GETEST: de revolutionaire haardroger van Dyson

Geüpdatet op 2 december 2016 door Laure Vandendaele
GETEST: de revolutionaire haardroger van Dyson

Is de Dyson Supersonic, een revolutionaire haardroger van 399 euro de investering waard?

dysonsupersonic

Een paar maanden geleden stond de beautywereld op zijn kop. Dyson, het merk achter de hoogtechnologische stofzuigers, ging een haardroger op de markt brengen. En niet zomaar een haardroger. De Dyson Supersonic zou een technologisch hoogstandje worden waarbij alle andere haardrogers zouden verbleken. Gekker nog, het ding ging er zelfs niet als een haardroger uitzien. Wenkbrauwen gingen dan ook bedenkelijk de hoogte in toen de eerste foto’s van het model vrijgegeven werden. Een holle cilinder op een staaf, zo ziet de haardroger van de toekomst, waar maar liefst 600 prototypes van werden gemaakt, eruit.

LEES OOK: GETEST: Curl Secret van Babyliss

Lag het aan het verrassend design, de belofte van een uniek droogsysteem en de garantie dat het haar niet beschadigd raakt waardoor ik – eigenaar van een haardos die maar niet droog te blazen lijkt – niet kon wachten op de Dyson Supersonic uit te testen?

Dan kwam het slechte nieuws. Het prijskaartje. Zo’n state of the art toestel, het resultaat van vier jaar hard labeur, is niet goedkoop. Het is zelfs ronduit duur. Want wie zijn of haar haren met een supersonisch toestel wil droogblazen moet daar niet minder dan 399 euro voor ophoesten. Tot mijn genoegen belandde een testexemplaar op de redactie en mocht ik het kunnen van dat stukje prijzige technologie een paar weken op mijn haar loslaten. Flikker ik na deze testmaand mijn oude haardroger de deur uit of zit er niets anders op dan een afbetalingsplan op te zetten?

GETEST
Laten we het eerst even over het model van de haardroger dat er met zijn rechte staaf en holle cilinder nogal atypisch uitziet. Waar komt de warme lucht uit? Als een orkaan uit het gat? De bijgeleverde opzetstukken in de doos brengen gelukkig raad. Want wat het overgrote deel van de foto’s die op het net circuleren niet prijsgeeft, is dat de haardroger niet compleet is zonder één van de magnetische opzetstukken. Eens dat erop geklikt zit, ziet het toestel er immers alweer een beetje als een haardroger uit.

Ingewikkeld is het toestel ook niet. Klik één van de drie opzetstukken (een om te droger, een om te stylen en drogen en diffuser voor krullen) op het toestel, kies één van de drie warmtestanden en blazen maar. Dat blazen gaat trouwens verrassend snel, tot drie keer sneller dan bij andere haardrogers. En het moet gezegd, hoewel het met mijn eigen haardroger, nochtans ook een degelijk toestel, wel tot een half uur kan duren om mijn haren droog te blazen, is het vervelende klusje met de  Supersonic in minder dan een kwartier geklaard. Handig, zeker als ik ’s ochtends beslis om mijn haar nog snel te wassen.

Nog een stokpaardje van de Supersonic: de temperatuur. Echt heet wordt de lucht niet waardoor haar en hoofdhuid niet of minder beschadigen. De Supersonic haardroger heeft intelligente warmtecontrole waardoor het haar niet wordt blootgesteld aan excessieve temperaturen. Een glazen parelsensor meet de temperatuur 20 keer per seconde en geeft deze informatie door aan de microprocessor die het dubbel gelaagde verwarmingselement aanstuurt.
Droogblazen gebeurt dus snel en veilig. Maar is dit toestel ook handig om je haar te stylen? Daarvoor probeer ik een ander opzetstuk dat lucht onder een hoek van 20° blaast waardoor het  geschikt is om het haar verder te drogen en tegelijkertijd te stylen. Het lukt me prima om met in de ene hand een ronde borstel en in de andere het toestel aan de slag te gaan. Brushen of beach waves maken, er is geen bezoek naar de kapper voor nodig.

Conclusie: de Dyson Supersonic doet wat hij belooft. Hij is licht, blaast het haar snel droog en is een handige stylingtool. Maar voor die combinatie moet je nog steeds heel erg veel geld betalen. De investering waard voor wie onhandelbaar haar heeft,  voor wie met een natte kop haar op de trein kan springen en met  een acceptabel kapsel op kantoor arriveert, misschien toch maar niet. Samenleggen met zussen, huisgenoten of familieleden is evenwel een optie en komen de Sint en de Kerstman niet binnenkort langs?