Bewezen: dit is de reden waarom je altijd op dezelfde types valt

Geüpdatet op 4 november 2016 door Elise
Bewezen: dit is de reden waarom je altijd op dezelfde types valt

Val jij ook altijd op hetzelfde type? De ideale schoonzoon... Of net de wilde toyboy? Je bent niet alleen: iedereen heeft namelijk een bepaald type. Als je lang genoeg datet zal je een patroon ontdekken. Jij vindt die ene vent waanzinnig knap, en jouw vriendin dan weer helemaal niet.

Maar, hoe komt dat eigenlijk? Dit is hoe wij ons type kiezen - volgens de wetenschap:

Een type gaat verder dan alleen uiterlijkheden zoals "groot, donker en groene ogen". Wetenschappers beweren dat het type op wie jij valt, is aangeboren. Het zou te maken hebben met chemicaliën in de hersenen. "Let's get physical", je kent dat wel...

Gewoontedier

  • Een eerste, vanzelfsprekende reden is gewoonte. Het criterium "wat vertrouwd voelt" speelt onbewust een grote rol. Bijvoorbeeld: als je vanuit je jeugd gewend bent om een ouder te hebben die heel dominant is en je weinig ruimte geeft, dan voelt het vertrouwd om een partner te hebben met datzelfde patroon.
  • Tegenstelling

De drang naar het zoeken van herkenning in je partner staat haaks op de volgende mogelijke oorzaak. Volgens psycholoog Lisa Brateman kies je je partner ook uit op basis van je verleden, met het verschil dat je probeert recht te zetten wat er in een vorige relatie is misgelopen. Bijvoorbeeld: had je een moeilijke relatie met één van jouw ouders, broers of zus dan kan je dit onbewust proberen fixen in je liefdesrelatie. Hoe? Je kiest iemand uit die heel erg op één van je ouders lijkt zodat je het dit keer onbewust anders kan doen. Of je kiest net iemand die helemaal niet lijkt op één van je ouders. Turn the other way around, je kent dat wel.

Een match van je onderbewustzijn

Een derde theorie is die van Myers-Briggs. Deze wetenschapper stelt dat we allemaal een type zijn en dat de perfecte relatie een match is van twee bij elkaar passende types. Logisch. Zo heb je bijvoorbeeld ontdekkers, directeurs, consulten, etc. Twee ontdekkers zijn een goede match omdat ze dezelfde avontuurlijke instelling hebben. Twee directeurs samen zou niet werken in een relatie, die zijn namelijk veel te koppig. Een directeur en consulent zijn wel een goede match, omdat die elkaar aanvullen op de juiste vlakken. Onbewust kies jij een type uit die bij jouw eigen type past.

Emotioneel verwachtingspatroon

Andere onderzoekers geloven dan weer dat je een man kiest op basis van jouw emotionele behoeften. Wat zijn jullie verwachtingen? Als hij verwacht dat jullie in de toekomst een huisje, boompje, beestje leven leiden, terwijl jij juist carrière wil maken of de wereld over wilt reizen dan is er geen match. Jouw type is dus iemand die hetzelfde in het leven staat en jou kan geven waar je behoefte aan hebt.