Dit doet een horrorfilm met je lichaam

Geüpdatet op 17 oktober 2019 door Isabelle
Dit doet een horrorfilm met je lichaam

Halloween staat voor de deur, net als de portie horrorfilms die al twaalf maanden wachten om in één ruk te worden verslonden/verscheurd/aan stukjes gereten/… - kortom: geconsumeerd. Een potje griezelen is leuk, maar wist je ook dat het niet zonder gevolgen is voor je lichaam? Zes verrassende effecten van een enge film op je lijf:

1/ Je bent opgewarmd voor een marathon

effect-horrorfilm-lichaam-1

Of toch voor een grote inspanning! Wie enge beelden bekijkt, schakelt automatisch over op “actiemodus”. Je bewustzijn beseft dan wel dat het gruwelijke tafereel voor je ogen niet echt is, je lichaam reageert iets trager… en op de manier waarop het al sinds de Oertijd is geprogrammeerd: klaar om te vluchten òf terug te vechten. In beide gevallen gaat het om een inspanning, waarvoor het lichaam zich klaarmaakt door extra bloed te pompen, je hartslag op te drijven, je spieren op te spannen én je ademhaling intenser te maken. De vier verschijnselen zorgen dat je sneller kan bewegen en een betere prestatie kan leveren, moest Hannibal Lector plots uit het TV-toestel kruipen en je te lijf gaan…

2/ Je bent extra gefocust

Nog zo’n bijverschijnsel van de actiemodus: je bent bijzonder bij de pinken en je ogen missen geen detail. Studies toonden aan dat het publiek van een horrorfilm opvallend meer opmerkt dan het publiek van een romantische komedie en dat de ogen van de eerste veel sneller bewegen. Waarom? Omdat het er in een gevecht op leven en dood op aan komt élke beweging van je tegenstander en zijn eventuele leger zombiehulpjes in het oog te houden. Veel horrorfilmmakers spelen hier trouwens handig op in door hun actiescènes zo visueel prikkelend mogelijk te maken: flitsen, verspringingen en heel veel verschillende beelden zijn typisch voor een filmmoord. Na een uurtje griezelpret ben je dus extra gefocust, het ideale moment om die cursus Algemene Saaie Ingewikkeldheid te beginnen blokken.

3/ Je wordt een beetje dronken

effect-horrorfilm-lichaam-3

De paniekreactie in je lichaam maakt eveneens adrenaline vrij, een hormoon dat eigenlijk je hele lichaam wakker schudt en extra hard laat werken. Ideaal dus voor wie ingedommeld of depressief voor de buis zit: het geeft je een wakker en levendig gevoel! Bovendien maakt het de weg vrij voor de circulatie van andere leuke stoffen, zoals het gelukshormoon dopamine. Dat laatste brengt je in een gelukzalige roes, negatieve gevoelens worden verdoofd en je beleeft alleen de positieve heel extreem. Eigenlijk ben je tipsy! Nog een gunstig effect: al dat schreeuwen is een fantastische uitlaatklep voor je stress en frustratie. Je zal merken dat het na een potje Chucky horror gemakkelijker is om te lachen, feesten en dansen. Laat die Halloween-feestjes maar komen!

4/ Je vermagert!

effect-horrorfilm-lichaam-2

Ja, echt! Dit is nog zo’n leuk neveneffect van de adrenalinerush. De stof vermindert je eetlust en zorgt ervoor dat je voedsel sneller verteert. Volgens onderzoekers zouden bepaalde extreem enge films je zelfs ter plaatse doen vermageren. Op het filmmenu staan: The Shining (184 kcal), Jaws (161 kcal) en The Exorcist (158 kcal). Een Saw film is goed voor 133 verbrande calorieën en Paranormal Activity verbruikt er 111.

5/ De Happy End

effect-horrorfilm-lichaam

Niets met de film zelf te maken, maar maak even de volgende optelsom. Je hebt met dank aan de enge taferelen hét perfecte excuus om wat dichter tegen je buurman aan te kruipen, je lichaam is helemaal klaar voor een zware inspanning, je ervaart geestelijke en lichamelijke prikkels extra intens, je geest is dronken van plezier én verlangt naar een explosieve uitlaatklep… Conclusie: samen naar horrorfilms kijken is uitstekend voor je seksleven! De jacht op de perfecte Halloween date is bij deze geopend.