Heel, heel lang geleden, nog voor er plastische chirurgie bestond, leefden er legendarische schoonheden in verafgelegen landen. Om hun beroemde looks te onderhouden, hadden ze zo hun eigen trucjes. Ontdek hier de meest bizarre, geniale of soms dodelijke schoonheidsrituelen van Cleopatra, Diane de Poitiers, Marie-Antoinette en Sissi.
Lees ook: beauty tips uit de oude doos
Cleopatra (69 v. Chr.-30 v. Chr.)
Is het mogelijk dat de Egyptenaren 2000 jaar geleden, meer met hun uiterlijk en persoonlijke verzorging bezig waren, dan wij vandaag de dag? Als je leest hoe Cleopatra tot in de puntjes verzorgd werd, denk ik van wel. Bovendien zijn veel van haar schoonheidsrituelen nog verbazingwekkend actueel.
Ja. Ouderdom bestrijden is al (uhm) eeuwenoud. Cleopatra gebruikte kastor-, sesam- en amandelolie om rimpels te bestrijden. Waar ze vooral om bekend staat is het honing- en melk-bad, waar ze niet zonder kon. Ook op haar gezicht bracht ze een voedend masker van melk en honing aan. Een aanrader want honing is een superfood voor je huid, niet alleen omdat het hydrateert, het heeft ook een ontsmettende werking op wonden en ontstekingen. Melkzuren hebben dan weer een exfoliërend en verjongend effect. Niet steevast een kudde ezelinnen bij de hand zoals Koningin Cleo? Meng dan gewoon vijf koppen koemelk en honing door je bad.
Hygiëne stond hoog in het vaandel in het oude Egypte, met een zeep op basis van klei en olijfolie werd de huid tegelijk gereinigd en gevoed. Om haar huid gaaf te houden, wist Cleopatra de helende werking van dode zeezout handig te gebruiken. Haar schoonheid en charme moeten onweerstaanbaar zijn geweest want Marcus Antonius veroverde speciaal voor haar het gebied ronde de Dode Zee.
Zo mogelijk waren de Egyptenaren nog meer geobsedeerd met het verwijderen van haar dan wij. Cleopatra had waarschijnlijk geen haartje op haar royale lijf staan. Lichaamshaar werd met suiker verwijderd, deze methode is nu opnieuw populair, want het is minder pijnlijk en veroorzaakt minder irritatie dan waxen.
Wat Egyptische make-up betreft, denken we meteen aan de cateye. Wie houdt er niet van? (Ik. Wanneer ik er weer niets van bak tijdens het aanbrengen …). Vroeger moet het echter nog moeilijker geweest zijn, toen de make-up bestond uit Kohl, op basis van lood. Geen reden tot paniek, want die slimme mensen uit de oudheid, filterende het materiaal gedurende 30 dagen. Hierna was de dosis lood zo laag, dat deze de huid en ogen eerder beschermde tegen de zon in plaats van te schaden.
Diane de Poitiers (1499-1566)
Diane de Poitiers was de minnares en grote liefde van Koning Henry II van Frankrijk. Haar schoonheid was zo betoverend dat ze van hekserij beschuldigd werd. Bovendien leek ouderdom niet aan haar besteed. Op haar 66 was ze nog steeds een aantrekkelijke vrouw die menig man deed smelten.
Om haar goede voorkomen te bewaren, hield Diane er enkele strenge schoonheidsrituelen op na. Die waren voor die periode redelijk ongewoon en hierover is dus bijna evenveel geschreven als over haar uiterlijk zelf. Elke ochtend stond Diane vroeg op om te sporten, ze was een uitstekende ruiter en ging ook dagelijks lopen. Daarna nam ze een ijskoud bad (breng die ice bucket challenge maar terug!) en haar gezicht waste ze enkel met regenwater. Om haar spieren te ontspannen en blessures te voorkomen, liet ze zichvervolgens langdurig masseren.
Ze geloofde sterk in matig eten: eenvoudige bouillonsoep was haar vast ontbijt. Alcohol raakte Diane met geen vinger aan, wat ze daarentegen wel innam was een goudelixir. In de 16e eeuw was men ervan overtuigd dat goud jeugd en schoonheid zou behouden. Waarschijnlijk leed ze door deze consumptie aan anemie, wat haar die toen erg populaire bleke, haast porseleinen teint gaf. Archeologen die haar stoffelijke overschotten onderzochten, ontdekten dat de hoeveelheid metaal in haar haren 500 maal het normale gehalte overschreed … Vermoedelijk is ze hier ook aan gestorven.
Marie-Antoinette (1755-1793)
Toen Marie-Antoinette van Oostenrijk aankwam aan het Franse hof, schrok Lodewijk de XIVe van haar gebrek aan persoonlijke verzorging. Als je de volgende behandelingen leest, heeft de jonge prinses zich echter snel aangepast aan de Franse normen.
Er zijn veel dingen waarom je Marie-Antoinette's leven kan benijden, maar haar gelaatsverzorgingsritueel is er geen van. Ze waste haar gezicht met "Eau Cosmetique de Pigeon", een mix van fruitsap, bloemenessentie, kruimels van Frans brood, borax en acht duiven die gedurende 17 dagen gefermenteerd en gestoofd waren… Oui oui, het leven van Marie was dan toch niet alleen rozengeur en makarons.
Hierna werd ze met verschillende producten behandeld om haar teint bleker te maken - hoe blanker, hoe rijker, zo werd in die tijd geredeneerd. Dit kreeg ze zoal op het gezicht gesmeerd: een flinke laag witte pasta, geurig gezichtspoeder, zwarte kohl om de ogen, pommade voor de wenkbrauwen en een royale laag rouge op de wangen. Klink decadent, maar je moet je inbeelden dat er enkel kaasverlichting bestond in die tijd en om je gelaatstrekken duidelijk te laten opvallen bij dit schaarse licht was er wat meer nodig dan subtiele nude tinten …
Hare Majesteit was ook een fervente baadster. Dit was ongewoon in Versailles, waar de meeste geurproblemen met een halve fles parfum werden aangepakt. Haar bad werd verrijkt met mousseline kussentjes, gevuld met rijst zemelen en kruiden. Nog een rijkelijke laag amandel olie en het koninklijke velletje was weer zijdezacht.
Sissi (1837-1898)
Toen de Oostenrijkse Keizerin stierf, zei één van haar hofdames dat Sissi misschien niet de geschiedenisboeken zou ingaan, maar wel de legendes. En die voorspeling kwam uit: nu nog fascineren het leven en de beautyfratsen van de keizerin talloze mensen, al wil je zeker niet elk van haar facials zelf uitproberen. Waar ik me alvast wel kandidaat voor wil stellen, is het olijfoliebad waarin ze zich elke avond onderdompelde. De olie, die rijk is aan vitamine A en E, voedt de huid en is rijk aan anti-oxidaten. Dit kan je trouwens perfect zelf thuis doen, vul gewoon een lekker warm bad en voeg er een kop olijfolie aan toe.
Een Sissi-maskertje dat je gemakkelijk zelf in elkaar kan flansen, is het favoriete eiwit gezichtsmasker. Meng 60 ml rozenwater, 30 ml melk, 15 ml druivensap en vijf druppels frankincense essentiële olie. Mix goed en plooi twee opgeklopte eiwitten in, breng het goedje onmiddellijk aan op je gezicht en laat een nachtje werken. Ideaal voor een egale huidtint. Om haar gezicht te exfoliëren en op te frissen, vertrouwde ze op fruitzuren. Hiervoor bracht ze een mix van honing en aardbeien aan over haar gelaat. Dit zou trouwens ook helpen om de huid te beschermen tegen stress en de immuniteit ervan te boosten.
Er is echter ook een minder aangename kant verbonden aan het nastreven van het perfecte uiterlijk ...
De beauty keizerin onderging ook minder aangename rituelen. Zou jij het er voor over hebben om een nacht lang rauw kalfsvlees tegen je gezicht te plakken met behulp van een lederen masker à la Hannibal Lecter? Volgens dermatologen mag de vitamine C in het vlees dan wel ontstekingsremmend werken en werkt het hoge proteïnegehalte veroudering tegen, volgens mij zijn de nachtmerries die je aan deze behandeling overhoudt het effect ervan niet waard.
Ook de slakkencrème waar Sissi bij zwoer, zou niet meteen van de rekken rollen, hoewel beweerd wordt dat je er een heel gladde huid van zou krijgen.
De grote trots van de Keizerin was haar coiffure, ook al waren haar krullen zo lang dat ze van het gewicht soms hoofdpijn kreeg. Een hofdame met zijden handschoenen besteedde drie uur aan het kammen en opsteken van de imposante haardos. Sissi zelf doodde de tijd ondertussen door Hongaars of Grieks te studeren, zo willen wij ook wel blokken! Voor het wassen van die lokken moest hare majesteit een hele dag vrijmaken. Dan werden de krullen grondig behandeld met een mix van cognac en eigeel, een aanrader.
Daarnaast was de Oostenrijkse schone ook erg bezig met haar figuur, zo obsessief dat sommige vermoeden dat ze aan anorexia leed. Haar beroemde, smalle taille mat 50 cm (zelfs na 4 bevallingen). Om haar figuur te behouden reed ze elke dag paard en als ze niet kon rijden ging ze wandelen -soms wel tien uur aan een stuk. In haar verblijven liet ze zelfs een heuse gym installeren. Vrouwen hoorden in die periode eigenlijk niet te 'zweten', maar daar trok Sissi zich niets van aan, zij bleef gewoon trouw haar borst/billen/buik routine uitvoeren.
(stagiaire: Isabelle Leempoels)