paar van de huizen die het seizoen met een nieuwe designer aan het roer starten. Wie verhuist waarnaartoe? Een overzicht:
Maria Chiuri: van Valentino naar Dior
Afgelopen juli kende het Dior debacle na een dikke tien maanden eindelijk een ontknoping. Sinds Raf Simons' vertrek in oktober 2015 werd er druk gespeculeerd over zijn opvolger. De namen van Olivier Rousteing (Balmain), Riccardo Tisci (Givenchy), Alber Elbaz (voormalig Lanvin ontwerper) en Joseph Altuzarra (van het gelijknamige label) vielen, maar bij Dior zelf bleef het doodstil. De keuze viel deze zomer uiteindelijk op Maria Grazia Chiuri!
Wie? Chiuri boekt al seizoenenlang succes als de ene helft van het ontwerpersduo achter Valentino. Samen met partner Pierpaolo Piccioli maakte ze er faam met een reeks dromerige, fantasierijke collecties. De Renaissance is als inspiratiebron nooit veraf. Straks brengt ze haar romantische, Italiaanse looks dus solo binnen bij Dior. Chiuri wordt daarmee ook de eerste vrouw ooit aan het hoofd van het Franse modehuis. Een uitstekende beslissing, als je het ons vraagt.
Raf Simons: van Dior naar Calvin Klein
En Raf Simons zelf? In augustus bevestigde het Amerikaanse cultlabel Calvin Klein de benoeming van onze landgenoot als 'chief creative officer'.
Wat? Raf Simons behoeft geen introductie meer. Met de aanstelling stelt CK ook een nieuwe strategie voor, waarin alle lijnen van het modehuis onder een en dezelfde creatieve visie komen te staan. Simons neemt met andere woorden de leiding over Calvin Klein, ck Calvin Klein, Calvin Klein Jeans én de prêt-à-porter voor mannen en vrouwen. Ook de legendarische ondergoed- en parfumlijnen komen onder zijn creatieve leiding.
Wat betekent dit voor het label? De link met het Calvin Klein lijkt voor de hand liggend, jeugdcultuur was altijd een van Raf Simons' grootste inspiratiebronnen, ook in zijn gelijknamig mannenlabel. Door de aanstelling van een van 's werelds meest invloedrijkste ontwerpers, lijkt het Amerikaanse merk aan te geven dat het meer op de designer modelijnen wil inzetten.
Op Simons' Calvin Klein debuut is het nog even wachten, zijn eerste collectie voor het label wordt die van AW17.
Bouchra Jarra: van Bouchra Jarrar naar Lanvin
Lanvin is een speciaal geval. Alber Elbaz, één van de meest geliefde designers van deze tijd, werd na veertien jaar trouwe dienst de deur gewezen. Dat die beslissing eenzijdig was, maakte de ontwerper zelf bekend in een open brief aan de pers. De reacties bleven niet uit: de modewereld reageerde geschokt én het 330-koppige team achter Lanvin legde het werk neer. Naaisters, assistenten, ontwerpers en modellen eisten Elbaz' onmiddellijke terugkeer, maar het mocht niet baten.
Vandaag lijken de gemoederen bedaard en is Lanvin klaar voor een nieuwe creatieve visie. Dat wordt die van Bouchra Jarrar, de Frans-Marokkaanse ontwerpster die voor haar gelijknamige label als één van de enige vrouwen ter wereld de felbegeerde haute-couturestempel wist te bemachtigen.
Verwachtingen? De S/S 17 collectie wordt het debuut van de voormalige couture ontwerpster. In tegenstelling tot voorganger Elbaz legt Jarrar in haar ontwerpen de nadruk op daywear. Het gaat er dus minder soirée en meer casual aan toe gaan bij Lanvin. De ontwerpster wordt vooral geprezen om haar uitstekende tailoring -denk perfect gesneden broeken, jasjes en pakken- en rijkelijke versiering aan de hand van veren, broderie en bont.
Anthony Vaccarello: van Anthony Vaccarello en Versus Versace naar Saint Laurent
Ook Saint Laurent werd het voorbije jaar opgeschrikt door een dramatische exit: die van Hedi Slimane. Die laatste hield het na enkele seizoenen creatief directeurschap voor bekeken, naar de exacte reden achter zijn abrupte vertrek blijft het gissen. Wie zijn opvolger zou worden, werd dan weer heel snel duidelijk: Anthony Vaccarello, de Italiaans-Belgische designer die de voorbije jaren onder zijn eigen naam én in dienst van Versus Versace heel wat modeharten wist te veroveren.
Stijl? Vaccarello richtte zijn eigen label op in 2008 en kende meteen veel succes met zijn razend scherpe en sexy ontwerpen. Op elke rode loper murwde een it-model zich wel in één van zijn creaties en ook collega-ontwerpers liepen warm voor zijn talent. Naaktheid, eenvoud, strakke lijnen en een pure, rauwe esthetiek zijn kenmerkend voor onze landgenoot, die de kneepjes van het vak leerde aan La Cambre. Geen sterker contrast trouwens met de punk en LA invloeden van voorganger Slimane.
Zijn debuut, dat straks in Parijs wordt getoond, is dan ook één van de meest verwachte shows van het seizoen. De druk ligt torenhoog!
Haider Ackermann naar Berluti
Opnieuw een Belgische alumnus in de kijker: Haider Ackermann, ooit school lopend op de Antwerpse Academie, mag zijn ding doen voor Berluti. Het Italiaanse huis doet niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar bestaat sinds ruim honderd jaar en kent haar gelijke niet op het vak van leerbewerking en menswear. Het vervoegde in 2012 de rangen van LVMH, dat het dit jaar een creatieve push wil geven met de aanstelling van Ackermann. Pittig detail: Karl Lagerfeld in hoogsteigen persoon duidt de ontwerper sinds jaren aan als zijn gedoodverfde opvolger. De Kaiser lijkt voorlopig echter geen zin te hebben in pensioen, en dus is Ackermann lekker vrij om naast zijn eigen huis een tweede label van zijn magie te voorzien.
Wie? Ackermann stampte een kleine 15 jaar geleden zijn gelijknamige label uit de grond, dat al snel uitgroeide tot cultlabel voor stijliconen als Tilda Swinton en zelfs Kanye West. Zijn handtekening: rijke kleuren, vloeiende materialen en drapages -dit alles met een goede dosis rebels attitude. Drie jaar geleden begon hij ook een menswear lijn onder het motto "ik wil geen mooie mannen creëren, wel een attitude!". Mannenmode is dus relatief nieuw voor de designer, benieuwd dus naar het resultaat van deze nieuwe samenwerking. Ook hier moeten we even op wachten: zijn eerste stunt voor het huis wordt AW17, die pas volgend seizoen wordt geshowd. Ackermann vervangt Alessandro Sartori, die Berluti op zijn beurt verlaat voor Ermenegildo Zegna.
Fernando Garcia en Laura Kim naar Oscar de la Renta
Gebundelde creativiteit bij Oscar de la Renta, waar Fernando Garcia en Laura Kim samen de job van Peter Copping overnemen. Die laatste stond aan het roer van het huis sinds het overlijden van de la Renta zelf in 2014. Beide ontwerpers hebben respectievelijk 12 en 6 jaar achter de schermen van het label gewerkt en zijn dus geen onbekende voor de huisstijl en het team. In 2015 gingen ze hun eigen weg en startten ze hun eigen label Monse, een project dat meteen heel wat lof kreeg in modekringen. Ook celebs zwichtten massaal voor de zogenaamde "easy elegance" van het label. Kate Bosworth, Kerry Washington en Brie Larson zijn maar een paar grote namen die zich met plezier in de speelse hemden van Monse hesen. Dit succesverhaal zal jammer genoeg al na één collectie moeten verdwijnen, nu het duo haar volledige focus op Oscar de la Renta brengt. Hun eerste collectie wordt voor S/S 17 verwacht en zal in september geshowd worden.