Een kinderwens? Ben je in blijde verwachting? Geweldig nieuws, maar… hoe zit het met die ooit zo strakke buik? Zal hij ooit nog plat worden? Is het gedaan met die sixpack? Mag en kan je je spieren trainen tijdens je zwangerschap? Wij gingen te rade bij Aspria’s zwangerschapscoach en pilates experte Orsolya Nagyistok. Dit moet je weten:
Wat gebeurt er tijdens een zwangerschap met je buikspieren?
Eerst en vooral: er zitten breed genomen drie lagen spieren in je buik:
De diepste laag zijn de dwarse buikspieren. Die zie je niet meteen verschijnen, ook niet als je hard traint, maar ze hebben wel een actieve functie wat je slanke, strakke taille betreft. Sommige mensen vergelijken dit met de veters van een schoen: hoe strakker aangetrokken, hoe fijner de schoen. Daarnaast oefent deze spierengroep druk uit op de buikingewanden, waardoor alles netjes op zijn plaats blijft zitten en je rugklachten voorkomt. Hoe sterker deze spieren, hoe minder slechte druk er op de rest van je buik- en rugspieren wordt uitgeoefend. De dwarse spieren spelen ook een belangrijke rol bij het persen, wat voor een zwangere vrouw dus erg belangrijk is.
De tweede laag bestaat uit de schuine buikspieren, die je helpen bij draaibewegingen en bij het overeind komen en buigen. Ook deze worden beschouwd als diepe spieren en ondersteunen je rug. Door deze maximaal te trainen, krijg je niet alleen een strakke buik, maar ga je ook minder snel last krijgen van blessures.
De derde laag bevat de rechte buikspieren. Deze bevinden zich aan weerszijden van je buik en vormen de beruchte sixpack –wanneer je erg hard traint, zijn deze spieren verantwoordelijk voor de zichtbare “blokjes” op je buik, daar waar de andere spiergroepen vooral voor een afgelijnde, platte taille zorgen. Dit zijn ook de belangrijkste spieren om te buigen of overeind te komen. Ze bevinden zich tussen de schuine buikspieren en zijn in het midden van je buik verbonden door een peesplaat, de zogenaamde linea alba.
Normaal gezien liggen die laatste netjes tegen elkaar, maar tijdens een zwangerschap schuiven ze “open” richting je zij. Na de bevalling moeten ze terug naar elkaar toe groeien. Als er echter een breuk in de peesplaat voorkomt, kunnen ze niet meer helemaal tegen elkaar liggen en spreken we van een zogenaamde diastasis rectae: je krijgt dan een soort weinig flatterende gleuf in het midden van je buik. Geen drama, maar het maakt het een pak moeilijker om weer een strak buikje te krijgen. Het komt er dus op aan deze peesplaat zo sterk mogelijk te maken én tegelijk niet overmatig te belasten. Dat laatste gebeurt als je ondoordacht sport of als je linea alba tijdens de bevalling te zwak is.