Een jeansbroek kreukt niet snel. Mispak je echter niet aan haar gladde oppervlakte en weinige rimpels: het is wel degelijk een dame op leeftijd! Eentje met veel diepgang, die reeds heel wat watertjes doorzwom en dat, nu eens met kleerscheuren, dan weer met een hippie patch of afgewassen broekspijp, overleefde. Ze stond achtereenvolgens symbool voor hard labeur, rebelse ongehoorzaamheid, vrijheid en fashion statements. We duiken terug in de tijd en vissen enkele hoogtepunten van haar bestaan op. 

Dat doen we naar aanleiding van de expo  Revolutions. Records and Rebels 1966 – 1970 die van 24 oktober tot 10 maart loopt in het Brusselse ING Art Center. Een hele boterham, die de woelige late sixties in kaart brengt. Naast Beatle platen, Vietnam propaganda, hippiepoëzie en foto’s van Twiggy’s iconische poppenogen, moeten ook een paar Levi’s jeans ons illustreren hoe de explosieve jeugd van toen een tegencultuur op poten zetten die àlles, van sociale normen tot de politieke orde deed daveren op de tonen van The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix. Een grote opdracht voor een simpele werkmansbroek, maar daarin schuilt juist het magische van denim.

The Master Of Jeans

Zoom op de uitvinding ervan, die in tegenstelling tot het algemene geloof nièt in het Wilde Westen, maar wel in Europa plaatsvond. In de 17de eeuw gebeurde dat gelijktijdig in het Franse Nimes (“de Nimes“, denim, heb je hem?) en het Italiaanse Genoa (“de Gênes“, jeans, heb je die ook?). De stof bestond eigenlijk uit ruw geweven katoen, dat voor het gemak in de toen spotgoedkope kleur indigo was geverfd. Dat laatste feit verraadt de bescheiden afkomst van het materiaal: het werd, dankzij haar lage prijs en stevigheid, vooral gedragen door arme boeren en arbeiders. Veel bewijzen vinden we daar niet van terug, simpelweg omdat vooral de rijke klasse zich toen op doek liet vereeuwigen. Gelukkig maakte een onbekende artiest uit die tijd, liefkozend “The Master of the Jeans” genoemd, een reeks schilderijen waarop denimpioniers te zien zijn. De werken werden enkele jaren geleden per toeval in een privécollectie ontdekt en tonen hoe de stof al eeuwenlang deel uitmaakt van het dagelijks leven. Let wel, het gaat hier enkel en alleen over het materiaal, ga je nu niet inbeelden dat Italiaanse boeren hun bloemkool in skinny’s oogstten.

the-master-of-the-blue-jeans

Bedelares in gescheurde denim rok, 17de eeuw.