Wat mag je dan wel doen?
Orsi verkiest een workout vanuit de all four houding, op handen en voeten dus. Deze positie zou het beste inwerken op de diepe buik- en rugspieren. Verder traint ze zwangere patiënten ook vaak vanuit een zithouding, zo bestaat er voor Pilates een speciale wunder chair vanwaaruit je op armen en benen kan werken. Ook de nieuwe trend van hypopressive workouts is uitstekend.
Hoe lang mag je blijven trainen, en hoe zit het met de rest van je lichaam?
Elke vrouw is anders. Er zijn extreme gevallen bekend van heel sportieve dames die tot net voor de bevalling hun workout volhouden en er meteen daarna weer invliegen, maar dat zijn uitzonderingen. Het is belangrijk dit met je dokter op te volgen en naar diens advies te luisteren.
In principe kan je wel blijven trainen vanuit veilige houdingen (all four, al zittend,…), maar het is heel erg belangrijk dit voorzichtig en correct, onder strikte begeleiding te doen. Als je die regels respecteert, kan je ook je armen, benen, billen en rug blijven onderhouden. Je hoeft dus écht niet negen maanden stil te zitten en je strakke lichaam in elkaar zien zakken. Zolang je geen verkeerde druk uitoefent en de voorschriften respecteert, is alles mogelijk.
Mag je meteen na de bevalling opnieuw beginnen sporten?
Ook hier weer: dit hangt af van geval tot geval en hoe sportief de jonge mama al dan niet is. Algemeen wordt aangeraden om na een natuurlijke bevalling zes weken te wachten en na een keizersnede drie maanden. Als er zich geen diastasis rectae heeft voorgedaan, zou het slechts een paar weken duren voor je de eerste resultaten ziet (mits een gedisciplineerd workout schema), als het gebroken is geweest, moet je wat geduldiger zijn. Niets is evenwel onmogelijk. Het is trouwens ook mogelijk deze chirurgisch te herstellen, maar daarna moet je daarna twee maanden in een speciaal daarvoor gemaakt, doch weinig comfortabel korset zitten.
Meer info via Fit Balance en/of Aspria.