• Je verbrandt meer calorieën!

Het leukste verschil met een zomerse workout: omwille van de koude moet je lichaam hard werken om zich warm te houden. Dat doet het door extra energie te verbruiken, wat hand in hand gaat met de verbranding van vetten. Als je dan nog eens traint in een gebied met ijle lucht (de bergen bijvoorbeeld), wordt dit effect nog eens verdubbeld.

  • Je huid droogt uit. 

Opgelet: koude, droge lucht kan genadeloos zijn voor je babyvelletje. Hetzelfde geldt voor je zoute zweet, dat bij verdamping nòg meer vocht aan je huid onttrekt, goed voor een trekkerig en geïrriteerd effect. De oplossing? Extra goed hydrateren voor je in de kou gaat sporten!

  • Je hart wordt sterker.

Je lichaam probeert ook warmte vast te houden door extra bloed te pompen, een handeling die door het hart wordt uitgevoerd. Een stevige jogging in koude temperaturen vraagt dus een grotere inspanning van het hart. Dit kan tot problemen leiden bij hartpatiënten, anderen krijgen dan weer een sterker hart en zien hun uithoudingsvermogen op termijn veel beter worden.

  • Je wordt sneller stijf.

Doorwinterde sporters zullen het al gemerkt hebben: ze hebben aan het begin van de winter meer last van stijve ledematen dan anders. Dit komt omdat spieren en gewrichten het koud hebben en verkrampen. Daardoor worden ze sneller stijf en kan het ook gebeuren dat je plots een pak minder lenig bent. Een stevige opwarming én stretchen zijn dus belangrijker dan ooit. Het goede nieuws is wel dat de spieren extra hard moeten werken, waardoor je training meer impact zal hebben, maar nogmaals: niet opgewarmde spieren leiden tot pijnlijke blessures!