Cleopatra (69 v. Chr.-30 v. Chr.)
Is het mogelijk dat de Egyptenaren 2000 jaar geleden, meer met hun uiterlijk en persoonlijke verzorging bezig waren, dan wij vandaag de dag? Als je leest hoe Cleopatra tot in de puntjes verzorgd werd, denk ik van wel. Bovendien zijn veel van haar schoonheidsrituelen nog verbazingwekkend actueel.
Ja. Ouderdom bestrijden is al (uhm) eeuwenoud. Cleopatra gebruikte kastor-, sesam- en amandelolie om rimpels te bestrijden. Waar ze vooral om bekend staat is het honing- en melk-bad, waar ze niet zonder kon. Ook op haar gezicht bracht ze een voedend masker van melk en honing aan. Een aanrader want honing is een superfood voor je huid, niet alleen omdat het hydrateert, het heeft ook een ontsmettende werking op wonden en ontstekingen. Melkzuren hebben dan weer een exfoliërend en verjongend effect. Niet steevast een kudde ezelinnen bij de hand zoals Koningin Cleo? Meng dan gewoon vijf koppen koemelk en honing door je bad.
Hygiëne stond hoog in het vaandel in het oude Egypte, met een zeep op basis van klei en olijfolie werd de huid tegelijk gereinigd en gevoed. Om haar huid gaaf te houden, wist Cleopatra de helende werking van dode zeezout handig te gebruiken. Haar schoonheid en charme moeten onweerstaanbaar zijn geweest want Marcus Antonius veroverde speciaal voor haar het gebied ronde de Dode Zee.
Zo mogelijk waren de Egyptenaren nog meer geobsedeerd met het verwijderen van haar dan wij. Cleopatra had waarschijnlijk geen haartje op haar royale lijf staan. Lichaamshaar werd met suiker verwijderd, deze methode is nu opnieuw populair, want het is minder pijnlijk en veroorzaakt minder irritatie dan waxen.
Wat Egyptische make-up betreft, denken we meteen aan de cateye. Wie houdt er niet van? (Ik. Wanneer ik er weer niets van bak tijdens het aanbrengen …). Vroeger moet het echter nog moeilijker geweest zijn, toen de make-up bestond uit Kohl, op basis van lood. Geen reden tot paniek, want die slimme mensen uit de oudheid, filterende het materiaal gedurende 30 dagen. Hierna was de dosis lood zo laag, dat deze de huid en ogen eerder beschermde tegen de zon in plaats van te schaden.