Het kwik zakt en de verleiding om je ochtendjogging over te slaan stijgt: het is dé typische oorzaak achter die vervelende winterkilo's. Jammer, want wie in koude temperaturen traint, zal meer calorieën verbranden, beter bestand zijn tegen stress en een serieuze dosis happy thoughts dat zelfs de meest hardnekkige winterdip verpurvelt!
Experts oordelen dat je kan blijven trainen tot -10°C. Je begint echter niet zonder nadenken aan je workout sessie in de vrieskou. Hart- en longpatiënten zamelen best eerst doktersadvies in. Ook onderkoeling en bevroren lichaamsdelen zijn risico's, maar die kan je moeiteloos omzeilen mits de juiste uitrusting en voorbereiding. Ontdek hier wat er zoal met je lichaam gebeurt wanneer je die kille ochtend in duikt:
- Je verbrandt meer calorieën!
Het leukste verschil met een zomerse workout: omwille van de koude moet je lichaam hard werken om zich warm te houden. Dat doet het door extra energie te verbruiken, wat hand in hand gaat met de verbranding van vetten. Als je dan nog eens traint in een gebied met ijle lucht (de bergen bijvoorbeeld), wordt dit effect nog eens verdubbeld.
- Je huid droogt uit.
Opgelet: koude, droge lucht kan genadeloos zijn voor je babyvelletje. Hetzelfde geldt voor je zoute zweet, dat bij verdamping nòg meer vocht aan je huid onttrekt, goed voor een trekkerig en geïrriteerd effect. De oplossing? Extra goed hydrateren voor je in de kou gaat sporten!
- Je hart wordt sterker.
Je lichaam probeert ook warmte vast te houden door extra bloed te pompen, een handeling die door het hart wordt uitgevoerd. Een stevige jogging in koude temperaturen vraagt dus een grotere inspanning van het hart. Dit kan tot problemen leiden bij hartpatiënten, anderen krijgen dan weer een sterker hart en zien hun uithoudingsvermogen op termijn veel beter worden.
- Je wordt sneller stijf.
Doorwinterde sporters zullen het al gemerkt hebben: ze hebben aan het begin van de winter meer last van stijve ledematen dan anders. Dit komt omdat spieren en gewrichten het koud hebben en verkrampen. Daardoor worden ze sneller stijf en kan het ook gebeuren dat je plots een pak minder lenig bent. Een stevige opwarming én stretchen zijn dus belangrijker dan ooit. Het goede nieuws is wel dat de spieren extra hard moeten werken, waardoor je training meer impact zal hebben, maar nogmaals: niet opgewarmde spieren leiden tot pijnlijke blessures!
- Je zweet zonder het te beseffen.
Eén van de grootste gevaren van winterse workouts: mensen vergeten hun lichaam te hydrateren. Het is een feit dat je net zoveel zweet als anders, maar dat zweet zal sneller verdampen in koude, droge lucht. Daarom heb je de indruk minder vocht te verliezen, maar het tegenovergestelde is waar. Drinken, drinken en nog meer drinken is dus de boodschap!
Tip: lauw water zal je keel minder traumatiseren dan een ijskoude slok. Verder heeft de temperatuur van je drankje weinig effect op de efficiëntie van je training.
- Je voelt je gelukkiger.
Terwijl je lichaam hard werkt om warm te blijven -en dus meer calorieën verbrandt, meer energie verbruikt én je hart een stevige training geeft- maakt het ook een extra dosis endorfines -oftewel, gelukshormonen- aan. Naast het feit dat je sowieso -en terecht- trots bent op het feit dat je tòch je stoute schoenen aantrok en in de koude bent gaat sporten, levert het je een gelukzalig gevoel op, waardoor je trouwens beter met stress zal kunnen omgaan.
- Je leert beter ademen.
Opnieuw: dit geldt enkel als je geen problemen met je luchtwegen hebt. Sporten in een koude omgeving dwingt je lichaam de beschikbare zuurstof op een efficiënter manier te gebruiken. Op termijn werkt het dus ook aan een betere conditie. Veel mensen maken zich echter zorgen over het effect van de koude en droge lucht op hun longen, maar die vrees blijkt onterecht: hoewel het niet altijd even aangenaam aanvoelt, is het niet zo dat je longen bevroren of beschadigd raken. Je kan de schok wel minder hard maken door een gezichtsmasker of sjaal voor je mond te dragen, dit zal de ingeademde lucht opwarmen en bevochtigen voor hij je longen in gaat. Dat laatste is trouwens de reden waarom je neus loopt wanneer het koud wordt: de binnenkant wordt nat om de droge lucht die erdoor komt vochtig te maken.
- Tip: kleed je in laagjes
Eén van de meest voorkomende fouten is het dragen van de verkeerde outfit. Te warme kleren in verkeerde materialen zorgen er niet alleen voor dat je uitbundig gaat zweten -face it: wie sport, werkt zich in het zweet- maar ook dat het natte zweet tegen je huid blijft liggen. Dat laatste is het geval bij katoen: ga lopen in een katoenen shirt en je hebt in geen tijd een doorweekt stuk stof tegen je huid -niet ideaal wanneer het vriest. Eigenlijk is droog blijven in dit geval net zo belangrijk als je warmte op peil houden. Het is dan ook aangeraden verschillende laagjes te dragen -die je eventueel kan uitdoen eens je bent opgewarmd- en te beginnen met een synthetisch materiaal, dat zweet uit je lichaam haalt en afstoot. Daarboven voeg je een laagje fleece of wol toe, en voor de afwerking kies je een waterdicht en windstoppend stuk. Het is hoe dan ook belangrijk voor ademende materialen te gaan -ook wat je handschoenen en muts betreft, trainen met bevroren oren is verschrikkelijk...
- Tip: kies de juiste workout
Het spreekt voor zich dat je bij vrieskou geen rustig uurtje yoga zal uitvoeren, maar ook dynamischer workouts, zoals interval training, zijn geen goed idee. Ga voor een consistente sportsessie, waarbij je niet al te vaak je intensiteit moet aanpassen, kwestie van niet te snel op te warmen en weer af te koelen. Lopen is daarom favoriet, zij het op een rustig, consistent tempo.